Τι ακριβώς σημαίνει το «ενεργό» συστατικό περιποίησης του δέρματος;

04.10.2021
Τι ακριβώς σημαίνει το «ενεργό» συστατικό περιποίησης του δέρματος;
Η πλήρης ανάλυση των ενεργών έναντι των ανενεργών συστατικών φροντίδας του δέρματος

Οι λάτρεις της ομορφιάς έχουν γίνει ειδικοί στο να κάνουν έρευνες για τα προϊόντα που χρησιμοποιούν στο πρόσωπό τους, υπερβαίνοντας τους ισχυρισμούς και τις περιγραφές προϊόντων και αναλύοντας πραγματικά το κάθε συστατικό. Αλλά ακόμα κι αν δεν έχεις κάνει μια βαθιά ανάλυση στο τι ακριβώς υπάρχει στα προϊόντα σου, το πιθανότερο είναι ότι έχεις συναντήσει τη φράση "ενεργά συστατικά".

Αναζήτησε αυτό το συστατικό φροντίδας του δέρματος εάν σκέφτεσαι να κάνεις μπότοξ

Η κατανόηση της διαφοράς μεταξύ ενεργών και ανενεργών συστατικών στη φροντίδα του δέρματος μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ μιας σωστής ρουτίνας που λειτουργεί πραγματικά σε σχέση με αυτό που στρεσάρει το δέρμα. Οι πιστοποιημένες δερματολόγοι Dr. Hadley King και Dr. Tina Alster εξηγούν τη διαφορά μεταξύ των δύο κατηγοριών και το πώς να χρησιμοποιούμε ορισμένα ενεργά και ανενεργά συστατικά για να στοχεύσουμε στις συγκεκριμένες ανάγκες φροντίδας του δέρματος.

Ενεργά συστατικά έναντι ανενεργών συστατικών
Σύμφωνα με την Dr. King, ένα ενεργό συστατικό αναφέρεται σε οποιοδήποτε συστατικό ταξινομείται ως φάρμακο από τον FDA. Αυτό σημαίνει οποιοδήποτε συστατικό του οποίου η προοριζόμενη χρήση είναι η θεραπεία ή η πρόληψη ορισμένων καταστάσεων, ή ένα συστατικό που αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας του σώματος. Τα ενεργά συστατικά πρέπει να έχουν εγκριθεί από τον FDA τόσο για την αποτελεσματικότητα όσο και για την ασφάλεια πριν από την κυκλοφορία τους στην αγορά. Τα ενεργά συστατικά χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία οποιασδήποτε ανησυχίας του δέρματος, είτε πρόκειται για την εξάλειψη των εξάρσεων της ακμής, τη βελτίωση της υφής και του τόνου του δέρματός, τη μείωση της φλεγμονής ή τη μείωση των ορατών σημείων γήρανσης.

Σε τι χρησιμεύουν όμως τα ανενεργά συστατικά; Παρόλο που δεν ρυθμίζονται από τον FDA, η Dr. Alster σημειώνει ότι τα περισσότερα ανενεργά συστατικά έρχονται με τη μορφή μαλακτικών και σταθεροποιητών και ο σκοπός τους είναι να μεταφέρουν τα δραστικά στις επιδιωκόμενες περιοχές. Αυτά τα συστατικά είναι επίσης υπεύθυνα για την υφή, τη διάρκεια ζωής και το άρωμα του προϊόντος.

5 μυστικά αντιγήρανσης που όντως δουλεύουν

Ενεργά συστατικά που μπορείς να προσθέσεις στη ρουτίνα σου
Ρετινόλη:
Η ρετινόλη είναι ίσως το πιο γνωστό ενεργό συστατικό στον κόσμο της αντιγηραντικής φροντίδας του δέρματος και για καλό λόγο. Όχι μόνο έχει αποδειχθεί ότι διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου, αλλά αυξάνει τον κυτταρικό κύκλο και βοηθά στην πρόληψη και τη θεραπεία των φραγμένων πόρων. "Συνήθως βλέπουμε 0,5 % και 1,0 % συγκεντρώσεις ρετινόλης σε προϊόντα περιποίησης του δέρματος. Οι δερματολόγοι προσφέρουν γενικά υψηλότερα ποσοστά σε χημικά peeling για να ωφελήσουν την απολέπιση", λέει η Alster.

Άλφα-υδροξυοξέα (ΑΗΑ) και βήτα-υδροξυ οξέα (ΒΗΑ): Τα ΑΗΑ και τα ΒΗΑ χρησιμοποιούνται για τη χημική απολέπιση του δέρματος. Διαλύουν τους δεσμούς που συγκρατούν τα θαμπά, νεκρά κύτταρα του δέρματος στην επιφάνεια, έτσι ώστε το δέρμα να γίνει πιο λείο και φωτεινό. Τα AHA είναι υδατοδιαλυτά και κάνουν τη δουλειά τους στην επιφάνεια του δέρματος ενώ τα BHA είναι λιποδιαλυτά και λειτουργούν τόσο στην επιφάνεια του δέρματος όσο και βαθιά μέσα στους πόρους. Ενώ τα AHA όπως το γλυκολικό οξύ και το γαλακτικό προτιμώνται γενικά για κανονικό έως ξηρό δέρμα, τα BHA όπως το σαλικυλικό οξύ είναι ιδανικά για κανονικό έως λιπαρό δέρμα που είναι επιρρεπές σε ακμή και φραγμένους πόρους.

Βιταμίνη C: Η βιταμίνη C είναι ένα all-star συστατικό για όλους τους τύπους δέρματος. Λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό για την απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών. Διεγείρει επίσης την παραγωγή κολλαγόνου.

Ανενεργά συστατικά που μπορείς να προσθέσεις στη ρουτίνα σου
Βοτανικά: Αυτά τα ανενεργά προέρχονται από λουλούδια, φυτά, σπόρους και ξηρούς καρπούς και αποστάζονται σε ισχυρά εκχυλίσματα και έλαια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη φροντίδα του δέρματος. Η Alster σημειώνει ότι ενώ ορισμένα βοτανικά (όπως η γλυκόριζα και το χαμομήλι) μπορούν να βοηθήσουν με τις κηλίδες και την ερυθρότητα, άλλα βοτανικά (όπως το έλαιο μαύρου κύμινου και το πράσινο τσάι) μπορεί να προσφέρουν αντιγηραντικές ιδιότητες, να βελτιώνουν την ενυδάτωση και να προστατεύουν το δέρμα από επιβλαβείς περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες.

Συντηρητικά: Τα συντηρητικά είναι αυτά που παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των προϊόντων. Χρησιμοποιούνται επίσης για την εξάλειψη της ανάπτυξης των βακτηρίων. Αποτελούν ουσιαστικό μέρος για να διατηρείς τα προϊόντα φροντίδας στο ράφι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Εάν δε θέλεις να χρησιμοποιείς προϊόντα που χρησιμοποιούν parabens, αναζήτησε εναλλακτικές λύσεις όπως η φαινοξυαιθανόλη και το σορβικό κάλιο.