Σεμνά και ταπεινά

14.04.2009
Ημίψηλα κρυστάλλινα ποτήρια με Dom Perignon, κεντρικός καναπές στο «Starz» στην τελευταία εμφάνιση του Sakis πριν από τη Ρωσία, συλλεκτικές ζώνες Hermes και διακοπές δύο εβδομάδων στο Σεν Τροπέ ή έστω σε βιοκλιματικές βίλες στη Μύκονο...

ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΛΕΜΗ

Ημίψηλα κρυστάλλινα ποτήρια με Dom Perignon, κεντρικός καναπές στο «Starz» στην τελευταία εμφάνιση του Sakis πριν από τη Ρωσία, συλλεκτικές ζώνες Hermes και διακοπές δύο εβδομάδων στο Σεν Τροπέ ή έστω σε βιοκλιματικές βίλες στη Μύκονο... Ποιοι αντέχουν ακόμη; Ποιοι απέχουν για να μην προκαλούν; Και ποιοι συνεχίζουν να κάνουν τα ίδια την ώρα που στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής βρίσκεται η απηυδισμένη υπάλληλος από την εισπρακτική εταιρεία; Η οικονομική κρίση κάποια στιγμή θα τελειώσει, ωστόσο ο χάρτης των wealthy φυλών της Αθήνας δεν θα είναι ποτέ πια ο ίδιος. Τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά και αυτό το γνωρίζουν το ίδιο καλά οι κυρίες των καρέ στην Εκάλη και οι «χρυσοί» πιτσιρικάδες του «Venue» και του «Villa Mercedes».

Η ίδια η ζωή, αλλά κυρίως η κρίση διαχωρίζουν αμείλικτα κοσμικούς και πλούσιους. Κάποιοι τρίβουν τα χέρια τους, γιατί, όχι μόνο έχουν μηδαμινές απώλειες, αλλά βρίσκουν «χρυσές» ευκαιρίες να επενδύσουν τώρα, που τα πανικόβλητα golden boys βλέπουν την πίστωση από την τράπεζα να κόβεται και πουλάνε όσο όσο τα πανάκριβα αυτοκίνητα και τα ρολόγια τους. Κι όμως, αυτοί αλλάζουν συνήθειες για έναν και μόνο λόγο, για να μη διαφέρουν από τη μάζα και να μην προκαλούν. Τι κάνουν; Απέχουν από εμφανείς αλόγιστες σπατάλες. Ειρωνεία; Μερικοί συνεχίζουν να κομπάζουν με δηλώσεις του τύπου «η κρίση δεν με επηρεάζει» και το ίδιο βράδυ στα δελτία ειδήσεων βλέπουν τις επιχειρήσεις τους να βαράνε κανόνι. Υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία μάλλον σχιζοφρενική: Οι λεγόμενοι «fake νεόπτωχοι», που αντιμετωπίζουν την ύφεση σαν παιχνίδι κι ενώ, για παράδειγμα, επιστρέφουν από διακοπές δύο εβδομάδων στο Ντουμπάι, απόλυουν δύο άτομα από το προσωπικό της βίλας τους με πρόσχημα δυσκολίες και με την απαραίτητη δόση θλίψης. Η οποία βέβαια εξανεμίζεται το ίδιο βράδυ με το πρώτο ποτό σε κεντρικό τραπέζι στον Βασίλη Καρρά.

Διακριτικοί και χαμηλών τόνων
Το ότι αυτή την περιόδο άλλοι χάνουν πολλά, άλλοι λιγότερα, κάποιοι ελάχιστα είναι γεγονός. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τη λίστα «Forbes», η οικογένεια Λάτση υποχώρησε από την 68η στην 149η θέση έχοντας χάσει τα δύο τρίτα της περιουσίας της! Σαφώς δεν επηρεάζεται η καθημερινότητά τους, καθώς μιλάμε για ένα κεφάλαιο της τάξης των 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όλα τα μέλη της οικογένειας Λάτση παραμένουν προσγειωμένα και διακριτικά. Μάλιστα, το τελευταίο χρονικό διάστημα Πάρης Κασιδόκωστας και Εριέττα Κούρκουλου έχουν αραιώσει τις κοσμικές τους εμφανίσεις. Μάλιστα, η τελευταία διέγραψε και το profile της στο Facebook, από το οποίο είχαν διαρρεύσει στον Τύπο κάποιες προσωπικές φωτογραφίες της οικογένειας από διακοπές. Πάντα διακριτική η μητέρα των παιδιών, η Μαριάννα Λάτση. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, βλέποντας όλα όσα συμβαίνουν γύρω της, έχει εντείνει το τελευταίο χρονικό διάστημα τις φιλανθρωπικές της δραστηριότητες.

