Ελισάβετ κηδεία: Όλα όσα θα δούμε σήμερα μαζί με με μία παρουσία και μία απουσία που συζητήθηκαν πολύ

19.09.2022
Ελισάβετ κηδεία: Όλα όσα θα δούμε σήμερα μαζί με με μία παρουσία και μία απουσία που συζητήθηκαν πολύ
Σήμερα, 19/9/2022, το τελευταία "αντίο" στη βασίλισσα Ελισάβετ και στο Λονδίνο το κέντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος -και όχι μόνο για τους royal fans. Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή, από όποιο σημείο κι αν το βλέπεις.

Οι εκδηλώσεις μνήμης και το πένθος που ακολούθησαν τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β' θα κορυφωθούν σήμερα με την κηδεία της βασίλισσας στις 11 π.μ. (ώρα Αγγλίας, άρα 1μμ ώρα Ελλάδας) στο Αβαείο του Westminster, σε μια εκδήλωση όπου θα δώσουν το "παρών" αξιωματούχοι από όλο τον κόσμο ενώ ένα τεράστιο κοινό αναμένεται να την παρακολουθήσει διαδικτυακά. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μεγάλες πομπές στους δρόμους του Λονδίνου και στη συνέχεια στο Κάστρο του Windsor όπου θα συνοδεύσουν το φέρετρο της βασίλισσας προτού ταφεί το βράδυ της Δευτέρας στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Windsor στο πλευρό του συζύγου της, πρίγκιπα Φίλιππου.

Οι πόρτες του Westminster Abbey έχουν ανοίξει από τις 8πμ (ώρα Αγγλίας) και οι καλεσμένοι λαμβάνουν από νωρίς τις θέσεις τους. Στις 12:44μμ (ώρα Ελλάδας πια) το φέρετρο της βασίλισσας θα μεταφερθεί από το Westminster Hall όπου βρίσκεται τώρα στο Αββαείο για τη λειτουργία. Στην πομπή που αναμένεται να κρατήσει περί τα 10 λεπτά, το φέρετρο της Ελισάβετ θα ακολουθούν πεζοί ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄με τη σύζυγό του και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας, μεταξύ των οποίων και ο πρίκγιπας με την πριγκίπισσα της Ουαλίας και ο δούκας με τη δούκισσα του Sussex.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες μαζί με τον Wiliam και την Kate θα περπατήσουν τα δυο μεγαλύτερα παιδιά τους, ο George και η Charlotte ενώ ο βενιαμίν -και τρισχαριτωμένος- Louis θα μείνει στο σπίτι! Τα πριγκιπόπουλα αναμένεται να προχωρούν στην πομπή μπροστά από τους θείους τους, Harry και Meghan σύμφωνα με την ιεραρχεία στη σειρά διαδοχής και το αντίστοιχο πρωτόκολο.

Στη 1μμ ώρα Ελλάδος θα ξεκινήσει η πολιτική κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ παρουσία πολλών αρχηγών κρατών μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Jo Baiden με τη σύζυγό του, Jill, ο πρόδρος της γαλλικής δημοκρατίας Emanuel Macron, ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, ο πρόεδρος της Βραζιλία ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Naruhito και η σύζυγός του, αυτοκράτειρα Masako, o πρωθυπουργός του Καναδά Justin Trudeau και η πρόεδρος της Ελληνικής δημοκρατίας Κατερίνα Σακελαροπούλου.

Φυσικά το "παρών" δίνουν και μέλη των βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης, όπως o βασιλιάς Philipe και η βασίλισσα Mathilde τοθυ Βελγίου, ο βασιλιάς Willem Alexander και η βασίλισσας Maxima της Ολλανδίας ενώ ένα μικρό ζήτημα έχει δημιουργηθεί (ως προς την κοινή γνώμη, τουλάχιστον) καθώς στην τελετή θα παραβρεθούν τόσο ο βασιλιάς Felipe VI εκπροσωπώντας την Ισπανία όπως και ο πατέρας του, πρώην βασιλιάς Juan Carlos, o οποίος φέρεται να έλαβε μια ιδιωτική πρόσκληση που δεν χαροποίησε ιδιαίτερα τους Ισπανούς. Θυμίζουμε ότι ο Juan Carlos παραιτήθηκε από τον θρόνο το 2014 εν μέσω σκανδάλων περί απάτης και ζει από τότε στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στις 2:15μμ ώρα Ελλάδος και πάλι, θα ξεκινήσει μία πομπή από το Αββαείο του Westmister στο Wellington Arch ακολουθώντας την εξής πορεία που θα κρατήσει 45 λεπτά.

Στην αψίδα Wellington το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ θα τοποθετηθεί στη βασιλική νεκροφόρα και θα ξεκινήσει το τελευταίο ταξίδι της προς το Windsor στις 3:10μμ (ώρα Ελλάδας)

Η άφιξη της πομπής αναμένεται στο Windsor στις 5:10μμ όπου θα συνεχίσει προς το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου και η άφιξη του βασιλιά και της βασιλικής οικογένειας αναμένεται στις 5:40μμ ώστε στις 6μμ να ξεκινήσει η επίσημη τελετή ενώ η ταφή που θα πραγματοποιηθεί αργότερα θα τελεστεί ιδιωτικά.

Εκτός από το BBC και το BBC News που μεταδίδουν τα πάντα με πάσα λεπτομέρεια, τηλεοπτικά, μπορεί κανείς να παρακολουθήσει και διαδικτυακά από το BBC News