Κοίτα τα τσισάκια σου και μάθε τι έχεις!

29.11.2010
Επισκέπτεσαι την τουαλέτα αρκετά συχνά ή και συχνότερα! Κι όμως, πόση σημασία δίνει τελικά στα ούρα σου; Μάθε λοιπόν πως μια απλή οπτική παρατήρηση στο χρώμα των ούρων σου, μπορεί να σου δώσει σαφή συμπεράσματα για την κατάσταση της υγεία σου!

Επισκέπτεσαι την τουαλέτα αρκετά συχνά ή και συχνότερα! Κι όμως, πόση σημασία δίνει τελικά στα ούρα σου; Μάθε λοιπόν πως μια απλή οπτική παρατήρηση στο χρώμα των ούρων σου, μπορεί να σου δώσει σαφή συμπεράσματα για την κατάσταση της υγεία σου!

Οι ενδείξεις στα ούρα:

Τα τσισάκια σου είναι προϊόν του νερού που περισσεύει στο σώμα και άχρηστων συστατικών (που φιλτραρίστηκαν στο νεφρό) και που ο οργανισμός επιθυμεί να αποβάλει. Το τυικό κίτρινο χρώμα που έχουν τα ούρα, οφείλεται στην έκκριση μιας χρωστικής ουσίας που βρίσκεται στο αίμα σου και σε συνάρτηση με τα υγρά που έχεις καταναλώσει, το χρώμα των ούρων σου ποικίλλει από καθαρό ανοιχτό κίτρινο μέχρι πιο σκούρο κίτρινο.

Έχε υπόψη πως το χρώμα των ούρων μπορεί να μεταβληθεί και εξαιτίας κάποιων χρωστικών στις τροφές που καταναλώνεις ή εξαιτίας της φαρμακευτικής αγωγής που ακολουθείς. Το χρώμα των ούρων στις περιπτώσεις αυτές αλλάζει παροδικά και κανονικά θα πρέπει να επιστρέψει στο ανοιχτό καθαρό κίτρινο χρώμα του. Παρ'όλα αυτά, μια διαφορά στο χρώμα των ούρων (ακόμα και μικρή ποσότητα αίματος στα ούρα), μπορεί να είναι ένδειξη κάποιου προβλήματος υγείας.

Όταν τα ούρα σου είναι σχεδόν διάφανα:

Αυτό δείχνει ότι καταναλώνεις πολλά υγρά και κυρίως νερό. Πρόσεξε μην το παρακάνεις με την υπερ ενυδάτωση και φρόντιζε να καταναλώνεις πολύ νερό αλλά να περιορίζεις τα υπόλοιπα υγρά από αναψυκτικά, καφέδες και άλλα ροφήματα. Σε ακραίες περιπτώσεις, τα σχεδόν διάφανα λευκά ούρα, μπορούν να συνδεθούν με κάποια υπολειτουργία του συκωτιού όπως η κύρωση ή η ηπατίτιδα αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν κι άλλα συμπτώματα όπως η ναυτία, ο εμετός, το φούσκωμα και ο πυρετός ενώ υπάρχει περίπτωση υπολειτουργίας κι του νεφρού εξατίας πετρών ή κάποιας μόλυνσης.

Όταν τα ούρα σου έχουν ζωηρό σχεδόν φωσφοριζέ κίτρινο χρώμα:

Ίσως καταναλώνεις πολλά συμπληρώματα βιταμινών τα οποία δεν απορροφώνται σωστά από τον οργανισμό.

Όταν τα ούρα σου είναι σκουροκίτρινα ή χρυσίζουν:

Αυτό δείχνει ότι υποφέρεις από αφυδάτωση. Μην ξεχνάς να πίνεις πολύ νερό και μην νομίζεις πως επειδή πίνεις χυμούς ή άλλα ενεργειακά ροφήματα, το σώμα σου δεν έχει ανάγκη από το καθαρό τρεχούμενο νεράκι.

Όταν τα ούρα σου είναι ροζ ή κοκκινίζουν:

Αυτό μπορεί να είναι σημάδι απώλειας αίματος από το συκώτι ή να δείχνει πως υποφέρεις από κάποια μόλυνση στην ουροδόχο κύστη. Αν αισθάνεσαι πόνο στην πλάτη, πηγαίνεις διαρκώς στην τουαλέτα και νιώθεις πως έχεις πυρετό, επισκέψου το γιατρό. Αν το μόνο σημάδι που έχεις είναι τα ροζ ούρα, θυμήσου αν μέσα στην ημέρα κατανάλωσες κοκκινωπές τροφές όπως τα μούρα ή τροφές με χρωστικές ουσίες.

Εννοείται πως τις ημέρες της εμμηνορρησίας, το κοκκινωπό χρώμα στα ούρα, δεν σχετίζεται με την κύστη ή το νεφρό σου αλλά μόνο με την περίοδό σου!

Όταν τα ούρα σου είναι πορτοκαλί χρώματος:

Αυτό το χρώμα στα ούρα μπορεί να είναι παρενέργεια της φαρμακευτικής αγωγής που ενδέχεται να ακολουθείς. Μπορεί βέβαια να έχεις καταναλώσει πολλά κόκκινα ή πορτοκαλί τρόφιμα ή απλά να έχεις αφυδατωθεί.

Όταν τα ούρα σου πρασινίζουν ή μπλεδίζουν:

Μπορεί απλά να έχουν επηρεαστεί από κάποια φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείς ή απλά να έφαγες πολλές πράσινες τροφές, ειδικά σπαράγγια.


Όταν τα ούρα σου είναι καφετιά ή στο χρώμα του τσαγιού:

Ίσως είναι σημάδι μιας ηπατικής δυσλειτουργίας, ειδικά αν το τελευταίο διάστημα βλέπεις πως είσαι πιο χλωμή ή κιτρινωπή (σαν να έχεις ίκτερο) αλλά ταυτόχρονα μπορεί να υποφέρεις και απο νεφρική ανεπάρκεια.

Όταν τα ούρα σου είναι θολά και θαμπά:

Είναι πιθανό να υποφέρεις από κάποια μόλυνσης της κύστης, ειδικά αν νιώθεις πόνο κατά την ούρηση και τρέχεις κάθε τρεις και λίγο στην τουαλέτα. Ίσως πάλι να έχεις κάποιες πέτρες στο νεφρό που εμποδίζουν το σωστό φιλτράρισμα των υγρών του σώματος.

Αυτό που πρέπει να θυμάσαι, είναι πως ανεξαρτήτως του χρώματος των ούρων, η ανάγκη να ουρήσεις θα πρέπει να μην είναι επιτακτική και ούτε να συνοδεύεται με πόνο ή τσούξιμο! Ταυτόχρονα, αν δεν έχεις γεννήσει και βρίσκεσαι στα 20 ή 30 χρόνια ζωής σου, τα τσισάκια που σου ξεφεύγουν όταν γελάς δεν είναι πολύ φυσιολογικά!

Κατερίνα Π.