Τα κονδυλώματα, το εμβόλιο και άλλες ιστορίες (Νο1)

02.12.2010
Όλα ξεκίνησαν από το τελευταίο τεστ ΠΑΠ που έκανες ή τις μικρές μυτερές προεξοχές σαν σπυράκια που εμφανίστηκαν στην μικρή σου περιοχή. Ειδικά όταν ο γιατρός σου ανακοίνωσε πως έχεις κονδυλώματα, έχασες τη γη κάτω από τα πόδια σου και αναρωτήθηκες πόσος χρόνος ζωής σου μένει. Ηρέμησε! Λύσε όλες τις απορίες [που έχεις για τον HPV και σταμάτα να ανησυχείς!

Όλα ξεκίνησαν από το τελευταίο τεστ ΠΑΠ που έκανες ή τις μικρές μυτερές προεξοχές σαν σπυράκια που εμφανίστηκαν στην μικρή σου περιοχή. Ειδικά όταν ο γιατρός σου ανακοίνωσε πως έχεις κονδυλώματα, έχασες τη γη κάτω από τα πόδια σου και αναρωτήθηκες πόσος χρόνος ζωής σου μένει. Ηρέμησε! Λύσε όλες τις απορίες [που έχεις για τον HPV και σταμάτα να ανησυχείς!

Τι είναι πραγματικά τα κονδυλώματα:

Τα κονδυλώματα αποτελούν μια από τις πιο συχνές σεξουαλικώς μεταδιδόμενες παθήσεις που ειδικά το διάστημα αυτό γνωρίζει τεράστια έξαρση. Σχεδόν το 70% των γυναικών θα έρθει κάποια στιγμή σε επαφή με τον ιό χωρίς να είναι απαραίτητο ότι θα νοσήσει. Τα κονδυλώματα δημιουργούνται εξαιτίας κάποιων από τους ιούς της οικογενείας του HPV, του ιού δηλαδή των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (Human Papilloma Viruses HPV), στον οποίο ανήκουν περί τα 80 - 100 στελέχη.

Τα κονδυλώματα προσβάλλουν μόνο τη μικρή περιοχή (δική σου ή του συντρόφου σου);

Όχι! Κονδυλώματα μπορούν να δημιουργηθούν από τη μύτη, τα γεννητικά όργανα, τον πρωκτό, ακόμα και το στόμα. Σχηματίζουν μικρές, μυτερές προεξοχές σαν μπιμπικάκια που αρχικά μπορεί να μην είναι Από το σύνολο του πληθυσμού που υποφέρει από τον HPV, μόνο ένα μικρό κομμάτι των ασθενών, ανδρών ή γυναικών θα εμφανίσει τα εξωτερικά κονδυλώματα.

Αφού χρησιμοποιείς προφυλακτικό, γιατί κόλλησες HPV;

Τα κονδυλώματα ορατά και μη, μπορεί να καλύπτουν μια μεγάλη περιοχή. Δυστυχώς το προφυλακτικό που καλύπτει μόνο το πέος δεν μπορεί να σου εγγυηθεί 100% προστασία από τον ιό. Γι' αυτό είναι σημαντικό να χρησιμοποιείς πάντα προφυλακτικό αλλά να γνωρίζεις και να εμπιστεύεσαι το άτομο με το οποίο έρχεσαι σε επαφή κάθε φορά. Άλλωστε, είναι πιθανό να προσβληθείς από τον ιό και να μην εμφανίσεις κονδυλώματα ή δυσπλασία στον τράχηλο για κάποιο διάστημα αλλά αυτό να φανερωθεί αργότερα, στο επόμενο τεστ ΠΑΠ που θα κάνεις.


