Πολιτιστική άνοιξη... στην καρδιά του χειμώνα

21.11.2008
Μήνας γεμάτος εκδηλώσεις που θα συναρπάσουν και γιορτινά προγράμματα που θα προσελκύσουν μικρούς και μεγάλους, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, είναι ο Δεκέμβριος στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Δεκέμβριος: Μήνας γεμάτος εκδηλώσεις που θα συναρπάσουν και γιορτινά προγράμματα που θα προσελκύσουν μικρούς και μεγάλους, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, είναι ο Δεκέμβριος στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η Συμφωνική της Βιέννης, Ορχήστρα που συγκαταλέγεται ανάμεσα στις καλύτερες στον κόσμο με τη σύμπραξη της μοναδικής γαλλίδας πιανίστα Ελέν Γκριμώ, μεγάλες λυρικές φωνές, παλιές μουσικές με νεωτερικές ερμηνείες, το μουσικοθεατρικό παιδικό θέαμα «Παράξενο δεν είναι;» που σημείωσε πέρυσι εξαιρετική επιτυχία, το φημισμένο Εθνικό μπαλέτο της Κούβας, καθώς και Χριστουγεννιάτικα τραγούδια από όλο τον κόσμο είναι μερικές από τις εκδηλώσεις που θα λαμπρύνουν με μουσική, θέατρο και χορό τις μέρες των Χριστουγέννων που έρχονται.

Ακολουθεί αναλυτική στις εκδηλώσεις του μήνα Δεκεμβρίου:

Μεγάλες Ορχήστρες- Μεγάλοι Μαέστροι
6, 7.12.08

Η Συμφωνική Ορχήστρα της Βιέννης-Wiener Symphoniker- αποτελεί θεσμό που έχει καταφέρει να στηρίζει την πόλη της Βιέννης στο πρωταγωνιστικό ρόλο που κατέχει ως πρωτεύουσα της μουσικής.
Εξίσου σημαντική είναι η παρουσία της εκτός Αυστρίας, αφού είναι περιζήτητη στα μεγαλύτερα μουσικά κέντρα του κόσμου.
Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει τη Συμφωνία σε ρε ελάσσονα του Σεζάρ Φρανκ καθώς και το Κοντσέρτο για πιάνο αρ.1 του Γιοχάνες Μπραμς με σολίστ στο πιάνο την Ελέν Γκριμώ. Η διάσημη πιανίστα που σε πρόσφατη συνέντευξη σε ξένο περιοδικό δήλωσε «τρέφομαι από τις αντιπαραθέσεις», συνδυάζει μία διεθνή λαμπρή καριέρα γεμάτη ταξίδια και ρεσιτάλ με την αγάπη της για τη φύση και τους λύκους, ιδρύοντας ένα κέντρο προστασίας αυτών των άγριων ζώων σε μία έκταση στο σπίτι της, έξω από τη Νέα Υόρκη.

Μεγάλες Λυρικές Φωνές της Εποχής μας
13.12.08

Πρόσφατα συναντήθηκαν όλοι μαζί στο στούντιο για να ηχογραφήσουν τραγούδια της αγάπης-Liebeslieder. Πρόκειται για την σοπράνο Μαρλίζ Πέτερσεν, γνωστή στο κοινό του Μεγάρου από τις όπερες «Λούλου» και «Νάνος», που τον Μάρτιο θα ερμηνεύσει και τον πρωταγωνιστικό ομώνυμο ρόλο στην όπερα του Μασνέ «Θαΐς», την Ελληνογερμανίδα άλτο Στέλλα Ντουφεξή, τον τενόρο Βέρνερ Γκούρα και τον βαρύτονο Κόνραντ Γιάρνοτ, τέσσερις υπέροχες φωνές που έχουν συμπράξει με κορυφαίους μαέστρους και ορχήστρες παγκοσμίως.
Στο Μέγαρο θα ερμηνεύσουν ζωντανά αυτά τα τραγούδια καθώς και φωνητικά κουαρτέτα σε μία συναυλία- αφιέρωμα στις αριστουργηματικές σελίδες ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του γερμανικού ρομαντισμού, του Γιοχάνες Μπραμς. Οι πιανίστες Κρίστοφ Μπέρνερ και Καμίλλο Ράντιτσκε πλαισιώνουν τους σπουδαίους ερμηνευτές. Τους στίχους των μοναδικών αυτών τραγουδιών της αγάπης, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να τους απολαύσει με την παράλληλη εμφάνιση ελληνικών υπέρτιτλων.

