Όπου υπάρχει Ελλάδα: Η Καλλονή δεν βγάζει μόνο σαρδέλες! Γνωρίζεις τι είναι τα χάβαρα (που τα εξάγουμε);

08.05.2025
Όπου υπάρχει Ελλάδα: Η Καλλονή δεν βγάζει μόνο σαρδέλες! Γνωρίζεις τι είναι τα χάβαρα (που τα εξάγουμε);
Ένας θησαυρός της θάλασσας που σνομπάρουν οι Έλληνες και προτιμούν οι Ιταλοί!

Ο κόλπος της Καλλονής, ένας κλειστός κόλπος που θυμίζει λιμνοθάλασσα, δίνει μεροκάματο και συντηρεί πολλές οικογένειες, ενώ κρατάει τους νέους στο νησί που βρίσκουν επαγγελματικό καταφύγιο στην αγκαλιά του. Και πώς όχι όταν η σαρδέλα Καλλονής είναι ένα προϊόν που κατά κύριο λόγο εξάγουμε και είναι περιζήτητη.

Δεν είναι όμως μόνο η σαρδέλα περιζήτητη απο΄ την περιοχή. Το Όπου υπάρχει Ελλάδα βρίσκεται για δεύτερη μέρα στη Λέσβο και έκανε ρεπορτάζ στο ψαροχώρι γνωρίζοντας μας τα «χάβαρα», το γκουρμέ όστρακο, που εξάγονται στην Ιταλία.

«Είναι σαν άγρια μύδια. Είναι πιο ξανθά αλλά σε σχέση με τα μύδια της καλλιέργειας, αυτά μπορούν να φαγωθούν και ωμά» ανέφερε ο ψαράς Σταύρος Νανίδης που εξήγησε ότι η Ιταλοί και οι Γάλλοι είναι πιο εξοικειωμένοι με την οστρακοφαγία.

Ο κόλπος της Καλλονής βγάζει 20 διαφορετικά είδη οστράκων - όχι καλλιέργειας- ενώ τα χάβαρα αφθονούν, είναι σταθερό μεροκάματο και στόχος των ψαράδων είναι να μάθουν και οι Έλληνες την αξία τους.

Ο Σταύρος επισημαίνει ότι οι νέοι σε ηλικία στο επάγγελμα της αλιείας δεν είναι πολλοί ενώ ο πατέρας του που είναι και πρόεδρος των αλιέων εξήγησε με μεγάλη σαφήνεια τι μέτρα πρέπει να παρθούν για να διατηρηθεί αυτός ο θησαυρός της θάλασσας.

Τελευταία τροποποίηση στις 08.05.2025 - 16:09