Ο Μιχάλης Παρλαμάς στη Γκαλερί Kourd

20.11.2008
«Ο Μιχάλης Παρλαμάς είναι ένας αφοσιωμένος και αθόρυβος εργάτης της τέχνης, που αντιμετωπίζει κριτικά τις τεχνικές κατακτήσεις του, αλλά και της αισθητικές επιλογές του. Παρατηρώντας, όσο μπορούμε απροκατάληπτα, την ζωγραφική του, μπορούμε νομίζω να κάνουμε μερικές παρατηρήσεις: Έχουμε λοιπόν έργα με μια μορφοπλαστική πυκνότητα και αξιοσημείωτη τεχνική επάρκεια.

H Gallery Kourd παρουσιάζει τον Μιχάλη Παρλαμά από 28 Νοεμβρίου έως 20 Δεκεμβρίου.

«Ο Μιχάλης Παρλαμάς είναι ένας αφοσιωμένος και αθόρυβος εργάτης της τέχνης, που αντιμετωπίζει κριτικά τις τεχνικές κατακτήσεις του, αλλά και της αισθητικές επιλογές του.

Παρατηρώντας, όσο μπορούμε απροκατάληπτα, τη ζωγραφική του, μπορούμε νομίζω να κάνουμε μερικές παρατηρήσεις: Έχουμε λοιπόν έργα με μια μορφοπλαστική πυκνότητα και αξιοσημείωτη τεχνική επάρκεια. Διαπιστώνουμε μια πραγματικά ερευνητική προσπάθεια που γίνεται με επιμονή και χωρίς προκαταλήψεις.

Στην πρόσφατη δουλειά του μπορούμε ίσως, να διακρίνουμε μαζί με τις θεματικές αλλαγές και κάποιες ταλαντεύσεις που νομίζω ότι είναι ανανεωτικές και δημιουργικές

Βαγγέλης Δημητρέας
Ζωγράφος και Καθηγητής στην Σχολή Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης


Μιχάλης Παρλαμάς:
Ο Μιχάλης Παρλαμάς γεννήθηκε στον Πειραιά το 1977. Σπούδασε ζωγραφική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο τμήμα Καλών Τεχνών με ?Μέντορά? του τον Καθηγητή Ευάγγελο Δημητρέα. Πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Saint Martins College, London (MA in Fine Arts) και στο University of East London (Professional Doctorat).

Έλαβε τα εξής βραβεία:
Βραβείο από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (1998).
Πρώτο βραβείο Ζωγραφικής από το Τεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (1999).
Υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (2001).

Ατομικές εκθέσεις:
AVA Gallery at the University of East London (2006).
Gallery Café in Bethnal Green, London (2007).
Gallery Kourd, Αθήνα (2008).

Επίσης έλαβε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στο εξωτερικό.

Εξακολουθεί να ζει και να διαπρέπει με τις δημιουργίες του στο Λονδίνο.


"Η πρόθεση μου είναι να δημιουργήσω έργα ζωγραφικής που δανείζονται στοιχεία από τον παγκόσμιο πολιτισμό και την ιστορία του. Συγκρίνω και αντιπαραθέτω το παρελθόν, για παράδειγμα την διαχρονική αξία του Κούρου με την φθηνή αισθητική της μαζικής παραγωγής, που προέρχεται από την δημοφιλή κουλτούρα. Η βιομηχανική γκάμα χρωμάτων όπως τα φωσφορούχα σε αντιδιαστολή με γήινα χρώματα, οι επίπεδες επιφάνειες και τα γραφιστικά στοιχεία ενισχύουν την αντίθεση μεταξύ φυσικού και τεχνητού. Αυτή η αντίθεση δεν εκφράζει μόνο την εξέλιξη της τέχνης και της κουλτούρας αλλά και της ανθρώπινης υπόστασης"

Η Gallery Kourd έχει αφετηρία την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη του 19ου αιώνα. Από τότε η οικογένεια Κουρδογλανιάν ασχολείται με την εμπορία αρχαίας και νεότερης τέχνης.

Μετά το 1922, οι δραστηριότητές της μεταφέρονται στην Αθήνα, στο Μοναστηράκι και στο Κολωνάκι. Εμψυχωτής και εμπνευστής αυτών των διαδρομών στον 20ο αιώνα ήταν ο Γιάννης Κουρτ. Τελευταία, η γκαλερί εγκαθίσταται στους πρόποδες του Λυκαβηττού, στη οδό Κασσιανής 2, σε άνετους και σύγχρονους χώρους. Τώρα, στις αρχές του 21ου αιώνα διευθυντής της είναι ο Χάικ Κουρτ, υιός του Γιάννη Κουρτ. Σκοπός της γκαλερί είναι η προβολή των συλλογών της, παλαιάς και νεότερης Eλληνικής τέχνης καθώς επίσης να αναδεικνύει και να προωθεί δυναμικά το έργο κάθε αξιόλογου σύγχρονου δημιουργού.

Εγκαίνια: Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2008, ώρα 20:00