Έχεις HPV (δυσπλασία ή εξωτερικά κονδυλώματα). Αυτό σημαίνει ότι θα προσβληθείς από καρκίνο του τραχήλου;
Όχι, δεν είναι απαραίτητο. Μόνο το 5% των γυναικών που φέρουν τον HPV θα νοσήσει τελικά από καρκίνο του τραχήλου. Επειδή πρόκειται για αυτοάνοσο νόσημα, στο 90% των περιπτώσεων, ο οργανισμός εξουδετερώνει τον ιό μέσα σε χρονικό διάστημα 2 ετών ή περισσότερο. Μερικοί τύποι του HPV που είναι πιο ανθεκτικοί μπορούν να προκαλέσουν ανώμαλη κυτταρική ανάπτυξη στις μεμβράνες που καλύπτουν τα γεννητικά όργανα και τον πρωκτό, η οποία ονομάζεται δυσπλασία. Η δυσπλασία μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο του πέους ή του πρωκτού στους άνδρες, ή του τραχήλου της μήτρας ή του πρωκτού στις γυναίκες. Οι τύποι αυτοί που συνδέονται κυρίως με την εμφάνιση καρκίνου είναι 5 (οι τύποι 16, 18, 31, 33, 35) από τους περίπου 80 συνολικά.

Με το τεστ Παπανικολάου αλλά και με τη νεότερη κυτταρική εξέταση που υπάρχει, μπορείς να μάθεις από ποιον ακριβώς τύπο HPV έχεις προσβληθεί και αν αυτός ανήκει στην επικίνδυνη ομάδα. Ωστόσο μην ξεχνάς πως το 90% των κονδυλωμάτων προκαλούνται από τους ορότυπους 6 και 11 και τα κονδυλώματα από μόνα τους δεν αποτελούν καρκίνο! Ακόμα και να έχεις προσβληθεί από τους επικίνδυνους ιούς, μπορείς με έγκαιρη διάγνωση, συχνή παρακολούθηση και σωστή θεραπεία, να εξαλείψεις τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου.

Έχεις υποψία πως πάσχεις από κονδυλώματα. Τι να κάνεις;

Θα κλείσεις ένα ωραιότατο ραντεβού με το γυναικολόγο σου που μέσα από το ΤΕΣΤ ΠΑΠ θα ανιχνεύσει την ύπαρξη του ιού. Σε δεύτερο στάδιο, θα σε παραπέμψει για κολποσκόπηση. Εκεί, ο τράχηλός σου θα βαφτεί με ένα ειδικό υγρό που κάνει τα κονδυλώματα εμφανή. Εννοείται ,πως αν υποφέρεις από εξωτερικά κονδυλώματα, ο γιατρός μπορεί με γυμνό μάτι να το καταλάβει. Ο γιατρός θα πάρει ένα μικρό δείγμα των κονδυλωμάτων για βιοψία και ανάλογα με τα ευρήματα, θα αποφασίσετε ποιά θεραπεία ταιριάζει σε εσένα. Εφόσον η δυσπλασία είναι μικρή, ο γιατρός θα σε παραπέμψει για παρακολούθηση και πάλι μέσα σε μερικούς μήνες, μέχρι να δει πως θα συμπεριφερθεί ο οργανισμός σου στον ιό.

Η διάγνωση στους άνδρες αυτή τη στιγμή γίνεται με κλινική εξέταση παρόμοια με το τεστ παπ. Ο ανδρολόγος θα πάρει από τον σύντροφό σου ένα δείγμα υγρού από την κορυφή του πέους, τη βάλανο. Εφόσον εσύ φέρεις τον ιό και είχατε ελεύθερες επαφές άνευ προφυλακτικού, το πιο πιθανό είναι να έχει νοσήσει κι εκείνος κι ας μην έχει κανένα σύμπτωμα.

Κάνε κλικ εδώ, για το δεύτερο μέρος του άρθρου που αφορά το εμβόλιο για τον HPV, την θεραπεία για τα κονδυλώματα άλλά και την αποθεραπεία και το σεξ που μπορείς να κάνεις στο μέλλον ως φορές του HPV!

Κατερίνα Π.

Γίνε φίλη του Womenonly και στο Facebook