Βασίλισσα Ελισάβετ: Αυτό είναι το νέο βασιλικό πορτρέτο και έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία

29.07.2020
Βασίλισσα Ελισάβετ: Αυτό είναι το νέο βασιλικό πορτρέτο και έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία
Ένα νέο πορτρέτο της βασίλισσας αποκαλύφθηκε πριν από λίγες μέρες και η ζωγράφος το χαρακτηρίζει ως ένα «αφιέρωμα στην υπηρεσία της Αυτής Μεγαλειότητας».

Σε πραγματικά μοντέρνο στιλ, η μονάρχης είδε τον πίνακα για πρώτη φορά, μέσω της οθόνης του υπολογιστή της καθώς παρακολούθησε την επίσημη παρουσίαση κατά τη διάρκεια μιας βιντεοκλήσης. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που αποκαλύφθηκε ένα βασιλικό πορτρέτο μέσω υπολογιστή.

Παρά το γεγονός ότι ήταν 94 ετών, η Βασίλισσα απέδειξε την οξυδέρκεια της παρατηρώντας ότι το φλιτζάνι τσαγιού στο έργο τέχνης δεν είχε τσάι μέσα του. Η Miriam Escofet, η οποία ζωγράφισε το πορτρέτο που της ανέθεσε το Υπουργείο Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας (FCO), είπε στη βασίλισσα ότι είχε συμπεριλάβει ένα κρυφό σύμβολο στον πίνακα - τα διακριτικά του FCO - ζωγραφισμένο στο φλιτζάνι τσαγιού.

Το είδες αυτό: Ο εντυπωσιακός τρόπος με τον οποίο η βασίλισσα Ελισάβετ επιλέγει κάθε πρωί τι θα φορέσει

«Φάνηκε να αντιδρά πολύ θετικά σε αυτό», είπε η καλλιτέχνης για την απάντηση της βασίλισσας. «Χαμογελούσε, ρωτώντας πόσο καιρό χρειάστηκα για τον πίνακα και αν είχα άλλα έργα να κάνω μετά από αυτό. Όταν εξήγησα ορισμένα στοιχεία του πίνακα, όπως το φλυτζάνι τσαγιού, έκανε μερικά διασκεδαστικά σχόλια. Είπε “αλλά δεν υπάρχει τσάι μέσα το φλιτζάνι!”»

Το έργο τέχνης χρειάστηκε επτά μήνες για να ζωγραφιστεί, με τις τελευταίες πινελιές να ολοκληρώνονται κατά την καραντίνα. Η Escofet είχε δύο συναντήσεις για να ποζάρει η Βασίλισσα: μία στο Λευκό Σαλόνι στο Κάστρο του Windsor, όπου πέρασε 30 λεπτά φωτογραφίζοντας τη Μεγαλειότητά της, φορώντας ένα μπλε φόρεμα, μαργαριταρένιο κολιέ, σκουλαρίκια και καρφίτσα. Η δεύτερη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Ανάκτορο του Μπάκιγχαμ για να επικεντρωθεί στις εκφράσεις του προσώπου της.

Η Escofet επιλέχθηκε μετά από σύσταση της Εθνικής Πινακοθήκης, αφού κέρδισε το Βραβείο Πορτρέτου με ένα πορτρέτο της μητέρας της.

Η δεύτερη συνάντηση για να ποζάρει η Βασίλισσα στο Ανάκτορο του Μπάκιγχαμ πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο, λίγο πριν από την πανδημία του κορονοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Για τις συναντήσεις, η Escofet είπε ότι είχε «εξαιρετικά πολύτιμο» χρόνο.

«Είναι πολύ έμπειρο μοντέλο πορτρέτων. Είναι φανταστική. Επικεντρώνεται πολύ στο να σου δώσει ότι χρειάζεσαι», είπε η καλλιτέχνιδα για τη Βασίλισσα.

Αυτό το έχεις δει; Το απίστευτο ρεκόρ της βασίλισσας Ελισάβετ - Δείτε την με όλους τους πρωθυπουργούς που έχει διορίσει από το 1953!

«Στην πρώτη πόζα, ρωτούσα για την εμπειρία της με προηγούμενα πορτρέτα και αν είχε συγκεκριμένα που αγαπούσε. Προσπάθησα να εκμαιεύσω την πληροφορία, αλλά ήταν πολύ διπλωματική. Επειδή ήταν στο Windsor, όταν πέρασε ένα αεροπλάνο εκείνη σχολίασε τον θόρυβο. Τη δεύτερη φορά, έκανα τις περισσότερες συζητήσεις γιατί ήθελα να προκαλέσω αντιδράσεις από το πρόσωπό της».

Και συνέχισε: «Αυτό που δεν περίμενα ήταν το χιούμορ της. Δεν λέω ότι κάνει αστεία, αλλά μπορείς να το νιώσεις. Υπάρχει μια πραγματική οξυδέρκεια, μια προθυμία, είναι πραγματικά εκεί, σε συνεπαίρνει. Ήθελα πραγματικά να πιάσω αυτήν την ουσία της στο πορτραίτο. Αυτή είναι μια ποιότητα που πραγματικά αισθάνεσαι μόνο όταν συναντάς κάποιον. Είναι ένα πολύ ισχυρό άτομο και αρκετά φωτεινό. Μπορείς να νιώσεις αυτήν τη ζωογόνο ενέργεια από αυτήν, είναι πολύ εντυπωσιακό. Αυτό ήταν πολύ χρήσιμο για μένα, γιατί σήμαινε ότι θα μπορούσα να έχω σχεδόν μια βασιλική αύρα γύρω της σε αυτό που πραγματικά προσπαθούσε να γίνει ένα πολύ ανθρώπινο πορτρέτο της».