6 μικροεργασίες για μια πιο καθαρή κουζίνα, κάθε μέρα

17.10.2022
6 μικροεργασίες για μια πιο καθαρή κουζίνα, κάθε μέρα
Κάθε μια από αυτές διαρκεί πέντε λεπτά ή λιγότερο

Μερικές φορές, το να αφιερώσεις ένα ολόκληρο απόγευμα στο να καθαρίσεις είναι αυτό που είναι απαραίτητο για να καθαρίσεις όλα τα σκουπίδια, τη βρωμιά και τα ψίχουλα που έχουν μαζευτεί στην κουζίνα. Άλλες φορές, μπορεί να έχεις μόνο λίγα λεπτά στη διάθεσή σου. Για αυτές τις περιπτώσεις, είναι ιδανικές οι μικροεργασίες ελάχιστων λεπτών.

5 αντικείμενα του σπιτιού που συνήθως ξεχνάμε να καθαρίσουμε

Είτε καθαρίζεις τον νεροχύτη μεταξύ των εργασιών είτε αφαιρείς τα δακτυλικά αποτυπώματα όταν το παιδί σου (επιτέλους) πηγαίνει για ύπνο, αυτές οι εργασίες γρήγορου καθαρισμού μπορούν να γίνουν σε πέντε λεπτά ή λιγότερο:

Καθάρισε τη βρωμιά στο νεροχύτη
Την επόμενη φορά που θα έχεις πέντε λεπτά στη διάθεση σου, πιάστε την ξύστρα του τηγανιού και αφαίρεσε τυχόν βρωμιές που έχουν μαζευτεί στο νεροχύτη και τη βρύσης της κουζίνας. Η ανθεκτική, μυτερή άκρη της ξύστρας θα αφαιρέσει τη βρωμιά εβδομάδων πανεύκολα.

Αφαίρεσε τους λεκέδες
Όταν είσαι απασχολημένη, είναι εύκολο να παραβλέψεις σημάδια από γρατζουνιές, πιτσιλιές σάλτσας και βρώμικα δακτυλικά αποτυπώματα που έχουν μαζευτεί στους τοίχους γύρω από την κουζίνα. Χρησιμοποίησε ένα προϊόν γενικού καθαρισμού και αφιέρωσε πέντε λεπτά για μια επιθεώρηση. Έλεγξε την περιοχή γύρω από την εστία - ένα συχνό σημείο για πιτσιλίσματα. Στη συνέχεια, κοίταξε τα κουφώματα των πορτών, ειδικά χαμηλά εκεί όπου μπορούν να φτάσουν τα δαχτυλικά αποτυπώματα των παιδιών με σκόνη από γαριδάκια. Ρίξε μια ματιά στο μπροστινό μέρος των ντουλαπιών της κουζίνας σου - ειδικά αν έχεις λευκά ντουλάπια, πιθανότατα θα βρεις μουτζούρες γύρω από τα πόμολα και τα χερούλια της πόρτας.

Σκούπισε κάτω από το ψυγείο
Η μπροστινή άκρη του ψυγείου, όπου η συσκευή συναντά το πάτωμα, τείνει να μαζεύει βρωμιά, ψίχουλα, τρίχες και γούνα καθώς τα υπολείμματα σπρώχνονται σε αυτή τη σχισμή. Για γρήγορο καθάρισμα, σκούπισε με ηλεκτρική σκούπα κατά μήκος αυτής της άκρης χρησιμοποιώντας το εξάρτημα ακροφυσίου της ηλεκτρικής σου σκούπας. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησε ένα υγρό πανί για να σκουπίσεις κατά μήκος αυτής της περιοχής.

Απολύμανε το συρτάρι των λαχανικών
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2021 από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών (NSF), ο χώρος λαχανικών του ψυγείου είναι το σημείο στην κουζίνα με τα περισσότερα βακτήρια. Αφιέρωσε πέντε λεπτά για να καθαρίσεις το συρτάρι ή να κομποστοποιήσεις τυχόν παλιά υπολείμματα φαγητού. Σκούπισε το με ένα υγρό πανί για να αφαιρέσεις τυχόν υπολείμματα. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησε ένα απολυμαντικό μαντηλάκι για να σκοτώσεις τη σαλμονέλα και τη μούχλα που μπορεί να κρύβεται εκεί.

Πώς να καθαρίσεις σωστά την φρυγανιέρα σου, μέσα και έξω

Καθάρισε το ανοιχτήρι για τις κονσέρβες
Μπορείς να μαντέψεις τον αριθμό τέσσερα στη λίστα του NSF με τα πιο μολυσμένα σημεία στην κουζίνα; Κι όμως, είναι το ανοιχτήρι κονσερβών. Οι περισσότεροι από εμάς πιθανώς δεν θα περιμέναμε αυτό το εργαλείο κουζίνας να περιέχει ίχνη σαλμονέλας, E. coli, μαγιάς και μούχλας, αλλά τα αποτελέσματα της μελέτης λένε το αντίθετο.

Για να απολυμάνεις το ανοιχτήρι κονσερβών σου, πασπάλισε το με διάλυμα από 1 κουταλάκι του γλυκού λευκαντικό ανακατωμένο σε 1 λίτρο ζεστό νερό. Άφησε το να καθίσει για μερικά λεπτά, στη συνέχεια ξέπλυνε με υγρό πιάτων και ζεστό νερό. Ξέπλυνε καλά και στη συνέχεια στέγνωσε το εντελώς για να αποφύγεις τη σκουριά.

Κάνε τα σκεύη να λάμψουν
Αυτή η εργασία έχει δύο στόχους: 1) να αφαιρέσει τα μικρόβια στα χερούλια των ντουλαπιών και των σκευών και 2) να τα κάνει αστραφτερά. Ξεκίνα σκουπίζοντας κάθε πόμολο ή λαβή με ένα απολυμαντικό μαντηλάκι. Άφησε το διάλυμα να στεγνώσει στον αέρα. Εάν το εκάστοτε υλικό περιέχει αλουμίνιο ή χαλκό, μπορείς να γυαλίσεις κάθε πόμολο με ένα καθαρό πανί εμποτισμένο με αποσταγμένο λευκό ξύδι. Αυτό θα αφαιρέσει τα δακτυλικά αποτυπώματα και σημάδια νερού, ώστε το υλικό να λάμπει.