Τα συστατικά που καλό είναι να αποφύγεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

14.02.2021
Τα συστατικά που καλό είναι να αποφύγεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Οι συμβουλές των γιατρών και τα αποτελέσματα ερευνών

Η εγκυμοσύνη είναι μια μαγική στιγμή για τη γυναίκα που επιθυμεί να αποκτήσει παιδί, αλλά προκειμένου να προστατευτεί η υγεία τόσο της ίδιας όσο και του εμβρύου, είναι σημαντικό να αποφευχθούν συγκεκριμένα πράγματα, συνήθειες ή και συστατικά.

Δες και αυτό: Rosie Huntington Whiteley: Αυτή είναι η βραδινή ρουτίνα ομορφιάς της

Παρακάτω θα βρεις τη λίστα συστατικών που είναι καλύτερο να αποφύγεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

Χημικά αντηλιακά
Τα προϊόντα με χημικά αντηλιακά δεν θεωρούνται βλαβερά για το έμβρυο από το FDA, αλλά μερικές έρευνες υποστηρίζουν πως υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσουν βλάβες στο έμβρυο. Γι'αυτό, προτείνεται η χρήση φυσικών αντηλιακών, τα οποία είναι και η πιο ασφαλή επιλογή.

Ρετινόλη
Η ρετινόλη θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα συστατικά αντιγήρανσης, καθώς μπορεί να μειώσει σημαντικά τις ρυτίδες και να ενισχύσει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Παρ'όλα αυτά, απαγορεύεται η χρήση της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς λέγεται πως μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο έμβρυο.

Ρετινοειδή
Τα ισχυρά ρετινοειδή που απαιτούν συνταγή γιατρού και συνήθως λαμβάνονται για τη θεραπεία της σοβαρής ακμής, απαγορεύονται κατηγορηματικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς έρευνα του 2013 έχει δείξει ότι η λήψη τους παρουσιάζει 20-35% κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών προβλημάτων, με τα περισσότερα από αυτά να αφορούν νευρογνωστικά θέματα.

Αυτό το είδες; Charlize Theron: Οι 6 συμβουλές της για λαμπερό δέρμα

Υπεροξείδιο του βενζολίου
Η εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει ορμονική ακμή, κάτι που συνήθως καταπολεμάται με προϊόντα που περιέχουν υπεροξείδιο του βενζολίου. Ωστόσο, τα συγκεκριμένα προϊόντα συγκαταλέγονται στην κατηγορία C του FDA, που σημαίνει πως ρισκάρεται η υγεία του εμβρίου.

Σαλικυλικό οξύ
Το σαλικυλικό οξύ χρησιμοποιείται συχνά για την καταπολέμηση της ακμής, αλλά έρευνα του 2013 κατέληξε ότι τα προϊόντα με μεγάλη ποσότητα σαλικυλικού οξέως θα πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, μικρή ποσότητα του συγκεκριμένου συστατικού θεωρούνται ασφαλή από το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων.