60 λεπτά ταξίδι στο χωροχρόνο!

20.11.2008
Σε Επίσημη Πρώτη Εκτέλεση παρουσιάζεται το Project IRIS, ένα ταξίδι στο χωροχρόνο, διάρκειας 60, την Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008, στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ - Αίθουσα Δημήτρη Μητρόπουλου - ώρα έναρξης 20:30 μ.μ.

Σε Επίσημη Πρώτη Εκτέλεση παρουσιάζεται το Project "IRIS", ένα ταξίδι στο χωροχρόνο, διάρκειας 60 λεπτών, την Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008, στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ - Αίθουσα Δημήτρη Μητρόπουλου - ώρα έναρξης 20:30 μ.μ.

Πρόκειται για μια μουσικο-εικαστική σύμπραξη της Ζωγράφου Λεμονιάς Αμαραντίδου, του Συνθέτη Μιχάλη Τραυλού, του Σκηνοθέτη-Video Artist Martin Andrée και του Video Αrtist Δημοσθένη Βάγια, οι οποίοι ανέδειξαν μέσω πολλαπλών αντιστοιχιών την πολυμορφία των αρχετυπικών και δομικών στοιχείων του χρωματικού φάσματος και μουσικής κλίμακας.

Ο τίτλος του έργου, IRIS, είναι εμπνευσμένος από τον αρχαίο μύθο της Ίριδας, όπως αυτός ερμήνευσε το φυσικό φαινόμενο του ουράνιου τόξου, αποτέλεσμα της διάθλασης του φωτός μέσα στα άπειρα σταγονίδια της βροχής.

Η Διόσταλτη Ίρις εμφανίζεται στη Γη κομίζοντας στους ανθρώπους μηνύματα αισιοδοξίας, ελπίδας και ανασυγκρότησης.

Κάθε χρώμα εμπεριέχει και ένα μήνυμα, κάθε μήνυμα και μια σκέψη, κάθε σκέψη μια ιδέα και προ παντός μια κάποια ελπίδα. Τα επτά χρώματα της ‘Iριδας (του ορατού φάσματος) και οι επτά νότες της μουσικής (του ακουστικού φάσματος) συνδιαλέγονται, συμπλέκονται και εναρμονίζονται με αριθμητικές και τα γεωμετρικές αναλογίες.

Πάνω από όλα όμως μεταγγίζουν στο κοινό μια μεγαλειώδη αίσθηση ανάτασης πέραν των χρωμάτων της Ίριδας σε τρία επτάπτυχα, φιλοτεχνημένα από τη γνωστή Ζωγράφο Λεμονιά Αμαραντίδου, και την εμπνευσμένη μουσική σουίτα του καταξιωμένου Συνθέτη Μιχάλη Τραυλού.

Η εναρμόνια συστοιχία εικόνας και ήχου, με καλλιτεχνικά υπερβατικό τρόπο, μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας έγινε από το Σκηνοθέτη-Video Artist Martin Andre που απέδωσε το Video-Art ‘IRIS’ σε συνεργασία με το Δημοσθένη Βάγια.

Οι δημιουργοί ακροβατούν με ποιητική διάθεση πάνω στην αιώνια και διαχρονική ιδέα του χωροχρόνου και της καθολικής έννοιας του είναι και του γίγνεσθαι, την έννοια του όλου και των μερών που το αποτελούν.

Τα επτά χρώματα της Ίριδας μέσα από την μουσικο-εικαστική αυτή σύμπραξη έχουν στόχο να συμβάλλουν, όπως το ουράνιο τόξο, στην ενδυνάμωση του φωτός και της ελπίδας, ενάντια στο σκοτάδι της μάστιγας του αιώνα, του AIDS.

Για αυτό το σκοπό, λαμβάνει χώρα και μια δεύτερη Εκδήλωση την Κυριακή 30.11.2008, το πρωί στις 12.00 π.μ. στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ στο Φουαγιέ της Αίθουσας Δημήτρη Μητρόπουλου, όπου θα δημοπρατηθούν:

Το επτάπτυχο έργο ?IRIS? της Λεμονιάς Αμαραντίδου
καθώς και 7 υπέροχες τσάντες στα χρώματα της Ίριδας,
δημιουργία της εταιρείας MCM.
Μέρος των εσόδων θα διατεθούν
στο ?Κέντρο Ζωής?, μη κερδοσκοπικό σωματείο
για την υποστήριξη ατόμων με HIV/AIDS.

Οι εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες
στην Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS (1η Δεκεμβρίου)
και τελεί υπό την Αιγίδα
του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.