Nάνσυ Νικολαΐδου: «Η Ελένη Μενεγάκη λειτουργεί σαν την τηλεοπτική μας λιακάδα»

16.10.2022
Nάνσυ Νικολαΐδου: «Η Ελένη Μενεγάκη λειτουργεί σαν την τηλεοπτική μας λιακάδα»
Πώς είναι η συνεργασία της με την Ελένη Μενεγάκη; Ποια είναι η ιδιαιτερότητα της φετινής τηλεοπτικής χρονιάς; Ποια σειρά ξεχωρίζει στην ελληνική τηλεόραση; Γιατί λέει: «Όλοι θα έχουν μια μέτρια τηλεοπτική απόδοση γιατί δεν βγαίνει ο λογαριασμός»; H τηλεκριτικός Nάνσυ Νικολαΐδου μιλά στη Νικολέτα Μακρή και το WomenOnly με αφορμή τη συμμετοχή της στην καθημερινή εκπομπή «Ελένη με την Ελένη Μενεγάκη», που προβάλλεται καθημερινά από το Mega.

Πώς είναι η συνεργασία σου με την Ελένη Μενεγάκη;

Η συνεργασία μου με την Ελένη Μενεγάκη, ουσιαστικά φέτος ήταν για εμένα ένα πολύ μεγάλο επαγγελματικό δώρο, μια πολύ μεγάλη ευχάριστη έκπληξη. Είναι ένα ταξίδι και κάθε μέρα είναι διαφορετικό και συναρπαστικό. Θεωρώ πως η Ελένη λειτουργεί σαν την τηλεοπτική μας λιακάδα, σε έναν τηλεοπτικό κόσμο όπου δυστυχώς τις περισσότερες φορές λόγω επικαιρότητας και όχι μόνο, κυριαρχεί το σκοτάδι, ο πόνος, η φρίκη και η τοξικότητα. Έτσι λοιπόν, έχουμε όλοι την ανάγκη έστω για λίγο να βγούμε στην λιακάδα και να πάρουμε τις ανάσες μας. Την Ελένη την γνωρίζω πάρα πολλά χρόνια. Η σχέση μου μαζί της κινείται στο πλαίσιο του απόλυτου σεβασμού, της αξιοπρέπειας και της αγάπης.

Η Ελένη Μενεγάκη είναι ένα από τα πιο δημοφιλή πρόσωπα στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης. Πώς είναι ένα τόσο δημοφιλές πρόσωπο, στη ζωή του πίσω από τις κάμερες.

Η Ελένη είναι ένας κανονικός άνθρωπος με μια κανονική ζωή. Ίσως πιο κανονική και από αυτή που μπορεί να φανταστεί κανείς. Είναι αυτό που βλέπεις. Άλλωστε πιστεύω ότι η επικοινωνία και η ευθύτητά της, η ζεστασιά της και η αμεσότητά της, είναι αυτά που έχει αγαπήσει ο κόσμος σε εκείνη όλα αυτά τα χρόνια.

Η φετινή τηλεοπτική χρονιά έχει κάποια ιδιαιτερότητα που ξεχωρίζεις;

Η φετινή τηλεοπτική χρονιά έχει την ιδιαιτερότητα ότι έχουν βγει τόσα πολλά προγράμματα και τόσες πολλές εκπομπές και τόσα πολλά σίριαλ που νομίζω ότι ο κόσμος θα μοιραστεί σε όλα τα κανάλια όσο δεν έχει μοιραστεί ποτέ. Είναι μια χρονιά που διεκδικούν πάρα πολλά πρότζεκτ το ενδιαφέρον του κόσμου. Το ποιος θα κερδίσει θα κριθεί στο τέλος αλλά σίγουρα θα είναι μια δύσκολη χρονιά γιατί σε όλους θα αναλογεί το «από λίγο». Όλοι θα έχουν μια μέτρια απόδοση γιατί δεν βγαίνει ο λογαριασμός. Όταν από το πρωί μέχρι το μεσημέρι βγαίνουν στον αέρα 16 τηλεοπτικές εκπομπές και το βράδυ σε αυτή τη σεζόν, στο σύνολο τους έχουν προγραμματιστεί να βγουν γύρω στις 40 σειρές, καταλαβαίνεις ότι ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος.

