Όπου Υπάρχει Ελλάδα: Η χαμένη πτήση, το άγχος και το λατρεμένο Βόρειο Αιγαίο

11.05.2025
Όπου Υπάρχει Ελλάδα: Η χαμένη πτήση, το άγχος και το λατρεμένο Βόρειο Αιγαίο
Επεισοδιακά ξεκίνησε η εβδομάδα για εκείνους

Σε δύο από τα πανέμορφα νησιά του Βορείου Αιγαίου βρέθηκε η εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα» την εβδομάδα που μας πέρασε αν και παραλίγο, οι παρουσιαστές της, Ευλαμπία Ρέβη και Γιώργος Κουρδής να μην καταφέρουν να φτάσουν στον πρώτο τους προορισμό, τη γραφική Χίο.

Κι αυτό γιατί έχασαν την πτήση τους το πρωί της Δευτέρας και το άγχος τους χτύπησε κόκκινο….όπως μας διηγούνται οι ίδιοι στο καθιερωμένο ραντεβού μας με τα Highlights της εβδομάδας που πέρασε στους τόπους που επισκέθηκαν με την εεκπομπή του ΣΚΑΙ που μας γνωρίζει από την αρχή τη χώρα μας.

«Με μια χαμένη πτήση και άγχος να φτάσουμε έγκαιρα το νησί της Χίου ξεκίνησε η εβδομάδα μας.

Ξημερώματα Δευτέρας φτάσαμε καθυστερημένα στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος εκεί συναντήσαμε ατέλειωτες ουρές και έτσι είδαμε την πτήση μας να αναχωρεί χωρίς εμάς!

Για καλή μας τύχη όμως πήραμε το επόμενο αεροπλάνο και ανακουφισμένοι προσγειωθήκαμε έγκαιρα στο αεροδρόμιο του νησιού.

Και από το αεροδρόμιο χωρίς να πάρουμε ανάσα πήγαμε κατευθείαν στην πόλη καθώς το στούντιο μας στήθηκε στην νότια πλευρά της προκυμαίας.

OPOU_YPARXEI_ELLADA_HIGHLIGHTS_VOREIO_AIGAIO_3_8d827.jpeg

Ξεκινήσαμε με μια πολύ ωραία περιήγηση στον Κάμπο της Χίου όπου πήραμε μια γεύση από τα αρώματα και τα χρώματα του που σαγηνεύουν τον επισκέπτη.

Στην συνέχεια υποδεχθήκαμε μια ωραία οικογένεια.

Τον Κωνσταντίνο Ανδρεάδη με την Τουρκάλα σύζυγο του Ντένις ή Διονυσία καθώς η ίδια βαφτίστηκε Χριστιανή.

Με το αγοράκι τους στην αγκαλιά τους μας μίλησαν για τον έρωτα τους, την απόφαση τους να μείνουν μόνιμα στην Χίο, τις σχέσεις των δύο χωρών αλλά και τις διαχωριστικές γραμμές που κάποιοι έβαζαν ανάμεσα τους και εκείνοι τις έσβησαν με την απόφαση τους να ενωθούν και να κάνουν μια ευτυχισμένη οικογένεια.

Στην Χίο γνωρίσαμε και την αγρότισσα της χρονιάς του 2023.

Η γεωπόνος Αργυρώ Κατσουράδη καταφέρει να βγει μπροστά από πολλούς και να εντυπωσιάσει με τα αρωματικά της φυτά τα οποία καλλιεργεί με την οικογένεια της στην όμορφη Χίο, στέλνοντας το μήνυμα ότι όσοι επενδύουν στον τόπο τους μπορούν να κάνουν τα όνειρα τους πραγματικότητα και να φτάσουν πολύ ψηλά.

