Ο Γούντι Άλεν για την κακοποίηση της κόρης Φάροου

03.02.2014
Ακόμη ένα σκάνδαλο για την οικογένεια του διάσημου σκηνοθέτη με αποκαλυπτικότατα πυρρά να εξαπολύονται από και προς όλες τις κατευθύνσεις.

Πριν από λίγες μέρες προκάλεσε μεγάλο σοκ ανοιχτή επιστολή που έστειλε μέσω των New York Times η 28χρονη σήμερα Ντίλαν Φάροου (Dylan Farrow), υιοθετημένη κόρη της Μία Φάροου (Mia Farrow) την εποχή που εκείνη ήταν ζευγάρι με τον Γούντι Άλεν (Woody Allen), μέσα από την οποία περιέγραφε με μεγάλη λεπτομέρεια τον τρόπο με τον οποίο ο θετός της πατέρας την κακοποίησε σεξουαλικά όταν ήταν 7 ετών. (Διαβάστε όλη την επιστολή, όπως δημοσιεύτηκε στο τέλος της είδησης)

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι εκείνον τον καιρό, η υπόθεση είχε φτάσει τα δικαστήρια, και ο 78χρονος σκηνοθέτης είχε αθωωθεί, καθώς θεωρήθηκε ότι η όλη ιστορία είχε επινοηθεί από τη Φάροου.

Χθες, Κυριακή, ο Άλεν έδωσε μια πρώτη απάντηση στην αναθέρμανση του θέματος δια στόματος της εκπροσώπου του, Λέσλι Νταρτ (Leslie Dart), ενώ αναμένεται σύντομα και μια δική του, πιο άμεση.

"Ο κ. Άλεν διάβασε το άρθρο και το βρήκε ψευδές και ντροπιαστικό. Εκείνη την εποχή, διεξήχθη μια ενδελεχής έρευνα από ανεξάρτητους ειδικούς που είχε ορίσει τότε το δικαστήριο. Οι ειδικοί αποφάνθηκαν ότι δεν υπήρχαν αξιόπιστες ενδείξεις για κακοποίηση, ότι η Ντίλαν Φάροου είχε μία δυσκολία στο να ξεχωρίσει τη φαντασία από την πραγματικότητα και ότι πιθανότατα η μικρή να ήταν "δασκαλεμένη" από τη μητέρα της, Μία Φάροου".

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η δήλωση του δικηγόρου του Άλεν, Ελκάν Αμπράμοβιτς (Elkan Abramowitz). "Είναι τραγικό, ύστερα από 20 χρόνια, μια ιστορία που επινοήθηκε από μια εκδικητική ερωμένη, επανέρχεται στο προσκήνιο αφού πρώτα έχει ελεγχθεί και απορριφθεί από ανεξάρτητες αρχές", δηλώνει ο Αμπράμοβιτς τονίζοντας πως "εκείνος που φταίει για την κατάσταση της Ντίλαν δεν είναι ούτε η Ντίλαν, ούτε ο Γούντι".

Ιδού η επιστολή της Ντίλαν, η οποία έχει παντρευτεί και ζει ευτυχισμένη στη Φλόριντα με άλλο όνομα:

"Ποια είναι η αγαπημένη σας ταινία του Γούντι Άλλεν; Πριν απαντήσετε, πρέπει να ξέρετε: Όταν ήμουν επτά ετών, ο Γούντι Άλλεν με πήρε απ' το χέρι, και με οδήγησε σε μία σκοτεινή σοφίτα, μικρή σαν ντουλάπα, στον δεύτερο όροφο του σπιτιού μας.