Χριστούγεννα στο Μέγαρο
από 20 μέχρι 30.12.08

Η μουσική του Θάνου Μικρούτσικου, το κείμενο της Μαρίας Παπαγιάννη, τα σκηνικά-κοστούμια του Γιώργου Βαφιά, η σκηνοθεσία των Παναγιώτη Λάρκου και Σεσίλ Μικρούτσικου συγκερασμένα άψογα με την ερμηνεία πλήθους ηθοποιών, χορευτών και μουσικών επί σκηνής δημιούργησαν την επιτυχημένη παράσταση του 2007 «Παράξενο δεν είναι;».
Η επανάληψη του μουσικοθεατρικής παράστασης για παιδιά «Παράξενο δεν είναι;» διηγείται την ιστορία μιας μακρινής πολιτείας, στην οποία οι άνθρωποι έχασαν τα όνειρά τους. Δεν υπήρχαν ευχές, δεν υπήρχε ελπίδα, δεν γίνονταν γιορτές και οι άνθρωποι ξέχασαν τα παραμύθια. Οι πρωταγωνιστές μας, δυο θαρραλέα παιδιά, θα τολμήσουν το ακατόρθωτο. Θα ταξιδέψουν ως την άκρη του ουράνιου τόξου για να φέρουν πίσω τα όνειρα των ανθρώπων.

19, 20, 21, 22, 23, 25.12.08 «Δον Κιχώτης»
27, 28, 29, 30.12.08 «Ζιζέλ»


Η prima ballerina Αλίσια Αλόνσο επιθυμώντας να αναπτύξει το μπαλέτο στη γενέτειρα της, την Κούβα, ιδρύει το 1948 το Μπαλέτο Αλίσια Αλόνσο, γνωστό στις μέρες μας ως Εθνικό Μπαλέτο της Κούβας. Πάνω από δέκα χρόνια η χορευτική ομάδα λειτουργούσε χωρίς καμία επίσημη χορηγία, ενώ το 1959 τελικά κατάφερε να λάβει ενίσχυση από τη νέα κυβέρνηση της Κούβας και να εξελιχθεί σε μία από τις καλύτερες χορευτικές ομάδες του κόσμου. Σήμερα, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Αλόνσο, το Εθνικό Μπαλέτο της Κούβας ανεβάζει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τα δημοφιλή έργα «Δον Κιχώτης» και «Ζιζέλ» σε χορογραφίες της ίδιας, βασισμένα σε πρωτότυπες χορογραφίες παλαιότερων διάσημων χορογράφων.

23, 25, 26.12.08
"Cine Maria" είναι ο τίτλος του μουσικού αφιερώματος στον κινηματογράφο, με οικοδέσποινα τη Μαρία Φαραντούρη. Σε αυτό το μουσικό εορτασμό του σινεμά, στον οποίο συμβάλει η Ορχήστρα των Χρωμάτων υπό τη μπαγκέτα του Νίκου Τσούχλου, το

Συγκρότημα τζαζ-ροκ του Γιώργου Φακανά και πολλοί άλλοι αξιόλογοι συντελεστές, θα παρουσιαστούν βραβευμένες μουσικές και τραγούδια από τον διεθνή κινηματογράφο. Τη σύνδεση των μουσικών μερών, σαν αφηγητής, αναλαμβάνει ο Γιώργος Χωραφάς. Τα κείμενα είναι του Δημήτρη Δανίκα, τη σκηνοθεσία της παράστασης έχει αναλάβει ο Πάνος Παπαδόπουλος, ενώ οι Κώστας Κλάβας και Γιώργος Φακανάς έχουν κάνει τις ενορχηστρώσεις των τραγουδιών της παράστασης.

28 & 30.12.08
Δύο ονειρικές συναυλίες δίνει η Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής υπό τον Αλέξανδρο Μυράτ, στο πλαίσιο των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Μεγάρου. Χριστουγεννιάτικη μουσική, αλλά και τραγούδια απ’ όλο τον κόσμο ερμηνευμένα από Ορχήστρα και τις γλυκές φωνές της περίφημης Toelzer Knabenchor (παιδική χορωδία της πόλης Ταιλτς) συνθέτουν το πρόγραμμα των συναυλιών αυτών, τις οποίες θα λαμπρύνει με τη συμμετοχή της η μεγάλη σοπράνο Άννα Τόμοβα-Σίντοφ. Από τις μυθικές μορφές της διεθνούς μουσικής σκηνής, η Αννα Τόμοβα-Σίντοφ φημίζεται για την ασύγκριτη καλλιτεχνική και στυλιστική της ευελιξία ενώ οι ηχογραφήσεις της αποτελούν πρότυπο για τους νεότερους τραγουδιστές.
Η φωνή της τής επιτρέπει να υπηρετεί ένα τεράστιο ρεπερτόριο: έχει ερμηνεύσει τους πρωταγωνιστικούς ρόλους σε όπερες του Βέρντι, του Πουτσίνι, του Μπελλίνι, του Μασκάνι, του Τζορντάνο, του Μότσαρτ, του Βάγκνερ και του Ρ.Στράους. Έχει τιμηθεί με δύο Grammy και το βραβείο Orphee d’or.

Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής
16.12.08

Δύο Συμφωνικά έργα του Μότσαρτ, αλλά και το δημοφιλές Κοντσέρτο για τρομπέτα σε μι ύφεση μείζονα του Μοραβού συνθέτη Johann Baptist Georg Neruda, ερμηνεύει η Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής με σολίστ τον εξαίρετο Σωκράτη Άνθη (τρομπέτα). Τη συναυλία διευθύνει ο Αλέξανδρος Μυράτ.


Παλιές Μουσικές - Νεωτερικές Ερμηνείες
01, 04.12.08


Φημισμένος μαέστρος, μουσικολόγος και τσεμπαλίστας, ο Κρίστοφερ Χόκγουντ, αποτελεί αναμφισβήτητα έναν από τους πιο έγκυρους ερμηνευτές παλιάς μουσικής, διευθύνει όμως με την ίδια επιτυχία και έργα του 19ου και 20ου αιώνα. Παλιές μουσικές, συγκεκριμένα των αρχών του 19ου αιώνα, ερμηνευμένες ωστόσο με τρόπο νεωτερικό θα αποτελέσουν και το κοινό σημείο των δύο συναυλιών που θα δώσει ο διάσημος βρετανός στο Μέγαρο. Με το Κουαρτέτο εγχόρδων της Καμεράτα θα τον απολαύσουμε σε ρόλο σολίστ του τσέμπαλου να ερμηνεύει έργα Ροσσίνι, Μότσαρτ και Χάυντν (01.12.08). Στη δεύτερη συναυλία του Κύκλου (04.12.08) θα διευθύνει από το πόντιουμ την Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, τη Χορωδία της ΕΡΤ και ένα εκλεκτό επιτελείο τραγουδιστών (Μαρία Μητσοπούλου σοπράνο, Μυρτώ Παπαθανασίου σοπράνο, Αντώνη Κορωναίο τενόρο και Χριστόφορο Σταμπόγλη μπάσο) και θα προσεγγίσει το έργο του Νικόλαου Μάντζαρου με Δύο άριες κοντσέρτου για φωνή και ορχήστρα(1815). Το ίδιο βράδυ θα παρουσαστεί Η σκάλα από μετάξι, Ο κουρέας της Σεβίλλης(Εισαγωγή) και το Στάμπατ Μάτερ του Τζιοακίνο Ροσίνι.
Η συναυλία θα συνοδεύεται από ελληνικούς υπέρτιτλους.

Μουσικές βραδιές στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
17.12.08


Το Τρίο «OPUS I» ιδρύθηκε το 2000 από τον βιολονίστα Δημήτρη Σέμση. Μέχρι το 2003 ήταν ένα από τα μουσικά σύνολα του Δήμου Αθηναίων και πραγματοποιούσε τακτικές μηνιαίες εμφανίσεις στο Αθηναϊκό Δημοτικό Θέατρο, παρουσιάζοντας γνωστά έργα του διεθνούς ρεπερτορίου καθώς και έργα που σπάνια ακούγονται. Από το 2006, το Τρίο «OPUS I» δραστηριοποιείται με νέα σύνθεση, με την συμμετοχή του πιανίστα Γιάννη Τσανακαλιώτη και του βιολοντσελίστα Αστέριου Πούφτη. Οι τρεις ταλαντούχοι έλληνες μουσικοί, θα ερμηνεύσουν έργα Μότσαρτ, Μπραμς, Περτ (σε α΄ελληνική εκτέλεση) και Αρένσκυ.

Το Μέγαρο για τους Νέους
Rising Stars
10.02.08


Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Κέντρων Συμφωνικής Μουσικής (ECHO) με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συγκεντρώνει τους σημαντικότερους φορείς οργάνωσης συναυλιών με σκοπό την προώθηση των πολιτιστικών ανταλλαγών και την ανάδειξη και διάδοση της μουσικής δημιουργίας.
Η Σειρά Rising Stars βασίζεται στην κοινή προσπάθεια να υποστηριχθούν από τις αίθουσες-μέλη εξαίρετοι νέοι καλλιτέχνες ή μικρά σύνολα της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό θα δοθεί στις 10 Δεκεμβρίου ρεσιτάλ πιάνου από του ανερχόμενου πιανίστα Di Xiao, με έργα Σκαρλάτι, Μπετόβεν, Σοπέν, Ραβέλ και Μεσιάν.