Αμυγδαλωτά με κανέλα

27.11.2008
Τέλειος συνδυασμός με τα φύλλα χρυσού!

Τι έχουμε:

  • 3 φλιτζ. αμυγδαλόψιχα
  • 1 φλιτζ. ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζ. φρυγανιά τριμμένη
  • 1 1/2 κουταλιά κανέλα
  • 3 κουταλιές ανθόνερο
  • 2 κουταλιές ΒΙΤΑΜ για το άλειμμα του ταψιού
  • Αλεύρι για το ταψί

Για το γαρνίρισμα:

  • Φύλλα χρυσού

Τι κάνουμε:

Βάζουμε στη φωτιά μια κατσαρόλα με νερό. Αφού πάρει βράση, ζεματάμε τα αμύγδαλα για περίπου 4-5 λεπτά. Δοκιμάζουμε ένα αμύγδαλο αν ξεφλουδίζεται. Αν βγει εύκολα η φλούδα, τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε πάνω σε μια πετσέτα να στραγγίξουν τα νερά τους και στη συνέχεια, τα ξεφλουδίζουμε.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν για περίπου 5-10 λεπτά κρατάμε 1/2 φλιτζάνι από τ αμύγδαλα και πολτοποιούμε τα υπόλοιπα στο μπλέντερ.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε τη πολτοποιημένη αμυγδαλόψιχα σε ένα μπολ, προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη φρυγανιά, την κανέλα και το ανθόνερο. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά με τα χέρια μας, ούτως ώστε να ενωθούν μεταξύ τους.

Αλείφουμε ένα ταψί με ΒΙΤΑΜ και το αλευρώνουμε. Τινάζουμε το ταψί για να φύγει το περιττό αλεύρι.

Στη συνέχεια, πλάθουμε το μείγμα σε μικρά μπαλάκια, τα πατάμε με το χέρι μας και τα βάζουμε σε ένα ταψί. Αφού τελειώσουμε τη διαδικασία, βάζουμε σε κάθε στρογγυλό κομμάτι από ένα αμύγδαλο που έχουμε κρατήσει. Κατόπιν, σκεπάζουμε το ταψί και τα αφήνουμε για τουλάχιστον 30 λεπτά, ούτως ώστε να σκληρύνουν ελαφρά και να δημιουργηθεί κρούστα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160οC.

Ψήνουμε τα αμυγδαλωτά για περίπου 20 λεπτά. Αφού ψηθούν, τα βγάζουμε από τον φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν, τα γαρνίρουμε με σπασμένα φύλλα χρυσού, τα βάζουμε σε πιατέλα και τα σερβίρουμε.

Συμβουλή
Μπορούμε αν θέλουμε αφού κρυώσουν, να τα βουτήξουμε σε ανθόνερο, να τα αφήσουμε να στραγγίξουν καλά και στη συνέχεια, να τα πασπαλίσουμε με ζάχαρη άχνη.

Το κατάλληλο συνοδευτικό: Λικέρ Τεντούρα.