Κοσμικές... απουσίες
Η κρίση ελάχιστα έχει επηρεάσει ορισμένες από τις μεγάλες εφοπλιστικές οικογένειες της χώρας μας. Η Σήλια Κριθαριώτη και ο Νίκος Τσάκος κρατούν πάντα χαμηλούς τόνους. Διακριτικοί είναι επίσης ο Άρης Βωβός και η σύζυγος του Βίκυ, που έχουν να εμφανιστούν στα κοσμικά δρώμενα περίπου ένα χρόνο.

Τις δεξιώσεις αποφεύγει πλέον και ο Πόλυς Χατζηιωάννου με τη σύζυγό του Ρόζμαρι, ενώ μακριά από τα φλας παραμένουν και τα περισσότερα μέλη της οικογένειας Βαρδινογιάννη.

Μία από τις παρέες της κοσμικής Αθήνας που έχει σχολιαστεί μόνο θετικά είναι αυτή του νεαρού εφοπλιστή Νίκου Αγούδημου, του επιχειρηματία μόδας Γιώργου Βορρέα, του Πέτρου Μαζαράκη και του Άλεξ Ιβανίδη. Πάντα ευγενικοί και χαμογελαστοί, τους ενδιαφέρει να διασκεδάζουν με τους φίλους τους, χωρίς επιδεικτικές σπατάλες που στόχο έχουν το show off ή μια φωτογραφία στα περιοδικά. Διακριτικό προφίλ και για μία από τις πιο famous γυναικοπαρέες της Αθήνας. Ο λόγος, φυσικά, για τη Νάντια Παπαϊωάννου, την Έλενα Σαμούχου και τις υπόλοιπες φίλες τους. Στις low profile οικογένειες φυσικά και ο δρ. Ιωάννης Κούστας με τη σύζυγό του Σοφία, ανεξαρτήτως οικονομικής κρίσης.

Σινιέ πορτοφόλια
Εννοείται πως σε αυτή την κατηγορία ονόματα δεν λέμε και οικογένειες δεν θίγουμε. Οι μυημένοι, ωστόσο, θα καταλάβουν πολλά από τα χαρακτηριστικά περιστατικά που περιγράφουμε. Πρόκειται, φυσικά, για πρόσωπα της κοσμικής Αθήνας, που ναι μεν είχαν κάποια οικονομική επιφάνεια, όχι όμως τέτοια που να τους επιτρέπει μια εξωφρενικά πλούσια ζωή. Γνωστός νεαρός κοσμικός γόνος που η οικογένειά του ασχολείται με την εστίαση μέχρι και πολύ πρόσφατα είχε το εξής χόμπι: να αλλάζει αυτοκίνητα, συντρόφους, αλλά και πρώτα τραπέζια νυχτερινών κέντρων σαν τα πουκάμισα. Όσον αφορά το τελευταίο, το τρικ ήταν δοκιμασμένο πολλές φορές. Κάλεσμα στα καλύτερα μπουζούκια από τον ίδιο, αλλά η βραδιά ολοκληρωνόταν χωρίς την παρουσία του. Πάντα κάτι απρόοπτο συνέβαινε... Ξαφνική αδιαθεσία, πρόβλημα με άτομο του φιλικού ή επαγγελματικού του περιβάλλοντος και στα μεγαλύτερα κορόιδα... εξαφάνιση χωρίς καμία δικαιολογία. Μέχρι που ένα βράδυ τού την είχαν στημένη. Η «παρέα» του εξαφανίστηκε από το πρώτο κιόλας πρόγραμμα νυχτερινού κέντρου. Ακολούθησαν σκηνές απείρου κάλλους με το μετρ και ο κύριος πραγματικά την τελευταία στιγμή γλίτωσε το πλύσιμο των πιάτων. Με τις φίλες του είχε άλλο σύστημα... «Μου κράτησε την κάρτα το ΑΤΜ, έχασα το πορτοφόλι μου κ.λπ.». Μόνο που μία από τις τελευταίες σχέσεις του έτυχε να είναι δημοσιογράφος, με αποτέλεσμα να τον ξεφωνίσει σε όλη την κοσμική Αθήνα και σε όλα τα blogs.

