Οι συζητήσεις με ναρκισσιστές συχνά μετατρέπονται γρήγορα σε συναισθηματική θύελλα. Εγωκεντρικοί και σπάνια πρόθυμοι να αναγνωρίσουν τα λάθη τους, χρησιμοποιούν έξυπνα φτιαγμένες φράσεις για να σε κρατήσουν υπό έλεγχο.
Η ψυχοθεραπεύτρια Manahil Riaz, σε συνέντευξή της στο HuffPost, περιγράφει έξι χαρακτηριστικές φράσεις που χρησιμοποιούν οι ναρκισσιστές. Αναγνωρίζοντας τις, μπορείς να προστατευτείς πριν η κατάσταση ξεφύγει. Ορίστε τι να προσέχεις:
1. «Υπερβάλλεις, είσαι υπερβολικά ευαίσθητος/η»
Κλασική φράση-κλειδί του ναρκισσιστή. Με αυτόν τον τρόπο ακυρώνει τα συναισθήματά σου και σε κάνει να αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου. Αν σε πείσει ότι "φταίει η αντίδρασή σου", γλιτώνει κάθε ευθύνη και διατηρεί τον έλεγχο της αφήγησης. Εσύ καταλήγεις να σιωπάς, να αμφιβάλλεις και να νιώθεις... παράλογος/η.
2. «Δεν είμαι εγώ θυμωμένος/η, εσύ είσαι»
Αντί να αναλάβουν την ευθύνη των συναισθημάτων τους, οι ναρκισσιστές συχνά τα προβάλλουν σε εσένα. Μπορεί να είναι έξαλλοι, αλλά θα σε κατηγορήσουν ότι εσύ έχεις το πρόβλημα. Έτσι, μπερδεύεσαι, αμφισβητείς την πραγματικότητα και κουβαλάς ενοχές που δεν σου ανήκουν.
3. «Πάντα εγώ είμαι το θύμα»
Ακόμα κι όταν είναι προφανώς υπεύθυνοι για κάτι, οι ναρκισσιστές λατρεύουν να παίζουν το ρόλο του θύματος. Έτσι γλιτώνουν την κριτική, κερδίζουν τη συμπόνια σου και αποφεύγουν κάθε ευθύνη. Πολύ σύντομα, βρίσκεσαι να απολογείσαι… ενώ απλώς είχες θέσει ένα όριο.
4. «Αν με αγαπούσες, θα το έκανες αυτό»
Μια φράση-παγίδα που χρησιμοποιούν για να σε κάνουν να νιώσεις ενοχή. Συνδέουν την αγάπη με κάποια απαίτησή τους, βάζοντάς σε σε δίλημμα: είτε "αποδεικνύεις" την αγάπη σου κάνοντας κάτι που δεν θες, είτε "δείχνεις" ότι δεν τους αγαπάς αρκετά. Όπως και να αντιδράσεις, εκείνοι κρατούν τα ηνία.
5. «Έπρεπε να ξέρεις ότι δεν ήμουν καλά»
Χωρίς να σου πουν τίποτα ξεκάθαρα, περιμένουν να μαντέψεις πώς νιώθουν και τι χρειάζονται. Αν δεν το καταλάβεις εγκαίρως, θα σε κατηγορήσουν που δεν στάθηκες δίπλα τους. Αυτό σε βάζει σε μόνιμη επαγρύπνηση και σε ρόλο... αναγνώστη σκέψης.
6. Ασυνάρτητα ή μπερδεμένα λόγια όταν τους πιέζεις
Όταν τους φέρνεις αντιμέτωπους με την αλήθεια ή τη συμπεριφορά τους, μπορεί να αρχίσουν να μιλούν με ασυνάρτητο ή μπερδεμένο τρόπο, λέγοντας ασύνδετα πράγματα, αλλάζοντας θέμα ή δημιουργώντας «θόρυβο». Είναι μια τακτική σύγχυσης που έχει στόχο να αποπροσανατολίσει, να κουράσει και να αποδυναμώσει τη συζήτηση. Μόλις χαθεί η σαφήνεια, δεν υπάρχει χώρος για ουσιαστικό διάλογο.
Τι να κρατήσεις
Αν αναγνωρίζεις αυτές τις φράσεις, είσαι ήδη ένα βήμα μπροστά. Η επίγνωση είναι το πρώτο βήμα για να προστατέψεις τον εαυτό σου, να κρατήσεις όρια και να μην εγκλωβιστείς στο παιχνίδι τους.
Εμπιστεύσου το ένστικτό σου. Μπορείς να σταματήσεις τη χειραγώγηση, ή τουλάχιστον να σταματήσεις να πέφτεις θύμα της.