Στάσεις, Παραβάσεις και Ελιγμοί

21.11.2008
Μια ακόμη μεγάλη αναδρομική έκθεση, που πραγματεύεται μάλιστα τη σχέση της τέχνης με την πολιτική, εγκαινιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη, της οδού Πειραιώς, την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου.
Μια ακόμη μεγάλη αναδρομική έκθεση, που πραγματεύεται μάλιστα τη σχέση της τέχνης με την πολιτική, εγκαινιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη, της οδού Πειραιώς, την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου.

Η έκθεση -μια αναδρομή στο καλλιτεχνικό έργο του Παντελή Λαζαρίδη -έχει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Parkour : Στάσεις ,Παραβάσεις και Ελιγμοί», που υπονοεί την διαρκή διακινδύνευση και την περιπετειώδη κινητικότητα στη Δημόσια σφαίρα. Πραγματοποιείται τρία χρόνια μετά την τελευταία ατομική του έκθεση στην Αθήνα (Γκαλερί Αντωνοπούλου,2005) και δύο χρόνια μετά την έκδοση από το Μουσείο Μπενάκη του τόμου «Παντελής Λαζαρίδης : Διαπραγματεύσεις του Εφήμερου» που είναι αφιερωμένος στο έργο του.

Η έκθεση με το καλλιτεχνικό έργο του γνωστού Καθηγητή της Αρχιτεκτονικής και εικαστικού, περιλαμβάνει έργα ζωγραφικά και πλαστικά, συναρμογές- assemblages, περιβάλλοντα, κατασκευές και εγκαταστάσεις, ηχοαντιδράσεις, ψηφιακά έργα μεγάλων διαστάσεων, ηχοκατασκευές, βιντεοκατασκευές, happenings, καθώς και «εργαστήριο» στο οποίο θα προτείνεται η διαδραστική σχέση με τον θεατή-πολίτη και θα παρέχεται η δυνατότητα δημιουργικών δράσεων.

Τα 250 περίπου έργα που παρουσιάζονται, στο ισόγειο και το αίθριο του κτιρίου της οδού Πειραιώς, καλύπτουν μια περίοδο σχεδόν πενήντα ετών, από το 1961 έως σήμερα. Τα θέματα, οι τρόποι και οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται εκφράζουν , αν και με άλματα, χαρακτηριστικά γνωρίσματα της πρωτοπορίας αυτών των περιόδων, αλλά και την περίπλοκη προσωπική διαδρομή του Παντελή Λαζαρίδη στα πεδία της καλλιτεχνικής, της ακαδημαϊκής και της πολιτικής δραστηριότητας.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης και του πολυσέλιδου καταλόγου που την συνοδεύει έχει η ιστορικός τέχνης, Έφη Στρούζα.

Στο πλαίσιό της έκθεσης, αρθρωμένες γύρω από τα ζητήματα που θέτει το έργο του Λαζαρίδη, προβλέπονται αρκετές παράλληλες εκδηλώσεις. όπως η Ημερίδα-Συμπόσιο με αντικείμενο «Το πολιτικό στην σύγχρονη Τέχνη»,που οργανώνει το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η μουσική εκδήλωση με θέμα "H εικόνα στη Μουσική" μια συναυλία με τον διεθνή πιανίστα Γιώργο - Εμμανουήλ Λαζαρίδη με έργα Schumann (Καρναβάλί op.9),Granados (Goyescas, έργα αφιερωμένα στον Γκόγια), Mussorgsky (Εικόνες από μια Έκθεση) και Λαζαρίδη (Αυτοσχεδιασμοί), όπως επίσης, ηχητικές παρεμβάσεις-περφόρμανς του φωνητικού συνόλου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθώς και ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα που οργανώνει το Μουσείο Μπενάκη .

Ιnfo:
Διάρκεια έκθεσης έως τις 11 Ιανουαρίου 2009.
Μουσείο Μπενάκη, Κτήριο οδού Πειραιώς
Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου
Τηλεφωνικό Κέντρο : 210 34 53 111

Ποιος είναι ο Παντελής Λαζαρίδης:
Ο Παντελής Γ. Λαζαρίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1941. Μαθήτευσε στο Εργαστήρι του Ζωγράφου και Καθηγητή Χρήστου Λεφάκη και αργότερα υπήρξε Επιστημονικός Συνεργάτης, Βοηθός και Επιμελητής ως το 1977στην ’Εδρα Ζωγραφικής και το Εργαστήριο Εικαστικών Τεχνών του Τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Άρχισε να εκθέτει από το 1963-1964 και συνέχισε με ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική. Κατά τη διάρκεια της Χούντας εργάστηκε ως ζωγράφος καθώς και με διάφορες ακαδημαϊκές ιδιότητες στις Αρχιτεκτονικές Σχολές του Πανεπιστημίου της Γενεύης και του Πολυτεχνείου της Λωζάνης. Το 1976 συμμετέχει στη Διεθνή Μπιενάλλε της Αλεξάνδρειας.
Μετά τη μεταπολίτευση επιστρέφει στην Ελλάδα και το 1977 εκλέγεται Καθηγητής στην Έδρα Εισαγωγής στην Αρχιτεκτονική στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα με τις ακαδημαϊκές, συγγραφικές και ερευνητικές του δραστηριότητες ασχολήθηκε ήδη από τις αρχές του ’60 με τα κοινά και την πολιτική. Διατέλεσε Πρόεδρος και αργότερα Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Σήμερα είναι Πρόεδρος του νέου Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Ζει και εργάζεται στο Βόλο και στην Αθήνα.