Η Χίος όμως ζητά μέσα από τα λόγια των παιδιών της και υποδομές σε αθλητικές εγκαταστάσεις, γήπεδα με λίγα λόγια μπάσκετ,βόλεϋ αλλά και τένις καθώς στο νησί δεν υπάρχει ούτε ένα τερέν!

Η Χίος έχει πανέμορφα και γραφικά χωριά από τον βορρά έως τον νότο.

Έτσι την επόμενη ημέρα κινηθήκαμε νότια για τα μαστιχοχώρια.

OPOU_YPARXEI_ELLADA_HIGHLIGHTS_VOREIO_AIGAIO_4_d3b17.jpeg

Τα μεσαιωνικά Μεστά, οι Ολύμποι, αλλά και το Πυργί το χωριό με την μοναδική αρχιτεκτονική στις προσόψεις των σπιτιών και το περίφημο "ξυστο" , όπου οι καλλιτέχνες του Πυργίου ξύνουν τον σοβά δημιουργώντας γεωμετρικά σχήματα.

Ειναι χωριά "φρουρια" καθώς η περίμετρος τους,τα σπίτια τους αποτελούσαν και τα τείχη τους.

Τους προστάτευαν απέναντι στους επιδρομείς , πειρατές και Οθωμανούς.

Εκεί στην καρδιά του Πυργίου,στα καντούνια του, κάναμε την εισαγωγή μας και συνομιλήσαμε με γυναίκες οι οποίες μας έδειξαν, τι άλλο, την περίφημη Μαστίχα Χίου.

Την ιεροτελεστία του καθαρίσματος της Μαστίχας που γίνεται αποκλειστικά από τις γυναίκες, από τον Αύγουστο και μετά, στις πεζούλες του χωριού.

OPOU_YPARXEI_ELLADA_HIGHLIGHTS_VOREIO_AIGAIO_2_12551.jpeg

Ακούσαμε και ένα Χιώτικο τραγούδι από την κυρία Μαρία και γνωρίσαμε καλύτερα αυτό το προϊόν, ένα θαύμα της φύσης με φοβερές ιδιότητες.

Τα "δάκρυα" του Σκίνου που φυτρώνει μόνο εδώ, στην Νότια Χίο και ταξιδευει σε όλο τον κόσμο.

Όμως η εκπομπή μας είχε την τιμή να φιλοξενήσει και τον περίφημο και πολυβραβευμένο Ακαδημαικό και Διαστημικό επιστήμονα, Σταμάτιο Κριμιζή.

Μας μίλησε για τα παιδικά του χρόνια στον Βροντάδο.

Την σπουδαία πορεία του και την πεποίθηση του ότι δεν είμαστε μόνοι στην απεραντοσύνη του διαστήματος.

Στο Πυργί χαρήκαμε επίσης που είδαμε νέα παιδιά να μένουν και να επενδύουν στον τόπο τους, όπως η Ασπασία, που προωθεί τοπικά προϊόντα Μαστίχας.

OPOU_YPARXEI_ELLADA_HIGHLIGHTS_VOREIO_AIGAIO_5_ca117.jpeg

Ξημέρωμα Τετάρτης αναχωρήσαμε με το πλοίο της γραμμής για το νησί της Λέσβου και την Μυτιλήνη. Μπαίνοντας στο λιμάνι της ξεχωρίζει το φρούριο ,το καμπαναριό του πολιούχου της Αγίου Θεοδώρου και ο τρούλος του Αγίου Θεράποντα.

Στην περιήγηση μας είδαμε τα εντυπωσιακά της νεοκλασικά της αρχοντικά και σταθήκαμε στα σύγχρονα προβλήματα της πόλης με το οδικό δίκτυο και την ανάγκη διάνοιξης ενός περιφερειακού άξονα που θα αποσυμφορήσει την πόλη.

