Πώς να ψήνεις τέλειες γαρίδες κάθε φορά, + τα καλύτερα καρυκεύματα και μαρινάδες για χρήση

29.03.2022
Πώς να ψήνεις τέλειες γαρίδες κάθε φορά, + τα καλύτερα καρυκεύματα και μαρινάδες για χρήση
Ναι, μπορείτε να φτιάξετε γαρίδες σχάρας σε λιγότερο από 10 λεπτά.

Οι ψητές γαρίδες είναι ένα από τα πιο απολαυστικά φαγητά που μπορείς να μαγειρέψεις στη φωτιά. Γίνονται γρήγορα, τρώγονται εύκολα και είναι τόσο ευέλικτες που μπορούν να ενωθούν με τα περισσότερα γεύματα ως κύριο πιάτο, ορεκτικό ή ακόμα και ένα γρήγορο σνακ.

Για να ψήσεις γαρίδες, το μόνο που χρειάζεσαι είναι μια σχάρα προθερμασμένη σε μέτρια φωτιά, με καθαρές σχάρες ψησίματος. Όσο ζεσταίνεται η σχάρα, στεγνώνεις τις γαρίδες και τις αλατοπιπερώνεις ή, αν τις έχεις προ-μαρινάρει, αφαίρεσε τις από τη μαρινάδα και άφησε τις να ξεκουραστούν για να μην καεί η επιπλέον σάλτσα.

Πώς να καθαρίζεις σωστά τις γαρίδες

«Όσο μαγειρεύονται οι γαρίδες, είναι σημαντικό να τις παρακολουθείς και να τις αναποδογυρίζεις, για να αποτρέψεις το υπερβολικό ψήσιμο», συμβουλεύει ο σεφ και ειδικός στα θαλασσινά Mike Price από το New York's Mary Lane, The Clam, and Market Table. Ανάλογα με το μέγεθος των γαρίδων, τοποθέτησε τις στη φωτιά για ένα έως δύο λεπτά ανά πλευρά. «Μόλις μαγειρευτούν σύμφωνα με τις προτιμήσεις σου, φρόντισε να τις τοποθετήσεις σε απόσταση, όχι να στοιβάξεις τη μία πάνω στην άλλη, κάτι που θα επιτρέψει τη συνέχιση της διαδικασίας μαγειρέματος και μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικό ψήσιμο των γαρίδων».

Πώς καρυκεύεις τις ψητές γαρίδες;
Σχεδόν όποιο καρύκευμα σου αρέσει λειτουργεί στις γαρίδες! Ο Price είναι λάτρης της sriracha, του chipotle, του σκόρδου, του τζίντζερ και του αλατοπίπερου. Του αρέσει επίσης να χρησιμοποιεί τολμηρά εσπεριδοειδή, όπως λάιμ, λεμόνι και πορτοκάλι, για να καρυκεύει τις γαρίδες. Και ανεξάρτητα από το τι καρύκευμα θέλει, ο Price χρησιμοποιεί πάντα ελαιόλαδο για να δώσει γεύση και να κλειδώσει την υγρασία.

Μπορείς να ψήσεις γαρίδες που είναι κατεψυγμένες;
Μπορείς, αλλά είναι καλύτερο να το αποφύγεις. «Κάνει το εξωτερικό σκληρό και μαγειρεύει ανομοιόμορφα, τείνει να αφήνει το εσωτερικό ωμό», λέει ο Price. «Είναι καλύτερα οι γαρίδες να αποψυχθούν, να ξεφλουδιστούν, να μαριναριστούν και μετά να ψηθούν στη σχάρα». Εάν δεν έχεις χρόνο, τοποθέτησε τις κατεψυγμένες γαρίδες σε ένα μπολ με νερό βρύσης, αφαιρώντας το νερό κάθε 10 λεπτά μέχρι να αποψυχθούν, κάτι που θα διαρκέσει λιγότερο από μία ώρα.