Το γκι (γνωστό και ως καθαρό βούτυρο) είναι κάτι πολύ περισσότερο από το «μαγικό» συστατικό του περίφημου bulletproof καφέ που υπόσχεται ώρες ενέργειας. Εδώ και γενιές, το γκι έχει θέση στην ινδική κουζίνα και δεν λείπει ούτε σε περιόδους ασθένειας, όπου θεωρείται "θεραπευτικό". Όμως, πότε είναι πραγματικά η καλύτερη στιγμή να το καταναλώσεις και σε ποια ποσότητα;
Γιατί αξίζει να έχεις το γκι στη διατροφή σου
Το γκι λειτουργεί σαν φυσικό λιπαντικό για το σώμα. Προάγει την υγεία του εντέρου και χαρίζει αίσθηση κορεσμού, κάτι που μπορεί να σε βοηθήσει να αποφύγεις το υπερφαγίασμα. Ένα "χαρούμενο" έντερο σημαίνει καλύτερη πέψη, σωστή απορρόφηση θρεπτικών ουσιών και βελτιωμένο μεταβολισμό.
Από διατροφικής άποψης, το γκι αποτελείται κυρίως από «καλά» λιπαρά και είναι πλούσιο σε λιποδιαλυτές βιταμίνες όπως οι D, E, K και A. Συμβάλλει επίσης στη σωστή λειτουργία των εντέρων, στην ορμονική ισορροπία και την υγεία των εσωτερικών οργάνων. Επιπλέον, προσφέρει σημαντική ποσότητα ενέργειας και είναι εντελώς χωρίς λακτόζη, οπότε είναι ιδανικό για όσους έχουν ευαισθησία στα γαλακτοκομικά.
Πότε είναι καλύτερο να το τρως;
Το γκι έχει οφέλη οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, είτε το τρως μόνο του είτε ως μέρος φαγητού. Ωστόσο, αν το εντάξεις στρατηγικά στο πρόγραμμά σου, μπορεί να σε βοηθήσει σε συγκεκριμένα θέματα, όπως η διαχείριση του σακχάρου ή η καταπολέμηση της πείνας.
Το πρωί, η κατανάλωση γκι μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της ινσουλίνης και να σου προσφέρει σταθερή ενέργεια. Το βράδυ, μπορεί να καταπραΰνει τις λιγούρες, ιδιαίτερα εκείνες τις ξαφνικές επιθυμίες για γλυκό. Επίσης, αν το γκι είναι αρωματισμένο με κουρκουμά, σαφράν ή μαύρο πιπέρι, προσφέρει και οφέλη στην υγεία του δέρματος.
Η παραδοσιακή προσέγγιση: Ayurveda και γκι
Σύμφωνα με την αγιουρβεδική πρακτική "Abhyantara Snehana" (Εσωτερική Λίπανση), το γκι χρησιμοποιείται για να λιπάνει το πεπτικό σύστημα και να βοηθήσει στην αποβολή τοξινών από το σώμα. Η διαδικασία είναι απλή: ζεσταίνεις λίγο γκι και το πίνεις το πρωί με άδειο στομάχι, πριν πιεις νερό ή πας στην τουαλέτα.
Επιπλέον, η κατανάλωση γκι το πρωί, όταν ανατέλλει ο ήλιος ή όταν είναι στο αποκορύφωμά του (μεσημέρι), θεωρείται η πιο κατάλληλη ώρα. Όσο πλησιάζει το βράδυ, καλό είναι να περιορίζεται, καθώς η πέψη γίνεται πιο αργή.
Πόσο γκι είναι αρκετό;
Η σύσταση είναι περίπου μία κουταλιά της σούπας μέσα στην ημέρα, δηλαδή περίπου μισό με ένα κουταλάκι του γλυκού σε κάθε γεύμα. Δεν χρειάζεται υπερβολή για να πάρεις τα οφέλη του.
Επίσης, καλό είναι να το αποφεύγεις για βαθύ τηγάνισμα και να μην το χρησιμοποιείς ξανά. Πολλοί συνηθίζουν να φυλάνε το λάδι ή το γκι που περίσσεψε από το μαγείρεμα για άλλη χρήση, αλλά αυτό μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή τοξικών ουσιών. Ιδανικά, χρησιμοποίησέ το σε μικρή ποσότητα για ελαφρύ σοτάρισμα, στο ψήσιμο ή ακόμα και σε air fryer, μια μικρή ποσότητα είναι αρκετή.