Νεφραμιά ψητή

13.04.2009
Παραδοσιακό, αλλά μοντέρνο...

Τι έχουμε:

  • 1 νεφραμιά αρνιού 1 1/2 κιλό
  • 4 πατάτες
  • 1 κουνουπίδι μικρό
  • 4 κουταλιές ΒΙΤΑΜ
  • 3 κουταλιές λάδι ελιάς
  • 2 κουταλιές
  • Μουστάρδα Hellmanns Μild
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 λεμόνι
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 2 κουταλιές λάδι ελιάς για το ταψί

Για τη σάλτσα:

  • 1 κρεμμύδι
  • 1 φλιτζ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
  • 1 κουταλιά ΒΙΤΑΜ
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κουταλιά ξίδι
  • Αλάτι, πιπέρι

Για το γαρνίρισμα:

  • 1 κλωναράκι μαϊντανού
  • Κλωναράκια φρέσκου δεντρολίβανου

Τι κάνουμε:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.

Πλένουμε την εξωτερική επιφάνεια της νεφραμιάς, την καθαρίζουμε από τα λίπη, την αλείφουμε με το ΒΙΤΑΜ, την τρίβουμε με το λεμόνι και την αλατοπιπερώνουμε. Αλείφουμε ένα ταψί με λάδι, βάζουμε μέσα τη νεφραμιά και τα σκόρδα, αφού πρώτα τα πατήσουμε ελαφρά με το πλατύ μέρος της λάμας ενός μαχαιριού.

Σκεπάζουμε τη νεφραμιά με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου μισή ώρα. Στη συνέχεια βάζουμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε τη νεφραμιά να ροδίσει. Κατόπιν, τη γυρνάμε ώστε να ροδίσει ομοιόμορφα και από την άλλη πλευρά. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος φροντίζουμε να περιχύνουμε τη νεφραμιά με τη σάλτσα της. Αν χρειαστεί μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο νερό.

Εν τω μεταξύ, καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε και τις βράζουμε για περίπου 20-25 λεπτα έως ότου μαλακώσουν και τις βγάζουμε σε ένα μπολ. Καθαρίζουμε από τα χαλασμένα φύλλα το κουνουπίδι, το σπάμε σε μικρά άνθη και τα βράζουμε για περίπου 15-20 λεπτά σε αλατισμένο νερό, έως ότου μαλακώσουν. Στη συνέχεια, τα βγάζουμε από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Ανακατεύουμε με ένα πιρούνι το κουνουπίδι, τις πατάτες, τη μουστάρδα Hellmanns Μild, το λάδι, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε έως ότου ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους.

Αφού ψηθεί η νεφραμιά τη βγάζουμε από το φούρνο, τη βάζουμε σε μια πιατέλα, τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Λιώνουμε σε ένα τηγάνι το ΒΙΤΑΜ και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο, ψιλοκομμένα, έως ότου χρυσίσουν. Κατόπιν, προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας, το ξίδι, αλάτι, πιπέρι, τα ανακατεύουμε, αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 15-20 λεπτά, έως ότου δέσει και στη συνέχεια κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά.

Κόβουμε τη νεφραμιά σε φέτες, τη βάζουμε σε πιάτα μαζί με τα ψημένα σκόρδα, γαρνίρουμε με κλωναράκια φρέσκου δεντρολίβανου, μαϊντανό ψιλοκομμένο και σερβίρουμε.

Συμβουλή
Για να γίνει η σάλτσα μας πιο λεία, αφού βράσει την αφήνουμε να κρυώσει λίγο, την περνάμε πρώτα από το μπλέντερ και μετά από ψιλό τρυπητό σε ένα καθαρό μπολ.

Το κατάλληλο κρασί: Νεμέα παλαιωμένη.