Καβγαδίζετε συνέχεια; Πότε να ανησυχήσεις

11.05.2025
Καβγαδίζετε συνέχεια; Πότε να ανησυχήσεις
Image by prostooleh on Freepik
Γιατί σου αξίζει να έχεις μια σχέση που σε κάνει ευτυχισμένη

Όλες οι σχέσεις περνούν από δύσκολες φάσεις. Κανένα ζευγάρι δεν αποφεύγει τις εντάσεις και δεν είναι απαραίτητα κακό. Ένας «υγιής καβγάς» μπορεί να ξεκαθαρίσει καταστάσεις, να φέρει στην επιφάνεια θαμμένα συναισθήματα και να οδηγήσει σε βαθύτερη σύνδεση. Όταν όμως οι καβγάδες γίνονται καθημερινότητα, όταν η επικοινωνία καταλήγει πάντα σε ένταση και πικρία, τότε αξίζει να αναρωτηθείς: είναι αυτό φυσιολογικό ή μήπως πρέπει να ανησυχήσω;

Τι είναι φυσιολογικό στις διαφωνίες

Διαφωνείτε χωρίς να προσβάλλετε. Μπορεί να έχετε διαφορετική γνώμη, αλλά παραμένετε με σεβασμό.

Υπάρχει λύση. Μετά τον καβγά, βρίσκετε κοινό έδαφος και επιστρέφετε στη σύνδεση.

Ο καβγάς αφορά το θέμα, όχι το άτομο. Δεν καταλήγετε σε «εσύ ΠΑΝΤΑ κάνεις αυτό» ή «είσαι έτσι/αλλιώς».

Δεν είναι συνεχές μοτίβο. Δεν είναι κάθε μέρα μία μάχη — υπάρχουν και ήρεμες, τρυφερές στιγμές.

Πότε να ανησυχήσεις

Καβγαδίζετε για το ίδιο θέμα ξανά και ξανά. Αν υπάρχει κάτι που δεν επιλύεται ποτέ, και το κουβαλάτε σε κάθε συζήτηση, τότε πιθανόν δεν είναι πρόβλημα επικοινωνίας — είναι βαθύτερο.

Δεν νιώθεις ασφαλής να εκφραστείς. Αν αποφεύγεις να μιλήσεις για να μην προκληθεί ένταση, έχεις μπει σε μοτίβο καταστολής. Αυτό δεν είναι σύνδεση, είναι επιβίωση.

Ο ένας υποτιμά συνεχώς τον άλλον. Η ειρωνεία, ο σαρκασμός, οι προσβολές ή ακόμα και το "σιωπηλό τιμωρητικό βλέμμα" είναι σημάδια τοξικής δυναμικής.

Δεν υπάρχει επανόρθωση. Οι υγιείς σχέσεις έχουν καβγάδες, αλλά και συμφιλιώσεις. Αν μετά από κάθε ένταση δεν υπάρχει λύση ή αποκατάσταση, αυτό αφήνει ψυχολογικά κατάλοιπα.

Νιώθεις μονίμως εξαντλημένη. Αν η σχέση σου σε στραγγίζει ψυχικά, σε κάνει να αμφισβητείς την αξία σου ή σε αφήνει συνεχώς ανικανοποίητη, τότε κάτι δεν πάει καλά — κι αυτό δεν θα αλλάξει με ένα ακόμα «συγγνώμη».

Τι μπορείς να κάνεις

Μίλησε με ειλικρίνεια, χωρίς επίθεση. Αντί για «δεν με σέβεσαι ποτέ», δοκίμασε «νιώθω πως δεν ακούγομαι όταν...».

Εστίασε στο τι θέλεις, όχι στο τι κάνει λάθος.

Δώσε χώρο για ουσιαστική συζήτηση εκτός καβγά. Όταν είστε ήρεμοι, θέσε το θέμα των καβγάδων με στόχο την κατανόηση, όχι την κριτική.

Ζήτησε βοήθεια. Η θεραπεία ζεύγους ή και η προσωπική ψυχοθεραπεία μπορεί να προσφέρει βαθιά κατανόηση των μοτίβων σας.

Δεν υπάρχει τέλεια σχέση. Αλλά κάθε γυναίκα αξίζει να βρίσκεται σε μία σχέση που την κάνει να νιώθει ασφαλής, αγαπημένη και σεβαστή ακόμα και μέσα από τις δυσκολίες. Αν οι καβγάδες γίνονται ο κανόνας και όχι η εξαίρεση, δεν είναι αδυναμία να ανησυχήσεις. Είναι σημάδι δύναμης να δεις την αλήθεια κατάματα.

Τελευταία τροποποίηση στις 11.05.2025 - 15:05