Δεν τσακώνομαι ποτέ με τον σύντροφό μου. Έχω την τέλεια σχέση ή... πρόβλημα μεγάλο;

19.11.2018
Δεν τσακώνομαι ποτέ με τον σύντροφό μου. Έχω την τέλεια σχέση ή... πρόβλημα μεγάλο;
Μπορεί να φαίνεται τραβηγμένο να πούμε ότι κάποια ζευγάρια δεν τσακώνονται ποτέ, αλλά σε αντίθεση με το τι πιστεύει ο πολύς κόσμος, όντως, τέτοια ζευγάρια υπάρχουν. Ποιο να είναι το μυστικό τους; Είναι επειδή έχουν ένα σύστημα για το πώς να χειριστούν μια διαφωνία ώστε να μην μετατραπεί σε μάχη; Ή μήπως έχει να κάνει περισσότερο με τον έναν ή και τους δύο συντρόφους που φοβούνται τι θα πει ή πώς θα αντιδράσει ο άλλος;

«Υπάρχουν μερικά ζευγάρια που σπάνια μαλώνουν επειδή επικοινωνούν τα θέλω τους, τις ανάγκες, τις προτιμήσεις και τις απόψεις τους με έναν τρόπο που γίνεται αποδεκτός και από τους δυο», δήλωσε στο Elite Daily, ο Joshua Klapow, Ph.D. κλινικός ψυχολόγος. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι τα ζευγάρια που δεν μαλώνουν, δεν έχουν ήπιες διαφωνίες μια στο τόσο. «Αλλά αυτές οι διαφωνίες μπορούν πραγματικά να επιλυθούν, συμπληρώνει. «Τα ζευγάρια που επικοινωνούν με ειλικρίνεια και δίνουν έμφαση στην ανταλλαγή πληροφοριών και μάθησης ο ένας από τον άλλο σε αντίθεση με τη «νίκη» ή την «ήττα», τείνουν να διαφωνούν λιγότερο». Ωστόσο, οι διαφωνίες δεν αποτελούν αιτία λογομαχίας. Οι συγκρούσεις που αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια και η διαχείριση τους έτσι ώστε να μην μετατραπούν σε μάχες, είναι το κλειδί, λέει ο Klapow.

Διάβασε επίσης: 5 στοιχεία που φανερώνουν ότι έχεις την "τέλεια σχέση"

Από την άλλη πλευρά, αν ένα ζευγάρι δεν τσακώνεται επειδή είναι αποφασισμένο να αποφύγει κάθε σύγκρουση, ανεξάρτητα από το πόσο θα κοστίσει στα συναισθήματά του, αυτό είναι ένα εντελώς άλλο πράγμα. «Τα συναισθήματα που σχετίζονται με τις διαφωνίες είναι ακόμα παρόντα», εξηγεί. «Η έλλειψη επίλυσης προβλημάτων ή συγκρούσεων αποφεύγοντας τις, μπορεί να οδηγήσουν σε κακή επικοινωνία στη σχέση και σε εσφαλμένες αντιλήψεις σχετικά με την ποιότητα της σχέσης». Ο σύντροφος που προσπαθεί συνεχώς να αποφεύγει τις συγκρούσεις, μπορεί να ξεκινήσει υποσυνείδητα (ή ακόμα και συνειδητά) να αντιπαθεί τον άλλο εξαιτίας της δικής του παραβίασης των συναισθημάτων τους.

Εάν εσείς και ο σύντροφός σας δεν τσακώνεστε και δεν είσαστε σίγουροι αν αυτό συμβαίνει επειδή οι δύο σας επικοινωνείτε καλά και δεν υπάρχει ανάγκη για τσακωμούς ή συμβαίνει επειδή το αποφεύγετε σκοπίμως, ο Klapow συνιστά να κάνετε στον εαυτό σας μερικές ερωτήσεις. «Υπάρχουν θέματα, προβλήματα, και καταστάσεις για τα οποία αισθάνομαι έντονα ότι δεν είμαστε στην ίδια πλευρά και δεν συμφωνούμε; Αποφεύγω τις διαφωνίες επειδή δεν θέλω να τσακωθώ; Φοβάμαι για το τι ο σύντροφός μου μπορεί να πει ή τι θα κάνει; Ή φοβάμαι ότι θα καταστρέψει τη σχέση. Δεν διαφωνώ γιατί απλά δεν με νοιάζει πια να προσπαθώ να επικοινωνήσω;».

Αυτό το διάβασες; Η νέα μορφή απιστίας δεν σχετίζεται με το σεξ

Αν η απάντησή σου σε κάποιο από αυτά είναι ναι, θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο τσακωμός ξεκινάει πιο πολύ από εσένα και ότι ο άλλος δεν έχει διάθεση να τσακωθεί. «Έχετε ένα μεγαλύτερο πρόβλημα επικοινωνίας και η έλλειψη διαφωνίας είναι στην πραγματικότητα ένα σύμπτωμα αυτού», λέει. Τελικά, αυτό που έχει σημασία στο αν ένα ζεύγος δεν τσακώνεται ποτέ δεν είναι το αν συμβαίνει ή όχι, αλλά το γιατί. «Δεν τσακώνεστε επειδή διαχειρίζεστε τις διαφωνίες με έναν υγιή τρόπο;» Ο Dr Klapow ρωτάει. «Ή μήπως δεν διαφωνείτε γιατί φοβάστε τη σύγκρουση, φοβούμενος-η ότι θα μπορούσε να καταστρέψει τη σχέση, φοβούμενος-η τον/την σύντροφό σας;». Αν είναι το πρώτο, εσείς και ο σύντροφός σας είστε από τα λίγα ζευγάρια που δεν τσακώνονται! Αλλά αν είναι το τελευταίο, θα πρέπει μάλλον να μιλήσετε και οι δύο για αυτό σε κάποιον ειδικό!

N. M.