6 λέξεις ή φράσεις που δεν χρησιμοποιεί ποτέ ένας έξυπνος άνθρωπος

6 λέξεις ή φράσεις που δεν χρησιμοποιεί ποτέ ένας έξυπνος άνθρωπος
Υπάρχουν πολλοί που χρησιμοποιουν στον λόγο τους περίπλοκες και πομπώδεις φράσεις, νομίζοντας ότι επιδεικνύουν την εξυπνάδα τους. Κι όμως, οι πραγματικά έξυπνοι άνθρωποι δεν το κάνουν ποτέ αυτό.

Υπάρχουν μερικές λέξεις και φράσεις που οι πραγματικά ευφυιείς άνθρωποι αποφεύγουν να χρησιμοποιούν. Ρίξε μια ματιά, σκέψου το και... πράξε αναλόγως

«Κυριολεκτικά»

Αυτή η φράση χρησιμοποιείται συχνά για να προσθέσει δραματικό τόνο, αλλά δεν είναι και πολύ δόκιμη. Οι έξυπνοι άνθρωποι αποφεύγουν να χρησιμοποιούν το «κυριολεκτικά» σε μεταφορικό πλαίσιο γιατί μπορεί να μπερδέψουν τους ακροατές τους. Αντίθετα, επιλέγουν λέξεις που περιγράφουν με ακρίβεια αυτό που εννοούν.

Έτσι, αντί να πεις ότι «πέθανα κυριολεκτικά από τα γέλια», μπορείς να πεις ότι «γέλασα τόσο δυνατά που τα δάκρυα έτρεχαν στο πρόσωπό μου».

Ποια είναι τα 4 ζώδια που σκέπτονται υπερβολικά και παίρνουν τα πάντα στην κυριολεξία

«Για να είμαι ειλικρινής»

Αυτή η φράση είναι μια παγίδα στην οποία πέφτουμε συχνά. «Για να είμαι ειλικρινής, δεν μου αρέσει πολύ αυτή η ταινία» ή «Για να είμαι ειλικρινής, προτιμώ το τσάι από τον καφέ». Φαίνεται σαν ένας καλός τρόπος να μοιραστείς τις σκέψεις σου. Αλλά μετά καταλαβαίνεις, ότι υπονοοείς ότι δεν ήσουν ειλικρινής πριν!

Οι έξυπνοι άνθρωποι αποφεύγουν αυτή τη φράση γιατί μπορεί να κάνει τους άλλους να αμφισβητήσουν την ειλικρίνειά τους.

Πες αυτό που εννοείς χωρίς να προσθέσεις το «για να είμαι ειλικρινής». Ακούγεται πολύ καλύτερο να πεις, «Δεν μου αρέσει πολύ αυτή η ταινία» ή «Προτιμώ το τσάι από τον καφέ».

«Δεν μπορώ»

Οι έξυπνοι άνθρωποι αποφεύγουν να πουν «δεν μπορώ» γιατί κλείνει την πόρτα σε πιθανές ευκαιρίες και μπορεί να θεωρηθεί απαισιόδοξο. Το να πεις «δεν μπορώ» μπορεί να περιορίσει τις δυνατότητές σου και να εμποδίσει την ανάπτυξή σου. Αντίθετα, επίλεξε να πεις, «Θα βρω έναν τρόπο» ή «Θα προσπαθήσω».

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ έδειξε ότι το να έχεις μια «νοοτροπία ανάπτυξης», το να πιστεύεις, δηλαδή, ότι μπορείς να μάθεις, να βελτιωθείς και να ξεπεράσεις τις προκλήσεις, οδηγεί σε μεγαλύτερη επιτυχία στη ζωή. Άρα, άφησε το «δεν μπορώ» και αγκάλιασε τη δύναμη της θετικής σκέψης!

«Ξέρω τα πάντα»

Κανείς δεν ξέρει τα πάντα και αυτό είναι λογικό! Οι πιο έξυπνοι άνθρωποι είναι συνήθως αυτοί που παραδέχονται ότι έχουν ακόμα πολλά να μάθουν. Αυτό δεν τους κάνει να φαίνονται αδύναμοι ή αδαείς. Μάλλον δείχνει έναν δυναμικό χαρακτήρα και διάθεση για ανάπτυξη.

Η ζωή είναι ένα συνεχές ταξίδι μάθησης και ανακάλυψης και η αναγνώριση αυτού του γεγονότος δεν μας κάνει λιγότερο έξυπνους, μας κάνει πιο ανθρώπινους και περισσότερο έτοιμους να αντιμετωπίσουμε ότι μας έρθει.

Ποια σημεία του σώματος σου αποκαλύπτουν το βαθμό νοημοσύνης σου

«Δεν έχω χρόνο»

Όταν λες ότι δεν έχεις χρόνο, είναι συχνά σημάδι ότι δεν βάζεις προτεραιότητες. Αντί λοιπόν να πεις «Δεν έχω χρόνο», πες, «πρέπει να δώσω προτεραιότητα στον χρόνο μου καλύτερα».

Αυτή η φράση είναι μια υπενθύμιση ότι ο χρόνος είναι στον έλεγχό σου και ότι πρέπει να εξετάσεις προσεκτικά τις επιλογές και τις προτεραιότητές σου. Είναι πολύ πιο ενθαρρυντικό και λιγότερο απορριπτικό από το να λες απλώς «δεν έχω χρόνο».

«Δεν είναι δικό μου λάθος»

Το να κατηγορείς άλλους και να αρνείσαι να αναλάβεις την ευθύνη είναι ένας σίγουρος τρόπος για να χάσεις τον σεβασμό. Οι έξυπνοι άνθρωποι αποφεύγουν να πουν «Δεν φταίω εγώ», ακόμα κι αν στην πραγματικότητα δεν έφταιγαν.

Αντίθετα, επικεντρώνονται στην εξεύρεση λύσεων και στη διδαχή από την κατάσταση. Καταλαβαίνουν ότι το να κατηγορήσεις κάποιον δεν θα λύσει τα όποια προβλήματα. Oι πράξεις θα τα λύσουν.

Τελευταία τροποποίηση στις 05.09.2023 - 11:21