Η συνταγή για γλυκοπατάτες με βούτυρο ταχίνι

26.11.2022
Η συνταγή για γλυκοπατάτες με βούτυρο ταχίνι
Μια συνταγή που βασίζεται στο υπέροχο αποτέλεσμα που προσφέρει το άτμισμα

Η συντάκτρια γαστρονομίας Carla Lalli Music είναι κάθετα αντίθετη στο ψήσιμο γλυκοπατάτας. «Δεν καταλαβαίνω γιατί οι άνθρωποι τις ψήνουν συνεχώς», λέει. «Το ψήσιμο απλώς τις κάνει πιο ινώδεις και ποτέ μα ποτέ δεν γίνονται πραγματικά τραγανές». Αντίθετα, υποστηρίζει ότι το άτμισμα προκαλεί ένα είδος αλχημείας στις γλυκοπατάτες που το ψήσιμο δεν κάνει ποτέ - η υγρή θερμότητα τις αφρατεύει. Για να τις κάνει ακόμη καλύτερες, τις αλείφει με ένα πλούσιο βούτυρο ταχίνι πασπαλισμένο με σάλτσα σόγιας, το οποίο λιώνει αμέσως.

Τάρτα πατάτας με κατσικίσιο τυρί και θυμάρι

Συστατικά (4 έως 6 μερίδες)
2½ κιλά γλυκοπατάτες οποιουδήποτε χρώματος (περίπου 4 μέτριες), πλυμένες
6 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
¼ φλιτζάνι καλά ανακατωμένο ταχίνι
2 έως 3 κουταλιές της σούπας φρεσκοστυμμένο χυμό λάιμ, συν φέτες λάιμ, για το σερβίρισμα
2 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας
1 κουταλιά του γλυκού φρυγανισμένο σησαμέλαιο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοτριμμένη
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
2 κουταλιές της σούπας λευκό σουσάμι
Θαλασσινό αλάτι, για το σερβίρισμα

Η συνταγή για τις καλύτερες πατάτες φούρνου

Εκτέλεση
Βράσε μερικά εκατοστά νερό σε μια μεσαία κατσαρόλα. Τοποθέτησε τις γλυκοπατάτες σε έναν ατμομάγειρα. Κάλυψε τις, μείωσε τη φωτιά σε μέτρια και βράσε στον ατμό μέχρι να μαλακώσουν τελείως, για 35 με 40 λεπτά.

Εν τω μεταξύ, σε ένα μικρό μπολ χτύπησε το βούτυρο, το ταχίνι, το χυμό λάιμ, τη σάλτσα σόγιας, το σησαμέλαιο και το σκόρδο μέχρι να ομογενοποιηθούν. Μπορεί να φαίνεται ότι το βούτυρο και τα υγρά δεν θα ενωθούν ποτέ πλήρως, αλλά θα γίνει - απλώς συνέχισε να ανακατεύεις! Δοκίμασε και προσάρμοσε το καρύκευμα με αλάτι, πιπέρι και περισσότερο χυμό λάιμ.

Βάλε ένα μικρό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Φρυγάνισε το σουσάμι, στροβιλίζοντας το τηγάνι συνεχώς, μέχρι να ροδίσουν οι σπόροι. Θα βγάλουν λίγο λάδι - αν χρειάζεται, ανακάτεψε με μια ξύλινη κουτάλα για να συνεχίσουν να κινούνται ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα. Θα πάρουν μια ωραία βαθιά χρυσαφένια απόχρωση μόλις στεγνώσουν λίγο, περίπου 4 λεπτά. Μετάφερε τους σπόρους σε ένα μικρό μπολ για να μην παραβράσουν.

Όταν οι γλυκοπατάτες είναι τρυφερές, χρησιμοποίησε λαβίδες για να τις μεταφέρεις σε ένα μεγάλο πιάτο ή πιατέλα. Όταν κρυώσουν αρκετά, κόψε τις στη μέση κατά μήκος και αλατοπιπέρωσε. Άλειψε γενναιόδωρα το βούτυρο ταχίνι στη σάρκα και από πάνω ρίξε σουσάμι. Σέρβιρε αμέσως με φέτες λάιμ.