Μου είπε να ξαπλώσω μπρούμυτα και να παίξω με το ηλεκτρικό τρενάκι του αδερφού μου. Τότε με κακοποίησε σεξουαλικά. Μου μιλούσε καθώς το έκανε, ψιθύριζε ότι είμαι καλό κορίτσι, ότι αυτό ήταν το μυστικό μας, μου υποσχόταν ότι θα με πήγαινε στο Παρίσι, ότι θα πρωταγωνιστούσα στις ταινίες του. Θυμάμαι πως κοιτούσα το τρενάκι, εστιάζοντας σ' αυτό καθώς γυρνούσε γύρω γύρω στη σοφίτα. Ακόμα και σήμερα το βρίσκω δύσκολο να αντικρύζω καν τρενάκια.

Για όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, ο πατέρας μου μου έκανε πράγματα που δε μου άρεσαν. Δε μ' άρεσε πως συχνά με έπαιρνε απ' τη μαμά μου και τα αδέρφια μου για μείνω μόνη μαζί του. Δε μ' άρεσε όταν έβαζε τον αντίχειρά του στο στόμα μου, όταν με έβαζε κάτω απ' τα σεντόνια μαζί του στο κρεβάτι... Κρυβόμουν κάτω από κρεβάτια ή κλειδωνόμουν στα μπάνιο για να το αποφύγω, αλλά πάντα με έβρισκε.

Αυτά συνέβαιναν τόσο συχνά, τόσο πετυχημένα και κρυφά απ' τη μητέρα μου, που αν γνώριζε θα με προστάτευε, που τα έπαιρνα για νορμάλ πράγματα. Νόμιζα ότι έτσι φέρονταν οι πατέρες στις κόρες τους. Αλλά αυτό που μου έκανε στην σοφίτα έμοιαζε διαφορετικό και δε μπορούσα να κρατήσω πια το μυστικό.

Όταν ρώτησα τη μαμά μου αν κι ο πατέρας της της έκανε όσα μου έκανε ο Γούντι Άλλεν, πραγματικά δεν γνώριζα την απάντηση. Επίσης, δεν γνώριζα το χαμό που θα ακολουθούσε. Δεν ήξερα ότι ο πατέρας μου θα χρησιμοποιούσε τη σχέση με την αδελφή μου για να καλύψει το ότι με κακοποιούσε. Δεν περίμενα ότι θα κατηγορούσε τη μητέρα μου ότι μου φύτεψε στο μυαλό την ιστορία στο μυαλό κι ότι θα την αποκαλούσε ψεύτρα που με υπερασπίστηκε. Δεν περίμενα ότι θα έπρεπε να πω και να ξαναπώ την ιστορία μου σε γιατρούς που πίεζαν για να δουν αν έλεγα ψέματα, ως μέρος δικαστικής διαδικασίας την οποία δεν καταλάβαινα.

Κάποια στιγμή η μητέρα μου μου είπε ότι δεν θα υπήρχε πρόβλημα αν έλεγα ψέματα, κι ότι θα μπορούσα να τα πάρω όλα πίσω. Δεν μπορούσα, ήταν όλα αλήθεια. Αλλά οι κατηγορίες εναντίον ενός ισχυρού είναι δύσκολο να προχωρήσουν. Υπήρχαν ειδικοί που αρνήθηκαν την αξιοπιστία μου και γιατροί που εναντιώθηκαν σ' ένα κακοποιημένο παιδί. Μετά από την απόφαση για την κηδεμονία, σύμφωνα με την οποία ο πατέρας μου δεν είχε πια δικαίωμα να με βλέπει, η μητέρα μου δεν θέλησε να τον κυνηγήσει δικαστικά, παρά τα ευρήματα για πιθανές αποδείξεις απ' την Πολιτεία του Κονέκτικατ, εξαιτίας, σύμφωνα με τα λόγια του κατηγόρου, της εύθραυστης κατάστασης του "παιδιού θύματος".

Ο Γούντι Άλλεν δεν καταδικάστηκε ποτέ για κανένα έγκλημα.
Το ότι γλίτωσε με στοίχειωσε καθώς μεγάλωνα. Είχα τύψεις που του είχα επιτρέψει να είναι κοντά σε άλλα κοριτσάκια. Έτρεμα στην ιδέα να με αγγίζουν οι άντρες. Είχα διατροφική διαταραχή. Άρχισα να κόβω τον εαυτό μου.

