Αυγά: Ποιοι είναι οι πιο υγιεινοί τρόποι για να τα μαγειρέψεις

28.02.2021
Αυγά: Ποιοι είναι οι πιο υγιεινοί τρόποι για να τα μαγειρέψεις
Τα αυγά είναι μια φτηνή αλλά εξαιρετικά θρεπτική τροφή. Περιέχουν σχετικά λίγες θερμίδες και είναι γεμάτα με: πρωτεΐνες, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, καλά λιπαρά και διάφορα ιχνοστοιχεία. Βάσει αυτού, ο τρόπος που μαγειρεύεις τα αυγά σου μπορεί να επηρεάσει το θρεπτικό τους προφίλ. Παρακάτω θα διερευνήσουμε τους πιο υγιεινούς τρόπους μαγειρέματος και κατανάλωσης των αυγών.

Το μαγείρεμα καθιστά ορισμένα θρεπτικά συστατικά των αυγών πιο εύπεπτα

Το μαγείρεμα των αυγών τα καθιστά ασφαλέστερα για κατανάλωση και καθιστά επίσης μερικά από τα θρεπτικά τους συστατικά ευκολότερα στην πέψη.

Ένα παράδειγμα αυτού είναι η πρωτεΐνη στα αυγά. Μελέτες έχουν δείξει ότι γίνεται πιο εύπεπτη όταν θερμαίνεται.

Τα αυγά είναι μια καλή πηγή βιοτίνης, η οποία είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που χρησιμοποιείται στον μεταβολισμό του λίπους και της ζάχαρης. Είναι επίσης γνωστή ως βιταμίνη Β7 ή βιταμίνη Η.

Στα ωμά αυγά, μια πρωτεΐνη στο ασπράδι αυγού που ονομάζεται αβιδίνη και συνδέεται με τη βιοτίνη, την καθιστά μη διαθέσιμη για χρήση από το σώμα σου.

Ωστόσο, όταν μαγειρεύονται τα αυγά, η θερμότητα προκαλεί δομικές αλλαγές στην αβιδίνη, καθιστώντας την λιγότερο αποτελεσματική στη σύνδεση με τη βιοτίνη. Αυτό καθιστά την βιοτίνη ευκολότερη στην απορρόφηση.

Το μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία μπορεί να βλάψει άλλα θρεπτικά συστατικά

Αν και το μαγείρεμα των αυγών κάνει ορισμένα θρεπτικά συστατικά πιο εύπεπτα, μπορεί να βλάψει άλλα.

Αυτό δεν είναι ασυνήθιστο. Το μαγείρεμα των περισσότερων τροφίμων έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό ορισμένων θρεπτικών συστατικών, ειδικά εάν μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μελέτες έχουν εξετάσει αυτό το φαινόμενο στα αυγά. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το μαγείρεμα των αυγών μείωσε την περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α κατά περίπου 17-20%

Το μαγείρεμα μπορεί επίσης να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των αντιοξειδωτικών στα αυγά.

Μία μελέτη διαπίστωσε ότι οι συνήθεις μέθοδοι μαγειρέματος, όπως ο φούρνος μικροκυμάτων, το βράσιμο και το τηγάνισμα των αυγών, μείωσαν τον αριθμό ορισμένων αντιοξειδωτικών κατά 6-18%.

5 συμβουλές για να μαγειρέψεις εξαιρετικά υγιεινά αυγά

Τα αυγά είναι θρεπτικά από μόνα τους, αλλά μπορείς να τα κάνεις ακόμα πιο υγιεινά. Ιδού πέντε συμβουλές για εξαιρετικά υγιεινό μαγείρεμα:

Επίλεξε μια μέθοδο μαγειρέματος χαμηλών θερμίδων

Αν προσπαθείς να μειώσεις τις θερμίδες, επίλεξε αυγά ποσέ ή βραστά. Αυτές οι μέθοδοι μαγειρέματος δεν προσθέτουν επιπλέον θερμίδες λίπους, επομένως το γεύμα θα έχει χαμηλότερες θερμίδες από τα τηγανητά αυγά, τα scrambled eggs και μια ομελέτα.

Συνδύασέ τα με λαχανικά

Τα αυγά πάνε πολύ καλά με τα λαχανικά. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση αυγών είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να αυξήσεις την πρόσληψη λαχανικών και να προσθέσεις επιπλέον φυτικές ίνες και βιταμίνες στο γεύμα σου.

Τηγάνισέ τα σε λάδι που είναι σταθερό σε υψηλές θερμοκρασίες

Τα καλύτερα λάδια για μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία, όπως όταν τηγανίζεις, είναι εκείνα που παραμένουν σταθερά σε υψηλές θερμοκρασίες και δεν οξειδώνονται εύκολα για να σχηματίσουν βλαβερές ελεύθερες ρίζες.

Κάποιες καλές επιλογές είναι το λάδι από αβοκάντο και το ηλιέλαιο. Εάν χρησιμοποιείς έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας, είναι καλύτερο να τα μαγειρέψεις σε θερμοκρασίες χαμηλότερες από 210 ° C και 177 ° C, αντίστοιχα.

Επίλεξε τα πιο θρεπτικά αυγά
Ορισμένοι παράγοντες, όπως η μέθοδος εκτροφής και η διατροφή της κότας, μπορούν να επηρεάσουν τη διατροφική ποιότητα των αυγών.

Γενικά, τα αυγά που καλλιεργούνται σε βοσκότοπους και τα βιολογικά αυγά πιστεύεται ότι είναι θρεπτικά ανώτερα από τα αυγά από κότες σε κλουβιά και τα συμβατικά παραγόμενα.

Το συμπέρασμα

Η χρήση υψηλότερης θερμότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μπορεί επίσης να αυξήσει την ποσότητα της οξειδωμένης χοληστερόλης που περιέχουν, κάτι που ισχύει ιδιαίτερα για το τηγάνισμα.

Συνολικά, οι πιο αργές και χαμηλότερης θερμοκρασίας μέθοδοι μαγειρέματος, προκαλούν λιγότερη οξείδωση χοληστερόλης και βοηθούν στη διατήρηση των περισσότερων θρεπτικών συστατικών του αυγού.

Για αυτόν τον λόγο, τα αυγά ποσέ και τα βραστά (είτε σκληρά είτε μαλακά) μπορεί να είναι τα πιο υγιεινά για κατανάλωση. Αυτές οι μέθοδοι μαγειρέματος επίσης δεν προσθέτουν περιττές θερμίδες.