Φιλέτο μοσχάρι με πατατοκροκέτες

23.12.2008
Το αρχοντικό!!

Τι έχουμε:

  • 4 φιλέτα μοσχάρι
  • 8 φέτες μπέικον
  • 3 κουταλιές ΒΙΤΑΜ
  • Αλάτι, πιπέρι

Για τη μαρινάδα:

  • 2 ποτηράκια μαυροδάφνη
  • 1 κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 φλιτζ. λάδι ελιάς

Για τις πατατοκροκέτες:

  • 2 κιλά πατάτες, καθαρισμένες
  • 4 αβγά
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Αλεύρι για το πασπάλισμα
  • 2 φλιτζ. λάδι ελιάς για το τηγάνι

Για τη σάλτσα:

  • 2 κουταλιές
  • Μαγιονέζα Hellmanns Real
  • 2 κουταλιές
  • Μουστάρδα Hellmanns Μild
  • 2 κουταλιές κρασί λευκό
  • 1 κουταλιά νερό
  • Αλάτι
  • Ειδικό σπάγκο ψησίματος

Για το γαρνίρισμα:

  • 1/2 κιλό φασολάκια βρασμένα
  • Φυλλαράκια μαϊντανού

Τι κάνουμε:

Από το προηγούμενο βράδυ καθαρίζουμε, πλένουμε τα φιλέτα και τα βάζουμε σε ένα μπολ με τα υλικά της μαρινάδας. Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο. Την επομένη, βγάζουμε τα φιλέτα, τα σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, τα αλείφουμε με ΒΙΤΑΜ και τα αλατοπιπερώνουμε.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Τυλίγουμε κάθε φιλέτο με δύο φέτες μπέικον και τα δένουμε με τον ειδικό σπάγκο ψησίματος. Βάζουμε τα φιλέτα σε ένα ταψί, τα ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20 λεπτά γυρνώντας τα και από την άλλη πλευρά για να ροδίσουν ομοιόμορφα. Αφού ψηθούν, τα βάζουμε σε μια πιατέλα και τα σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο για να διατηρηθούν ζεστά. Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τις πατατοκροκέτες. Βράζουμε τις πατάτες και τις λιώνουμε με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε τα αβγά, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε ώστε να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους, και στη συνέχεια πλάθουμε το μείγμα σε μπαλάκια. Αλευρώνουμε τις πατατοκροκέτες και τις τηγανίζουμε σε βαθύ τηγάνι σε καυτό λάδι. Τις βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τις βάζουμε σε μια πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τη σάλτσα:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το κρασί, τη μαγιονέζα Hellmanns Real, το νερό, αλάτι και αφού ενωθούν καλά τα υλικά μεταξύ τους προσθέτουμε και τη μουστάρδα Hellmanns Μild, ανακατεύοντας συνεχώς έως ότου γίνει μια σάλτσα ομοιογενής και λεία. Βάζουμε τα φιλέτα σε πιάτα αφού βγάλουμε τον σπάγκο, τα περιχύνουμε με τη σάλτσα, συνοδεύουμε με τις πατατοκροκέτες, γαρνίρουμε με τα φασολάκια, τα φυλλαράκια μαϊντανού και σερβίρουμε.

Συμβουλή
Καλό είναι αφού ετοιμάσουμε το μείγμα για τις πατατοκροκέτες να το βάλουμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα, ώστε να σφίξει. Έτσι θα μπορούμε να τις πλάσουμε ευκολότερα.

Το κατάλληλο κρασί: Φρέσκια Νεμέα.