MYTILINI_OPOU_YPARXEI_ELLADA_292e5.jpeg

Η Λέσβος όμως είναι και τόπος καταγωγής σημαντικών συγγραφέων, ποιητών και φιλοσόφων. Του νομπελίστα μας Οδυσσέα Ελύτη,του Στρατή Μυριβήλη, του Ηλία Βενέζη αλλά και κατά την αρχαιότητα της Σαπφούς και του Θεόφραστου της Ερεσού του κλασσικού φιλοσόφου και συγγραφέα του πρώτου μυθιστορήματος στον κόσμο "Δάφνις και Χλόη".

Εκεί στην Ερεσό στήσαμε το στούντιο μας την Πέμπτη.

Κοντά στο νησάκι της είχε γίνει και η πρώτη νικηφόρα ναυμαχία της επανάστασης τον Μάιο του 1821.

Ο Ψαριανός πυρπολητής Δημήτριος Παπανικολής γάντζωσε το πυρπολικό του στο τούρκικο δίκροτο και το βούλιαξε.

Περπατήσαμε στην παραλία της Ερεσού, μιλήσαμε με τα παιδιά του χωριού για την ζωή τους εκεί και την ιστορία του τόπου τους και κατόπιν γευτήκαμε θαλασσινές γεύσεις με ούζο Λέσβου, στην ταβέρνα Αιγαίο.

Αφήσαμε για την τελευταία ημέρα τον Μόλυβο.

OPOU_YPARXEI_ELLADA_HIGHLIGHTS_VOREIO_AIGAIO_8_79a5f.jpeg

Η Μύθημνα μία από τις Αρχαίες πόλεις της Λέσβου με το εντυπωσιακό της κάστρο και το γραφικό χωριό χτισμένο στον λόφο.

Μια εικόνα πολυταξιδεμένη σε όλο τον κόσμο ως σήμα κατατεθέν της Λέσβου.

OPOU_YPARXEI_ELLADA_HIGHLIGHTS_VOREIO_AIGAIO_1_d1f7e.jpeg

Αν έρθεις εδώ Απρίλιο και δεις τα μωβ άνθη του φυτού της "γλυτσίνας" ή "σαλκίμι" σε έναν από τους καλύτερους πεζόδρομους του κόσμου θα μείνεις με ανοιχτό το στόμα μπροστά σε αυτή την μοναδική εικόνα.

OPOU_YPARXEI_ELLADA_HIGHLIGHTS_VOREIO_AIGAIO_9_9529c.jpeg

Εδώ νιώσαμε και εμείς λίγο από την ενέργεια αυτού του τόπου που οδήγησε 100 και πλέον ξένους υπηκόους αλλά και Έλληνες που δεν είχανε καταγωγή από εδώ,να επιλέξουν τον Μόλυβο ως τόπο μόνιμης κατοικίας.

Ταξιδέψαμε στο Σίγρι με το απολιθωμένο δάσος εκατομμυρίων ετών και "παλαβώθκαμε" με την γραφική Αγιάσο και την ιδιαίτερη ντοπιολαλιά της.

Η Λέσβος όπως και η Χίος όμως, ζητούν χρόνια τώρα γρήγορα και συχνά δρομολόγια πλοίων.

OPOU_YPARXEI_ELLADA_HIGHLIGHTS_VOREIO_AIGAIO_7_0eed1.jpeg

Στο Σίγρι το νέο λιμάνι θα μπορούσε να φέρει πολύ πιο κοντά Αττική και Βόρεια Ελλάδα όμως εδώ φτάνει μόνο ένα δρομολόγιο την εβδομάδα.

Φύγαμε από την Λέσβο και την Χίο γεμάτοι από εμπειρίες και εικόνες αλλά κυρίως με πολλούς φίλους που κάναμε στα δύο αυτά πανέμορφα νησιά του βορείου Αιγαίου».

Επόμενος προορισμός από αύριο η άλλη πλευρά της Ελλάδας, το Ιόνιο,Κεφαλλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθος.

Τελευταία τροποποίηση στις 11.05.2025 - 13:38