Πρόγραμμα μυϊκής ενδυνάμωσης

07.05.2002
Είστε κατά της άσκησης και των γυμναστηρίων... κι όμως σας είναι απαραίτητο ένα πρόγραμμα μυϊκής ενδυνάμωσης; Η γυμναστική των κοσμοναυτών είναι ό,τι πρέπει για σας! Είναι η καλύτερη μέθοδος για να τονώσετε τη φυσική σας κατάσταση.
Είστε κατά της άσκησης και των γυμναστηρίων... κι όμως σας είναι απαραίτητο ένα πρόγραμμα μυϊκής ενδυνάμωσης; Η γυμναστική των κοσμοναυτών είναι ό,τι πρέπει για σας! Είναι η καλύτερη μέθοδος για να τονώσετε τη φυσική σας κατάσταση.
Όταν απουσιάζει η βαρύτητα και δεν υπάρχει πλεόν αντίσταση, οι μύες αρχίζουν να "λιώνουν". Χωρίς αυτήν την προληπτική γυμναστική, οι κοσμοναύτες δεν θα μπορούσαν στο γυρισμό τους από το διάστημα ούτε καν να ανέβουν μια σκάλα! Με τη βοήθειά της, όμως, το μυϊκό τους σύστημα διατηρείται ακμαίο.
Προς αποφυγήν κάθε ατυχήματος που μπορεί να προκληθεί από βίαιη συστολή του εκτατήρα (το φαρδύ λάστιχο, που θα σας χρειαστεί για τις συγκεκριμένες ασκήσεις) είναι απαραίτητο να τον στερεώσετε καλά στο πόδι σας. Αρχίστε να ασκείστε μ' ένα μόνο λάστιχο (οι εκτατήρες είναι συχνά εφοδιασμένοι με πολλά κινητά λάστιχα) και προσθέστε τα υπόλοιπα προοδευτικά, όταν οι μύες σας θα έχουν δυναμώσει. Για να είναι αποτελεσματική, κάθε άσκηση πρέπει να επαναλαμβάνεται τουλάχιστον 12 με 14 φορές. Αυτές οι πέντε ασκήσεις δεν πρέπει να διαρκούν λιγότερο από 20 λεπτά.

Θωρακικοί Ξαπλώστε στο πλάι, με το ένα πόδι μέσα στο χερούλι του εκτατήρα, και κρατήστε το άλλο χερούλι με το χέρι. Φέρτε το μπράτσο σας πάνω απ' το κεφάλι και ξανά πίσω στο ύψος του ώμου.
Κοιλιακοί Καθιστή, με ίσια πλάτη και τεντωμένα πόδια, περάστε το ένα πόδι μέσα στο χερούλι του εκτατήρα, ξαπλώστε ανάσκελα και ξανασηκωθείτε. Το κεφάλι αγγίζει ελαφρά το έδαφος.
Γλουτιαίοι και τετρακέφαλοι Όρθια, τοποθετήστε το πόδι σας μέσα στο χερούλι του εκτατήρα, κρατήστε το άλλο χερούλι με το αντίθετο χέρι λυγισμένο πίσω από το κεφάλι και τεντώστε το πόδι πρώτα προς τα πίσω κι έπειτα προς τα εμπρός, σε μια αργή παλινδρομική κίνηση. Το ελεύθερο χέρι σας παραμένει τεντωμένο και κολλημένο κατά μήκος του σώματος.
Μπράτσα και ραχιαίοι Όρθια, με τα πόδια ανοιχτά στο άνοιγμα των ώμων, τοποθετήστε τον εκτατήρα στην πλάτη σας, κρατώντας ένα χερούλι σε κάθε χέρι. Τα μπράτσα είναι λυγισμένα, το ένα με το χέρι προς τα πάνω και το άλλο, αντίθετα, με το χέρι προς τα κάτω. Τεντώστε τα χέρια διαγωνίως, τραβώντας τον εκτατήρα. Παραλλαγή: κρατήστε τον εκτατήρα πίσω από την πλάτη σε οριζόντια θέση και τεντώστε τον, σχηματίζοντας μια ευθεία γραμμή με τα χέρια σας τεντωμένα.