Φέτος βλέπουμε και την ιδιαιτερότητα εκπομπές καναλιών να διαπληκτίζονται μεταξύ τους και μάλιστα το έχουμε δει αυτό και σε εκπομπές του ίδιου καναλιού....Πώς το σχολιάζεις αυτό;

Πάντα η τηλεόραση είχε το πρόβλημα το να λύνουν οι παρουσιαστές τις διαφορές τους μέσα από τις εκπομπές τους και σαφώς ο τηλεοπτικός αέρας δεν είναι για αυτόν τον λόγο. Διαφωνώ με αυτό εντελώς και δεν αφορά και τον κόσμο να σου πω την αλήθεια. Η τηλεόραση είναι για να ψυχαγωγεί τον κόσμο. Ο τόσο εσωτερικός διαξιφισμός δεν έχει νόημα. Αν κάποιος έχει πει κάτι και σε έχει πειράξει, πάρτον τηλέφωνο να το λύσεις. Το να θες να το λύσεις στον αέρα δεν είναι δεοντολογικό, ούτε σωστό και δεν έχει και νόημα εκτός και αν θες να το κάνεις για μια πρόσκαιρη τηλεθέαση. Βέβαια από την άλλη μεριά χάνουν πολλές φορές τον έλεγχο χωρίς να το έχουν αντιληφθεί και οι ίδιοι, γιατί τους παρασύρει τόσο το άγχος, η καθημερινότητα και η ένταση του αέρα, που μπορεί πράγματι να ειπωθεί κάτι αυθόρμητα.

Ποια νέα τηλεοπτικά πρόσωπα πιστεύεις ότι έχουν μέλλον;

Δεν έχω ξεχωρίσει κάποιον, είναι νωρίς για να σου απαντήσω γιατί η σεζόν πριν από λίγο ξεκίνησε. Όμως δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλά νέα πρόσωπα στα κανάλια αλλά δεν είναι το θέμα τα νέα πρόσωπα στα κανάλια. Το θέμα είναι να είναι νέοι άνθρωποι που να μπορούν να σταθούν σε αυτό τον χώρο και να έχουν τα εχέγγυα να το κάνουν και να μπορούν, να είναι χαρισματικοί, επικοινωνιακοί, ανθρώπινοι και να μπορούν να αγγίξουν αυτόν που θα τους δει. Αν δεν μπορεί κάποιος να πιάσει τον παλμό του κόσμου τι να το κάνω;

Φέτος είναι η χρονιά των σειρών στην τηλεόραση. Ποιες σειρές ξεχωρίζεις;

Για να είμαι ειλικρινής δεν έχω προλάβει να τα δω όλα. Σίγουρα η σειρά που ξεχώρισα είναι η σειρά του Παπακαλιάτη και νομίζω ότι είναι μια σειρά για την οποία θα μιλάμε καιρό και αυτό το λεω όχι επειδή ήμουν ποτέ Παπακαλάτιδα, δηλαδή ότι ήμουν φανατική φαν του Χριστόφορου. Πάντα, βέβαια, αγαπούσα τις σειρές του, αλλά είναι μια σειρά που ήρθε στην τηλεόραση για να μας θυμίσει τι πάει να πει αισθητική. Αυτό εμένα μου αρέσει πάρα πολύ. Έχω πρόβλημα από τη μία να μου υποτιμούν τη νοημοσύνη και από την άλλη την αισθητική μου. Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Ο Χριστόφορος λοιπόν ούτε τη νοημοσύνη σου υποτιμά, ούτε την αισθητική σου. Αυτή η σειρά σίγουρα ξεχωρίζει για τις ερμηνείες της δηλαδή συγκλονίστηκα με την Καβογιάννη, με κέρδισε πάρα πολύ, ήταν εκπληκτική στο πρώτο επεισόδιο της σειράς. Τι να πρωτοσχολιάσω; Τη σκηνοθεσία, την φωτογραφία, τον τρόπο που τεθήκαν τα πράγματα πάνω στο τραπέζι; Και ανάμεσα σε αυτά είναι και η πρώτη σειρά που ακουμπά τόσο πολύ την πανδημία. Με εντυπωσίασε πολύ αυτό καθώς είναι η μόνη σειρά που καταγράφει την πραγματικότητα που ζούμε, καμία άλλη δεν το έχει κάνει μέχρι τώρα. Ακόμα και αυτό είναι ένα κομμάτι τηλεοπτικής καλλιτεχνικής ευφυίας που το έχει ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης και είτε σου αρέσει ως δημιουργός είτε όχι, δεν μπορεί κανείς να του το αμφισβητήσει. Θεωρώ δηλαδή ότι ο «Μaestro» είναι μια σειρά που θα αφήσει εποχή. Αυτό βέβαια φάνηκε και από τα νούμερα το πρώτου επεισοδίου και δεν το λέω επειδή είμαι στο Mega, αλλά επειδή είναι αντικειμενικό.

