Η συνταγή για υπέροχη ταρτιφλέτα

20.11.2022
Η συνταγή για υπέροχη ταρτιφλέτα
Ένα πεντανόστιμο πιάτο που μπορείς να σερβίρεις με πικά χόρτα

Αυτό το πιάτο κατσαρόλας με πατάτες και μπέικον ψήνεται χρυσαφένια και υπέροχα, χάρη στις φέτες από μαλακό, πικάντικο τυρί φωλιασμένο από πάνω. Οι πιο παραδοσιακές συνταγές απαιτούν να βράσεις τις πατάτες χωριστά σε μια κατσαρόλα, να ροδίσεις το κρεμμύδι και το μπέικον σε ένα τηγάνι και στη συνέχεια να τα συνδυάσεις όλα σε μια κατσαρόλα για ψήσιμο. Αυτή η βελτιωμένη έκδοση τα καταφέρνει όλα σε ένα μεγάλο τηγάνι. Σέρβιρε το με μια φυλλώδη σαλάτα από πικρά χόρτα.

Ταλιατέλες με προσούτο και βούτυρο

Συστατικά (για 6 μερίδες)
230 γραμμάρια χοντροκομμένο μπέικον, κομμένο σε κύβους
2 μέτρια κίτρινα κρεμμύδια, κομμένα σε κύβους (περίπου 2 ½ φλιτζάνια)
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κουταλιά του γλυκού ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου θυμαριού
Πρέζα φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
900 γραμμάρια πατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους (περίπου 5½ φλιτζάνια)
¾ φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
Αλάτι Kosher και μαύρο πιπέρι
230 γραμμάρια έως 280 γραμμάρια μαλακό τυρί αγελαδινό, όπως Reblochon, Camembert ή Brie
½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση
Προθέρμανε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Πρόσθεσε το μπέικον σε ένα κρύο τηγάνι και τοποθέτησε το σε μέτρια φωτιά. Άφησε το μπέικον να μαγειρευτεί μέχρι να μαλακώσει λίγο το λίπος και οι άκρες να γίνουν χρυσαφένιες, περίπου 7 με 10 λεπτά.

Πρόσθεσε τα κρεμμύδια στο τηγάνι και ανέβασε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή. Μαγείρεψε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν, για περίπου 10 λεπτά. Πρόσθεσε το σκόρδο, το θυμάρι και το μοσχοκάρυδο και μαγείρεψε για άλλο ένα λεπτό μέχρι να μυρίσουν.

Πρόσθεσε τις πατάτες, το κρασί, ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι και ½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι και ανακάτεψε μέχρι να ενωθούν καλά. Κάλυψε το τηγάνι και μαγείρεψε, ανακατεύοντας κάθε τόσο ώστε να μην κολλήσει τίποτα, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να εξατμιστούν τα υγρά κυρίως, για 20 με 25 λεπτά. Αν το τηγάνι στεγνώσει ενώ ψήνονται οι πατάτες, πρόσθεσε μια-δυο πιτσιλιές νερό.

Αφήνοντας τη φλούδα, κόψε το τυρί σε φέτες. Ανακάτεψε την κρέμα γάλακτος στις πατάτες και στη συνέχεια τοποθέτησε το τυρί ομοιόμορφα. Μετάφερε το τηγάνι στο φούρνο και ψήσε, ενώ είναι ξεσκέπαστο, μέχρι να λιώσει το τυρί και να μαλακώσουν πολύ οι πατάτες, για 25 με 35 λεπτά. Σερβίρεται ζεστό.