Το μαρτύριο χειροτέρεψε εξαιτίας της συμπεριφοράς του Χόλιγουντ. Όλοι εκτός από λίγους σπουδαίους ανθρώπους (τους ήρωές μου) έκαναν ότι δεν κατάλαβαν τίποτα. Για τους περισσότερους ήταν εύκολο να πουν "ποιος ξέρει τι έγινε στ' αλήθεια" και υποκρίθηκαν ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Ηθοποιοί τον εκθείασαν σε απονομές βραβείων. Τα κανάλια τον πρόβαλλαν στην TV, οι κριτικοί τον έβαλαν στα περιοδικά. Κάθε φορά που έβλεπα το πρόσωπο του δυνάστη μου -σε κάποια αφίσα, σε t-shirt, στην τηλεόραση- έκρυβα τον πανικό μου, μέχρι να βρω ένα μέρος που θα ήμουν μόνη μου και όπου θα κατέρρεα.

Την περασμένη εβδομάδα, ανακοινώθηκε πως ο Άλλεν είναι υποψήφιος για ένα ακόμη Όσκαρ. Αλλά αυτή τη φορά αρνήθηκα να καταρρεύσω.

Για πολύ καιρό η αποδοχή που είχε ο Γούντι Άλλεν με έκανε να σιωπώ. Αισθανόμουν ότι τα βραβεία και τα καλά λόγια ήταν ένας τρόπος για να μου πουν να το βουλώσω και να τον αφήσω ήσυχο. Αλλά όσοι έχουν επηζήσει σεξουαλική κακοποίηση με βοήθησαν, με υποστήριξαν στην απόφασή μου να ξεπεράσω τους φόβους μου ότι θα με πουν ψεύτρα, ότι θα μου πουν πως οι αναμνήσεις μου δεν είναι αληθινές. Όλοι αυτοί μου έδωσαν λόγους για να μην παραμείνω σιωπηλή, ώστε και άλλοι να ξέρουν ότι δεν χρειάζεται να παραμείνουν σιωπηλοί κι αυτοί.

Σήμερα, θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό. Είμαι παντρεμένη και ευτυχισμένη. Έχω την υποστήριξη των υπέροχων αδερφιών μου. Έχω μια μητέρα που βρήκε μέσα της τεράστια δύναμη για να μας σώσει απ' το χάος που ένας κυνηγός έφερε στο σπίτι μας. Αλλά άλλοι είναι ακόμα φοβισμένοι, ευάλωτοι και προσπαθούν να βρουν το κουράγιο να πουν την αλήθεια.

Το μήνυμα που στέλνει το Χόλιγουντ έχει γι' αυτούς μεγάλη σημασία. Κι αν ήταν το παιδί σου, Κέιτ Μπλάνσετ; Λούις ΣΚ; Άλεκ Μπόλντουιν; Κι αν ήσουν εσύ, Έμα Στόουν; Ή εσύ Σκάρλετ Γιόχανσον; Με ήξερες όταν ήμουν κοριτσάκι, Νταϊάν Κίτον. Με ξέχασες;

Ο Γούντι Άλεν αποδεικνύει το πώς η κοινωνία μας αδιαφορεί για τους επιζώντες σεξουαλικών επιθέσεων. Οπότε, φανταστείτε την επτάχρονη κόρη σας να οδηγείται σε μια σοφίτα, από τον Γούντι Άλεν. Φανταστείτε την να ξοδεύει μια ολόκληρη ζωή να ανακατεύεται όταν ακούει το όνομά του. Φανταστείτε έναν κόσμο που βραβεύει τον βασανιστή της. Τα φαντάζεστε όλα αυτά; Τώρα, ποια είναι η αγαπημένη σας ταινία του Γούντι Άλλεν;