Το δεύτερο talk of the town συνέβη τα προηγούμενα Χριστούγεννα. Λαμπερό επιχειρηματικό ζευγάρι διέδιδε ότι θα περνούσε τις γιορτές στη Νέα Υόρκη συνδυάζοντας business and pleasure. H μόνη σχέση τους με τη Νέα Υόρκη ήταν το «τοξικό» ομόλογο, αφού εξαιτίας του είχαν χάσει όλα τους τα χρήματα από το Σεπτέμβριο. Οι εξωτικές διακοπές ήταν στο πατρικό της κυρίας στη βόρεια Ελλάδα και μάλιστα όχι δικό της, αλλά του αδερφού της. Υπάρχουν βέβαια και γνωστές οικογένειες που αντιμετώπισαν οικονομικά προβλήματα, ωστόσο, φρόντισαν να μαζευτούν. Μπορεί βέβαια να βρίσκονται εκεί που ήταν στο παρελθόν, αλλά διατηρούν την αξιοπρέπειά τους στο έπακρο.

Κάνουν «παιχνίδι»
Παραμένουν πάρα πολύ πλούσιοι, αλλά τους αρέσει να κάνουν οικονομίες λες και να βρίσκονται στα όρια της χρεοκοπίας. Όχι γιατί είναι τσιγκούνηδες, απλώς γιατί βρήκαν παιχνίδι ακόμη και μέσα στο πρόβλημα που απασχολεί εκατομμύρια οικογένειες ανά τον κόσμο. Κάποιοι ίσως και λόγω ενοχών που είναι τόσο πλούσιοι...

Γνωστή κυρία της Κηφισιάς για να μπει στο mood των απολύσεων απομάκρυνε από το προσωπικό της πολυτελούς πέτρινης κατοικίας της δύο υπηρέτριες, εκ των οποίων η μία δούλευε για αυτή 13 χρόνια. Επειδή είναι εισοδηματίας και δεν έχει επιχειρήσεις, προχώρησε στην εν λόγω κίνηση για να μπορεί να συμμετέχει στις συζητήσεις των κοσμικών σουαρέ.

Η δεύτερη περίπτωση είναι ακόμη πιο εξωφρενική: Σχεδιαστής μόδας ακύρωσε φιλανθρωπικό γκαλά με το πρόσχημα της κρίσης και στερώντας χρήματα από συμπολίτες μας που τα έχουν πραγματικά ανάγκη. Στη συνέχεια, για να ξεχαστεί, πήρε το νέο του φίλο και τα έσπασε πρώτο τραπέζι πίστα.

Γνωστή παρουσιάστρια, από ενοχές που είχε απολύσει τη μακιγιέρ της, έκρυβε κάτω από κρεβάτια τα κουτιά με τα καινούργια Gucci και Prada. Και στις τρεις περιπτώσεις κοινός παρονομαστής το συναίσθημα του «στριμώγματος», έστω και για μερικά λεπτά.

Γεγονός είναι, πάντως, πως οι πλούσιοι παραμένουν πλούσιοι. Και δεν αλλάζουν τις συνήθειές τους, απλώς τις τροποποιούν ή, στην τελική, τις κρύβουν. Πώς αλλιώς να εξηγήσουμε την εξάντληση των αξίας 3.500 λιρών καμπαρντίνων Balmain στο Net-a-Porter μέσα σε λίγα λεπτά; Οι μακροσκελείς λίστες αναμονής στο «Cipriani» αλλά και στο δικό μας «Nobu» καλά κρατούν... Και όταν ένα ζευγάρι έχει να διαθέσει 1.000 ευρώ για ένα γρήγορο μεσημεριανό γεύμα, σίγουρα δεν είναι φτωχό.