5 κόλπα για να ελέγξεις τις αγορές σου όταν ψωνίζεις και να μην αγοράσεις περιττά πράγματα

29.10.2022
5 κόλπα για να ελέγξεις τις αγορές σου όταν ψωνίζεις και να μην αγοράσεις περιττά πράγματα
Πιθανότατα υπήρξαν φορές που πήγες σε ένα πολυκατάστημα ή ένα σούπερ μάρκετ για να αγοράσεις ένα ή δύο πράγματα και κατέληξες να γεμίσεις το καλάθι σου μέχρι πάνω. Κι αυτό γιατί τα πολυκαταστήματα ξέρουν πώς να σε παρασύρουν με την ωραία μουσική τους και τη διάταξη των διαδρόμων. Διάβασε παρακάτω κάποια κόλπα για το πώς μπορείς να αποφύγεις τα ψώνια που σε κάνουν να ξεφεύγεις από τον προϋπολογισμό σου.

Πιες νερό πριν πας για ψώνια

Μια μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Twente στην Ολλανδία διαπίστωσε ότι το να πίνεις πολύ νερό πριν πας για ψώνια μπορεί να είναι καλό για την τσέπη σου. Το συμπέρασμα που κατέληξαν είναι ότι όσοι έχουν γεμάτη κύστη και προσπαθούν να την ελέγξουν, τους βοηθά να ελέγξουν την επιθυμία τους να αγοράσουν περιττά πράγματα. Ίσως βιάζονται να φύγουν και να φτάσουν στην πλησιέστερη τουαλέτα και γι' αυτό αγοράζουν μόνο τα πράγματα που πραγματικά χρειάζονται. Αστείο μεν σωστό δε.

Το να φοράς ψηλά τακούνια μπορεί επίσης να βοηθήσει

Όσες απολαμβάνουν να φοράνε ψηλοτάκουνα παπούτσια στις βραδυνές εξόδους τους, ίσως χρειαστεί να αρχίσουν να τα φοράνε και όταν ψωνίζουν. Μια μελέτη στο Πανεπιστήμιο Brigham Young διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που φορούν τακούνια επικεντρώνονται στη διατήρηση της ισορροπίας τους περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα δεν θα μείνουν πολλή ώρα σε ένα πολυκατάστημα.

Άφησε τις πιστωτικές και χρεωστικές σου κάρτες στο σπίτι

Αυτό φαίνεται αντισυμβατικό στην εποχή που ζούμε, αλλά η έρευνα έχει δείξει ότι μπορεί να ξοδέψεις περισσότερα όταν πληρώνεις με κάρτα. Όταν βγάζεις τα μετρητά από την τσέπη σου, βλέπεις ακριβώς πόσα χρήματα βγήκαν από την τσέπη σου. Από την άλλη πλευρά, οι κάρτες σου δίνουν την ψευδαίσθηση ότι μπορείς να ξοδέψεις περισσότερα όταν, στην πραγματικότητα, δεν έχεις τη δυνατότητα να το κάνεις. Και θα συμφωνήσουμε απόλυτα.

Μάσισε μια τσίχλα μέντα ενώ ψωνίζεις

Τα καταστήματα χρησιμοποιούν συχνά τη δύναμη της όσφρησης για να προσελκύσουν πελάτες και να τους κάνουν να ξοδεύουν περισσότερα από όσα σκόπευαν. Αυτό που μπορείς να κάνεις για να αποφύγεις να πέσεις θύμα αυτού του κόλπου είναι να πιπιλίσεις μια μέντα ή να μασήσεις τσίχλα μέντας αμέσως πριν πας για ψώνια. Η μυρωδιά της μέντας μπορεί να εμποδίσει τη μυρωδιά ενός καταστήματος και επομένως να κρατήσει τα έξοδά σου υπό έλεγχο.

Επίλεξε το πιο πολυσύχναστο κατάστημα για να ψωνίσεις

Φαντάσου να βρίσκεσαι σε ένα γεμάτο κατάστημα όπου είναι γεμάτο κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχεις καλή άποψη για όλα τα αντικείμενα. Εξαιτίας αυτού, μπορεί να διστάσεις να πάρεις περιττά πράγματα.

Από την άλλη πλευρά, το να βρίσκεσαι σε ένα άδειο κατάστημα σου δίνει την ευκαιρία να περιηγηθείς, να δοκιμάσεις και τελικά να αγοράσεις περιττά πράγματα. Έτσι, την επόμενη φορά βάλε στόχο να ψωνίσεις σε ένα πολυσύχναστο κατάστημα για να ξοδέψεις λιγότερα χρήματα.