SEX

Γιατί νιώθουμε τόσο όμορφα στην ερωτική κορύφωση;

02.11.2016
Είναι από τα ερωτήματα που προκαλούν ιδιαίτερη περιέργεια εδώ και αιώνες. Γιατί οι άνθρωποι νιώθουν τόσο όμορφα στην σεξουαλική κορύφωση; Την απάντηση προσπαθεί να δώσει νέα μελέτη που εξετάζει τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα μας κατά τηξ σεξουαλική διέγερση.

Παρά τους αιώνες ερευνών οι επιστήμονες έχουν άγνοια αναφορικά με τους υποκείμενους μηχανισμούς της κορύφωσης. Τώρα όμως ο νευροεπιστήμονας Adam Safron, του Πανεπιστημίου Northwestern, χαρτογραφεί το πώς η ρυθμική διέγερση μεταβάλλει την εγκεφαλική δραστηριότητα. Όπως υποστηρίζει μάλιστα, η κορύφωση έχει πολλά κοινά με το χορό ή ακόμη και το τραγούδι ενώ δεν είναι τυχαίο που ο ρυθμός - ακόμη κι ο χορευτικός - δημιουργεί ερωτική διάθεση.

Με απλά λόγια η σεξουαλική διέγερση έχει να κάνει με τους νευρώνες και τον τρόπο που φτάνουμε σε κατάσταση έκστασης, την αίσθηση κατά τη διάρκεια του οργασμού. Μάλιστα όπως διαπιστώνεται κανένας άλλος τρόπος φυσικής διέγερσης δε φτάνει το επίπεδο έκστασης που υπάρχει κατά την κορύφωση της σεξουαλικής πράξης.

Το σεξ είναι κάτι το ευχάριστο και ροσφέρει συναισθηματική σύνδεση αλλά πέρα από αυτό στην πραγματικότητα είναι μια αλλαγμένη κατάσταση συνείδησης εξηγεί ο επιστήμονας που μετά από μελέτες κατέληξε στο συμπέρασμα πως η σεξουαλική δραστηριότητα επηρεάζει και συμπαρασύρει νεύρα του εγκεφάλου μας βάσει του.. ρυθμού. Αν η διέγερση συνεχίζεται και υπ'άρχει σταθερός ρυθμός, αυτός ο συγχρονισμός εξαπλώνεται σε όλο τον εγκέφαλό μας και μας κάνει να νιώθουμε αυτή την έκσταση της κορύφωσης.

Στην επόμενη σελίδα:

Γιατί ο ρυθμός στο σεξ είναι τόσο σημαντικός;

Γιατί ο ρυθμός είναι τόσο σημαντικός;

Προς έκπληξη του Δρ Safron του, βρέθηκαν παραλληλισμοί μεταξύ της σεξουαλικής κορύφωσης και των επιληπτικών κρίσεων όπως επίσης και με το ρυθμό της μουσικής και του χορού. Και τα τέσσερα από τα παραπάνω πλημμυρίζουν αισθητηριακά τα κανάλια του εγκεφάλου με ρυθμικά ερεθίσματα.

«Ο συγχρονισμός είναι σημαντικός για τη μετάδοση σήματος στον εγκέφαλο, επειδή οι νευρώνες είναι πιο πιθανόν να ενεργοποιηθούν εάν διεγείρονται πολλές φορές μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια ρης ερωτικής πράξης», είπε ο Δρ Safron.

Με άλλα λόγια ο ρυθμός είναι αυτός που έχει σημασία στον οργασμό.

Σύμφωνα με τον μελετητή η έρευνα αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για την βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργίας ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να εστιάζουν στη σεξουαλικότητα και ν΄αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν τον έρωτα αλλά και τη σεξουαλικότητά τους.