Πώς να καθαρίσεις ένα πλυντήριο πιάτων για αστραφτερά καθαρά πιάτα

25.07.2022
Πώς να καθαρίσεις ένα πλυντήριο πιάτων για αστραφτερά καθαρά πιάτα
Πες αντίο στη δυσοσμία!

Η ιδέα του καθαρισμού κάτι που καθαρίζει μπορεί να σου φαίνεται κάπως αντιφατική. Παρόλα αυτά, τα πλυντήρια πιάτων μπορούν να αρχίσουν να φιλοξενούν κάποια πράγματα που δημιουργούν φοβερές μυρωδιές, παρατεταμένα υπολείμματα και ακόμη και μούχλα. Όχι μόνο η μυρωδιά και η όψη ενός βρώμικου πλυντηρίου πιάτων προκαλούνται, αλλά το μηχάνημά σου δεν θα έχει εξίσου καλή απόδοση αν δεν είναι καθαρό. Η λύση; Θα πρέπει να μάθεις πώς να καθαρίζεις ένα πλυντήριο πιάτων με τον σωστό τρόπο.

"Με την πάροδο του χρόνου, τα σωματίδια τροφής μπορούν να συσσωρευτούν στο φίλτρο αποστράγγισης, στον εύκαμπτο σωλήνα αποστράγγισης, στο βραχίονα ψεκασμού ή αλλού στο πλυντήριο πιάτων", σημειώνει η Vera Peterson, πρόεδρος της Molly Maid. "Το στάσιμο νερό [ή η στάσιμη υγρασία] μπορεί επίσης να προκαλέσει την ανάπτυξη μούχλας μέσα στο πλυντήριο πιάτων."

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζεις το πλυντήριο πιάτων σου;
Το πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζεις το πλυντήριο πιάτων σου εξαρτάται από το πόση χρήση γίνεται. Σε γενικές γραμμές, η Peterson συνιστά να καθαρίζεις το πλυντήριο πιάτων σου κάθε δύο έως τέσσερις μήνες. Η γκουρού της καθαριότητας Jelina Saliu, επικεφαλής καινοτομίας της Safely, λέει ότι το πλυντήριο πιάτων της χρησιμοποιείται συνεχώς, επομένως το καθαρίζει μία φορά το μήνα.

Πώς να καθαρίσεις σωστά την φρυγανιέρα σου, μέσα και έξω

Είναι ώρα να καθαρίσεις το πλυντήριο πιάτων σου όταν υπάρχει ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω:

Μια περίεργη μυρωδιά ή μυρωδιά μούχλας
Τα πιάτα δεν γίνονται τόσο καθαρά
Τα πιάτα έχουν λευκά/κίτρινα κοιτάσματα ορυκτών
Τα πιάτα μυρίζουν
Υπάρχει μια μεμβράνη στην εσωτερική επιφάνεια
Βλέπεις μούχλα

Τι θα χρειαστείς
Ξύδι
Μαγειρική σόδα
Σαπούνι
Βούρτσα ή σφουγγάρι
Πετσέτα ρούχων
Βούρτσα για μπουκάλια
Πανί καθαρισμού
Καθαριστικό καλουπιών από το κατάστημα (προαιρετικό)

Πώς να καθαρίσεις ένα πλυντήριο πιάτων με ξύδι και μαγειρική σόδα
Άδειασε το πλυντήριο πιάτων σου από όλα τα πιάτα και τα ασημικά. Εάν μπορείς να αφαιρέσεις τα ράφια, κάνε το. Αυτό θα διευκολύνει τον καθαρισμό τους. Αν δεν είναι δυνατό, δεν πειράζει.
Πλύνε τα ράφια και τη φλάντζα της πόρτας. Χρησιμοποίησε ζεστό νερό με σαπούνι και μια βούρτσα για τρίψιμο για να καθαρίσεις τη σχάρα και τις φλάντζες της πόρτας. Εναλλακτικά, μπορείς να τα ψεκάσεις γενναιόδωρα με ίσα μέρη ξύδι και νερό και να τρίψεις απαλά.

Τρίψε τους εσωτερικούς τοίχους. Τα υπολείμματα σαπουνιού και η βρωμιά μπορούν να συσσωρευτούν στους τοίχους και την πόρτα του πλυντηρίου πιάτων από τη συνεχή χρήση. «Το τρίψιμο τους με ζεστό σαπουνόνερο και ένα πανί ή βούρτσα για τρίψιμο μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά», λέει η Peterson.

Καθάρισε το φίλτρο του πλυντηρίου πιάτων. Η πιο συνηθισμένη αιτία οσμής του πλυντηρίου πιάτων είναι το βουλωμένο φίλτρο αποχέτευσης. Εάν το πλυντήριο πιάτων σου έχει ένα, πιθανότατα βρίσκεται στο κάτω πίσω μέρος της μπανιέρας. Η Peterson λέει να αφαιρέσεις το φίλτρο και να το καθαρίσεις στον νεροχύτη της κουζίνας με ζεστό σαπουνόνερο —ή το μείγμα ξιδιού — και μια βούρτσα για μπουκάλια για να φτάσεις σε όλες τις σχισμές.

Καθάρισε την αποχέτευση. Αφού αφαιρέσεις το φίλτρο, μπορείς να καθαρίσεις την αποχέτευση του πλυντηρίου πιάτων. Αφαίρεσε τυχόν σωματίδια τροφής ή συσσωρεύσεις και, στη συνέχεια, χρησιμοποίησε ένα σφουγγάρι και ζεστό νερό με σαπούνι ή το μείγμα ξιδιού για να το καθαρίσεις. Ξέπλυνε και μετά τοποθέτησε ξανά το φίλτρο.

Εκτέλεσε δύο κύκλους. Θα πρέπει να εκτελέσεις δύο ξεχωριστούς κύκλους για να καθαρίσεις πλήρως το πλυντήριο πιάτων σου — έναν με ξύδι και έναν με μαγειρική σόδα. «Για τον πρώτο κύκλο, τοποθέτησε ένα μπολ γεμάτο με αποσταγμένο λευκό ξύδι στην επάνω σχάρα του πλυντηρίου πιάτων και εκτελέστε έναν κανονικό κύκλο», λέει η Peterson. «Στη συνέχεια, ρίξε ένα φλιτζάνι μαγειρική σόδα στο κάτω μέρος του πλυντηρίου πιάτων και τρέξε έναν δεύτερο κύκλο».

Καθάρισε το εξωτερικό. Όσο λειτουργεί το πλυντήριο πιάτων σου, μπορείς να καθαρίσεις το εξωτερικό. Για τον ανοξείδωτο χάλυβα, χρησιμοποίησε ένα καθαριστικό από ανοξείδωτο χάλυβα και σκούπισε με ένα πανί που δεν αφήνει χνούδι. Για πλαστικές ή γυάλινες επιφάνειες, σκούπισε με ένα υγρό πανί και μια σταγόνα απορρυπαντικού, στη συνέχεια ξέπλυνε με ένα υγρό πανί και στέγνωσε. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις ένα καθαριστικό τζαμιών και ένα πανί που δεν αφήνει χνούδι για εξωτερικούς χώρους γυαλιού.