Γιατί πρέπει πάντα να αναποδογυρίζεις τα αυγά στο χαρτοκιβώτιο για να διαρκέσουν περισσότερο

08.04.2022
Γιατί πρέπει πάντα να αναποδογυρίζεις τα αυγά στο χαρτοκιβώτιο για να διαρκέσουν περισσότερο
Σύμφωνα με έναν παραγωγό αυγών

Η τοποθέτηση των τροφίμων στο ψυγείο όταν γυρνάς από το σούπερ μάρκετ μπορεί να είναι μια βαρετή αγγαρεία και μπορεί να είσαι απρόθυμη να προσθέσεις ένα ακόμη βήμα σε μια ήδη κουραστική διαδικασία. Αλλά την επόμενη φορά που θα φέρεις μια ντουζίνα αυγά στο σπίτι από το σούπερ μάρκετ, ίσως αξίζει να αφιερώσεις μερικά δευτερόλεπτα για να γυρίσεις κάθε ένα από τα αυγά ανάποδα μέσα στο χαρτοκιβώτιο —δηλαδή με το μυτερό άκρο προς τα κάτω— πριν τα αποθηκεύσεις στο ψυγείο. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να κάνεις αυτό το επιπλέον βήμα, εάν ξέρεις ότι δεν θα χρησιμοποιήσεις τα αυγά για λίγο καιρό.

Σου φαίνεται περίεργο; Κι όμως, η αποθήκευση των αυγών ανάποδα τα βοηθά να διαρκέσουν περισσότερο, εμποδίζοντας τον αέρα μέσα στο κέλυφος ενός αυγού να έρθει σε επαφή με τους κρόκους, εξηγεί η κτηνοτρόφος Lisa Steele. Αυτό είναι σημαντικό, επειδή αυτός ο θύλακας αέρα μπορεί να φιλοξενεί δυνητικά επιβλαβείς μορφές βακτηρίων (όπως η σαλμονέλα) που μπορεί να προκαλέσουν ταχύτερη αλλοίωση ενός αυγού. Γυρίζοντας το αυγό ανάποδα, εισάγεις περισσότερο διαχωρισμό μεταξύ του κρόκου και του θύλακα αέρα. Εάν υπάρχουν βακτήρια μέσα στον θύλακα αέρα, αυτό μπορεί προφανώς να κάνει ένα αυγό να χαλάσει - επιπλέον, ο αέρας θα τα στεγνώσει όλα, λέει η Steel.

Πώς να καθαρίζεις σωστά τις γαρίδες

Γνωρίζοντας τι βρίσκεται μέσα στο κέλυφος ενός αυγού, είναι εύκολο να καταλάβεις γιατί είναι καλύτερο να αποθηκεύεις τα αυγά ανάποδα. Μέσα σε κάθε αυγό υπάρχει ένας κρόκος που περιβάλλεται από ασπράδια αυγού. Τα ασπράδια των αυγών κρατούν επίσης τα βακτήρια μακριά από τον πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά κρόκο. «Τα ασπράδια ενός αυγού είναι αλκαλικά έναντι όξινων, επομένως τα βακτήρια δεν είναι τόσο εύκολο να σχηματιστούν ή να αναπτυχθούν μέσα στα ασπράδια του αυγού», λέει η Steele. «Αλλά αν φτάσουν στον κρόκο όπου βρίσκονται όλα τα θρεπτικά συστατικά, τα βακτήρια μπορούν σίγουρα να ευδοκιμήσουν και να αναπτυχθούν».

Αυτό που μπορεί να μην ξέρεις, ωστόσο, είναι ότι στο αμβλύ άκρο του αυγού, υπάρχει ένας σάκος αέρα. Αυτός ο αερόσακος μεγαλώνει όλο και περισσότερο καθώς το αυγό μεγαλώνει, εξηγεί η Steele. Αυτό συμβαίνει επειδή, παρόλο που ένα κέλυφος αυγού μπορεί να φαίνεται αρκετά συμπαγές, έχει στην πραγματικότητα εκατοντάδες χιλιάδες μικροσκοπικούς πόρους που επιτρέπουν στον αέρα να εισχωρήσει μέσα. Αυτός είναι ο λόγος που ένα φρέσκο ​​αυγό θα βυθιστεί στον πάτο ενός ποτηριού με νερό, ενώ ένα παλιότερο αυγό θα επιπλέει.

Ο αέρας, φυσικά, είναι ελαφρύτερος από τα άλλα περιεχόμενα ενός αυγού. Επομένως, εάν αποθηκεύσεις ένα αυγό με την αμβλεία πλευρά προς τα κάτω, ο σάκος αέρα θα βρίσκεται στο κάτω μέρος, όπου θα πιεστεί προς τα πάνω στα ασπράδια και τον κρόκο καθώς προσπαθεί να ανέβει στην κορυφή. Καθώς ένα αυγό μεγαλώνει, οι κλώνοι των πρωτεϊνών που δένουν τον κρόκο με τα ασπράδια αρχίζουν να διασπώνται, καθιστώντας ευκολότερο για τον αέρα να σπρώξει τον κρόκο. Ωστόσο, εάν κρατάς τα αυγά προς τα κάτω, περιορίζεις τις επιπτώσεις της βαρύτητας, επειδή ο σάκος αέρα βρίσκεται ήδη στην κορυφή.

Επειδή η αποθήκευση των αυγών ανάποδα βοηθά να κρατηθούν τα βακτήρια μακριά από τον κρόκο, η λογική είναι ότι αν κρατάς τα αυγά ανάποδα, είναι λιγότερο πιθανό να αρρωστήσεις από την κατανάλωση τους. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν σου αρέσουν τα αυγά πιο ρευστά και όχι πολύ μαγειρεμένα, ή αν φτιάχνεις μια σπιτική μαγιονέζα ή αυγολέμονο, τα οποία απαιτούν ωμά αυγά. «Μειώνεις πιθανώς την πιθανότητα να κολλήσεις σαλμονέλα ή άλλες τροφιμογενείς ασθένειες, επειδή αυτά τα βακτήρια δεν είχαν τόσες πιθανότητες να φτάσουν στον κρόκο», λέει η Steele.