Το καλοκαίρι της περασμένης χρονιάς βίωσες ένα πάρα πολύ δύσκολο γεγονός με την καταστροφή του σπιτιού σου από τις πυρκαγιές. Πώς είναι η ζωή σου έναν χρόνο μετά;

Αυτό είναι το σημείο μηδέν της ζωής μου. Πλέον μετράω τη ζωή μου ως «πριν τη πυρκαγιά» και «μετά την πυρκαγιά», όχι μόνο εγώ αλλά όλη μου η οικόγενεια. Νομίζω ότι είναι ένα πράγμα που δεν θα το ξεπεράσουμε ποτέ, απλώς προσπαθούμε να το δουλέψουμε για να μάθουμε να ζούμε με αυτό. Ο χρόνος που ακολούθησε πραγματικά ήταν εφιαλτικός δηλαδή ήταν ένας χρόνος που πεθαίναμε κάθε μέρα, δοκιμαστήκαμε πάρα πολύ, είναι πάρα πολύ σκληρό το γεγονός ότι βρίσκεσαι να ξεκινάς από το μηδέν, σαν να γεννήθηκες εκείνη τη μέρα και όντως μέσα από τις στάχτες μας, προσπαθούμε κυριολεκτικά να πάμε παρακάτω. Για αυτό σου είπα ότι η συνεργασία αυτή με την Ελένη ήρθε σε ένα τόσο καίριο σημείο της ζωής μου που δεν ήταν για μένα σημαντική μόνο από επαγγελματικής άποψης, ήταν και από προσωπικής. Η Ελένη ήξερε τα προβλήματά μου, είχα το θάρρος να της μιλήσω για αυτά, να της ανοίξω την καρδιά μου. Δεν ήμασταν δύο άνθρωποι που βρεθήκαν ξαφνικά μέσα σε ένα γραφείο και είπαμε «γεια, χαίρω πολύ». Την ευγνωμωνώ γιατί μου στάθηκε και μου στέκεται τόσο πολύ επί προσωπικού και την ενδιαφέρει τόσο πολύ όλο αυτό το οποίο βιώνω. Που για εμένα είναι εξίσου σημαντικό το ότι συνεργάζομαι μαζί της που όπως μου λένε για πλάκα τα παιδιά μου στο σπίτι, «μαμά παίζεις Champions League», δηλαδή παίζεις σε άλλη κατηγορία. Για εμένα λοιπόν το να βρεθώ στο πλευρό της Ελένης, ήταν τόσο σημαντικό όχι μόνο σε επαγγελματικό επίπεδο αλλά και σε προσωπικό, αυτό ήταν που έπαιξε πολύ καθοριστικό ρόλο για να ξανασταθώ στα πόδια μου.

Info:

Η Νάνσυ Νικολαΐδου είναι τηλεκριτικός και δημοσιογράφος και την βλέπουμε καθημερινά στη μεσημεριανή τηλεοπτική εκπομπή «Ελένη, με την Ελένη Μενεγάκη», στο Mega.