Τελετή στέψης και για την Camilla ως βασιλική σύζυγος

13.10.2022
Τελετή στέψης και για την Camilla ως βασιλική σύζυγος
Κι ενώ ανακοινώθηκε επιτέλους η ημερομηνία για τη στέψη του βασιλιά Καρόλου (θα είναι η 6η Μαΐου 2023, ημέρα των γενεθλίων του εγγονού του Archie), η είδηση είναι ότι δεν θα βρεθεί στο επίκεντρο μόνον ο νέος Βρετανός μονάρχης, αυτή την άνοιξη. Η σύζυγός του Camilla θα στεφθεί επίσης ως βασιλική σύζυγος, είδηση που επιβεβαίωσε η βασιλική οικογένεια στο Twitter.

«Η στέψη της Αυτού Μεγαλειότητας του Βασιλιά θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Μαΐου 2023 στο Αβαείο του Westminster», ανέφερε το παλάτι σε ανακοίνωσή του. «Στην τελετή ο Βασιλιάς Κάρόλος Γ' θα στεφθεί έχοντας στο πλάι του τη βασιλική σύζυγο».

Το ερώτημα, λοιπόν, που προκύπτει είναι γιατί στέφεται η Camilla όταν δεν είχε γίνει το ίδιο με τον σύζυγο της βασίλισσας Ελισάβετ, πρίγκιπα Φίλιππο; Σύμφωνα με τη βασιλική ιστοσελίδα , «εκτός αν αποφασιστεί διαφορετικά, μια βασιλική σύζυγος στέφεται με τον βασιλιά, σε μια παρόμοια αλλά απλούστερη τελετή. Εάν η νέα μονάρχης είναι βασίλισσα, ο σύζυγός της δεν στέφεται ή χρίζεται στην τελετή στέψης».

Η βασίλισσα Ελισάβετ ανακοίνωσε την επιθυμία της να γίνει η Camilla βασιλική σύζυγος, όταν γιόρταζε το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της τον Φεβρουάριο, αναφέροντας σε μια δήλωση «Όταν, στο πλήρωμα του χρόνου, ο γιος μου Κάρολος γίνει βασιλιάς, ξέρω ότι θα δώσετε σε αυτόν και στη σύζυγό του Camilla την ίδια υποστήριξη που μου δώσατε. Και είναι η ειλικρινής μου επιθυμία, όταν έρθει εκείνη η ώρα, η Camilla να γίνει γνωστή ως βασιλική σύζυγος καθώς συνεχίζει τη δική της αφοσιωμένη υπηρεσία».

Αυτή ήταν σίγουρα μια αλλαγή στο αρχικό σχέδιο, αφού όταν ο Κάρολος και η Camilla παντρεύτηκαν το 2005, κυκλοφόρησαν μια δήλωση λέγοντας ότι η Camilla σχεδίαζε να «χρησιμοποιήσει τον τίτλο “βασιλική υψηλότητα πριγκιπική σύζυγος”, όταν ο πρίγκιπας της Ουαλίας ανέλθει στο θρόνο». Τον Μάρτιο του 2020, οι εκπρόσωποι του ζεύγους δήλωσαν στους Times ότι «η πρόθεση είναι η δούκισσα να γίνει γνωστή ως πριγκιπική σύζυγος όταν ο πρίγκιπας ανέλθει στο θρόνο. Αυτό ανακοινώθηκε τη στιγμή του γάμου και δεν υπήρξε καμία απολύτως αλλαγή».