Πόσα ξέρετε για τη βιταμίνη C;

30.01.2008
Η βιταμίνη C ή αλλιώς ασκορβικό οξύ είναι μια ουσία που ανακαλύφθηκε πριν από 72 χρόνια και χαρακτηρίστηκε «θαυματουργή ουσία». Βοηθάει τον οργανισμό και το ανοσοποιητικό σύστημα ενισχύοντας τις άμυνές τους, ώστε να προλαμβάνουν και να αντιμετωπίζουν «εχθρούς», όπως για παράδειγμα ένα απλό κρυολόγημα ή ακόμη και σοβαρές παθήσεις

Η βιταμίνη C ή αλλιώς ασκορβικό οξύ είναι μια ουσία που ανακαλύφθηκε πριν από 72 χρόνια και χαρακτηρίστηκε «θαυματουργή ουσία». Βοηθάει τον οργανισμό και το ανοσοποιητικό σύστημα ενισχύοντας τις άμυνές τους, ώστε να προλαμβάνουν και να αντιμετωπίζουν «εχθρούς», όπως για παράδειγμα ένα απλό κρυολόγημα ή ακόμη και σοβαρές παθήσεις.

Σε ποιες περιπτώσεις η κατανάλωσή της επιβάλλεται;

Η κατανάλωση της βιταμίνης C είναι ιδιαίτερα χρήσιμη αν:

  • Νιώθουμε εξασθένιση και κόπωση.
  • Η διατροφή μας είναι ελλιπής από άποψη ποιότητας.
  • Ασχολούμαστε με αθλητικές δραστηριότητες.
  • Έχουμε ξεπεράσει τα 50 έτη.
  • Είμαστε καπνιστές.
  • Ζούμε σε ατμοσφαιρικά επιβαρημένο περιβάλλον.
  • Είμαστε κρυωμένοι ή «περνάμε» κάποια ίωση.
  • Κυοφορούμε ή θηλάζουμε.
  • Έχουμε προβλήματα, όπως για παράδειγμα έρπη, αρθρίτιδα και εγκαύματα.
  • Θέλουμε να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας και να προλάβουμε την εμφάνιση ασθενειών.

Πώς βοηθάει τον οργανισμό;

  • Η χρήση της προληπτικά το χειμώνα ενισχύει την άμυνα του οργανισμού έναντι των ιώσεων και της γρίπης.
  • Αν είμαστε κρυωμένοι, ελαττώνει τη διάρκεια του κρυολογήματος και μειώνει τα συμπτώματα.
  • Για τους καπνιστές είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, διότι η νικοτίνη μειώνει τα επίπεδα της βιταμίνης C στον οργανισμό.
  • Αν γυμναζόμαστε είναι απαραίτητη διότι ελαττώνει την ταχύτητα οξείδωσης που οφείλεται στη σωματική άσκηση.

Τι μπορεί να προκαλέσει η έλλειψή της;
Επηρεάζοντας ολόκληρο τον οργανισμό μας η έλλειψη της βιταμίνης C μπορεί να προκαλέσει σκορβούτο, Αιμορραγικές καταστάσεις, Πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις Δερματικά προβλήματα, Κόπωση και εξασθένιση.

Σε ποιες τροφές βρίσκεται; Τροφές-πρωταθλητές σε βιταμίνη C
Επειδή ο ανθρώπινος οργανισμός δεν είναι σε θέση να παραγάγει και να συνθέσει βιταμίνη C, όπως συμβαίνει σε άλλα είδη, πρέπει να φροντίζουμε να την καταναλώνουμε είτε από φυσικές πηγές είτε από συμπληρώματα διατροφής. Φυσικές πηγές βιταμίνης C είναι:

Πορτοκάλια, Γκρέιπφρουτ, Μανταρίνια, Λεμόνια Φράουλες, Παπάγια, Ντομάτες, Μπρόκολο Πιπεριές, Φυλλώδη λαχανικά.