Τι είναι οι σκούρες κηλίδες στην επιδερμίδα του προσώπου σου και πώς να τις αντιμετωπίσεις

05.10.2021
Τι είναι οι σκούρες κηλίδες στην επιδερμίδα του προσώπου σου και πώς να τις αντιμετωπίσεις
Οι φακίδες μπορεί να είναι χαριτωμένες αλλά οι σκούρες κηλίδες που μπορεί να αφήσει η ακμή ... όχι και τόσο. Η επίσημη ονομασία τους είναι φακοειδείς κηλίδες και «εμφανίζονται σε ενήλικες λόγω της υπεριώδους έκθεσης στον ήλιο και τείνουν να αναπτύσσονται σε τοποθεσίες που έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία, όπως το πρόσωπο, τους ώμους και τα χέρια», εξηγεί στο Womenshealthmag, η Oma N Agbai, δερματολόγος και καθηγήτρια δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή Davis του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.

Είτε προκαλείται από τον ήλιο είτε από κάτι άλλο, κάθε μορφή σκούρου σημαδιού στο δέρμα θεωρείται υπερχρωματισμός και συμβαίνει όταν η περίσσεια μελανίνης - η καφέ χρωστική που αποτελεί το χρώμα του δέρματός σου - σχηματίζει εναποθέσεις στο δέρμα.

Εκτός από ηλιακό έγκαυμα, η Dr Agbai λέει ότι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους υπερχρωματισμού είναι o μεταφλεγμονώδης υπερχρωματισμός (PIH). Όπως υποδηλώνει το όνομα, «το PIH προκαλείται από φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις όπως ακμή ή έκζεμα που μπορεί να προκαλέσουν απελευθέρωση περίσσειας μελανίνης ή χρωστικής, στις πληγείσες περιοχές», εξηγεί η Dr Agbai.

Τα 3 βήματα για να φτιάξεις ψεύτικες φακίδες στο πρόσωπο σου - Ναι, είναι trend

Ενώ οποιοσδήποτε τόνος δέρματος μπορεί να επηρεαστεί τόσο από τα ηλιακά φακοειδή όσο και από το PIH, η δερματολόγος λέει ότι ανάλογα με το δέρμα σου είναι πιο πιθανό να επηρεαστείς από το ένα ή το άλλο. «Οι πιο σκούροι τόνοι του δέρματος είναι πιο επιρρεπείς σε PIH λόγω της αυξημένης δραστηριότητας και αντιδραστικότητας των μελανοκυττάρων (τα κύτταρα στο δέρμα που παράγουν μελανίνη) στο δέρμα», λέει.

Τα καλά νέα: Το PIH θα εξασθενίσει με την πάροδο του χρόνου και με θεραπείες. Τα άσχημα νέα: «Τα φακοειδή είναι γενικά μόνιμα», λέει η Dr Agbai. Αυτό περιλαμβάνει, σημειώνει, ότι γίνεται πιο ανοιχτόχρωμο ή πιο σκούρο ανάλογα με την εποχή (πιο σκούρο κατά τους θερμότερους μήνες και πιο ανοιχτό κατά τους ψυχρότερους). Εδώ είναι μερικοί τρόποι για να φροντίσεις και τα δύο.

Προστατεύσου από τον ήλιο

Ναι, η ζημιά μπορεί να έχει ήδη γίνει, αλλά αυτός δεν είναι λόγος να εκθέσεις το δέρμα σου σε ακόμη μεγαλύτερη! Επιπλέον, ο ήλιος μπορεί επίσης να επιδεινώσει οποιαδήποτε υπέρχρωση. «Για όλους τους ασθενείς μου που ρωτούν πώς να αντιμετωπίσουν τον υπερχρωματισμό τους, συνιστώ να φοράνε αντηλιακό με βάση τα ανόργανα άλατα, τουλάχιστον SPF 30, κάθε μέρα του χρόνου», λέει η Agbai.

Κηλίδες γήρανσης: Ποιοι είναι οι τρόποι για την πρόληψη και την αποτελεσματική αντιμετώπιση τους

Πρόσθεσε ένα οξύ στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σου

Πριν διαγνώσεις μόνη σου την κατάσταση του δέρματός σου, η Dr Agbai συνιστά να συμβουλευτείς έναν δερματολόγο για να καθορίσεις τι τύπο υπερχρωματισμού έχεις, ώστε να ξέρεις πώς να το αντιμετωπίσεις καλύτερα. Προειδοποιεί ότι ορισμένοι καρκίνοι του δέρματος, μυκητιασικές λοιμώξεις, φλεγμονώδεις διαταραχές ή σημάδια συστηματικής νόσου θα μπορούσαν να μοιάζουν με σκούρες κηλίδες στο δέρμα και δεν θα ήθελες να τις αντιμετωπίζεις με λάθος τρόπο.

Εάν αποδειχθεί ότι έχεις PIH, «η καλύτερη στιγμή για τη θεραπεία των σημαδιών είναι όταν είναι φρέσκα», λέει η δερματολόγος. «Αναζήτησε φλούδες σαλικυλικού οξέος ή γλυκολικού οξέος που θα βοηθήσουν στην προώθηση του κυτταρικού κύκλου για να αφαιρέσετεις τα ανώτερα στρώματα του δέρματος που συγκρατούν τη χρωστική ουσία».

Η ενυδάτωση είναι επίσης σημαντική

Η υγρασία είναι ένας άλλος βασικός παράγοντας όταν πρόκειται για σκούρα σημάδια. «Η προσθήκη υγρασίας στο δέρμα με έλαια και λοσιόν μπορεί να μειώσει την εμφάνιση των υπαρχόντων σκούρων κηλίδων και να αποτρέψει τη δημιουργία νέων», εξηγεί η δερματολόγος.