Τα κονδυλώματα, το εμβόλιο και άλλες ιστορίες (Νο2)

07.12.2010
Λύσε όλες τις απορίες που έχεις για τον HPV και σταμάτα να ανησυχείς!
Όλα ξεκίνησαν από το τελευταίο τεστ ΠΑΠ που έκανες ή τις μικρές μυτερές προεξοχές σαν σπυράκια που εμφανίστηκαν στην μικρή σου περιοχή. Ειδικά όταν ο γιατρός σου ανακοίνωσε πως έχεις κονδυλώματα, έχασες τη γη κάτω από τα πόδια σου και αναρωτήθηκες πόσος χρόνος σου μένει. Ηρέμησε! Λύσε όλες τις απορίες που έχεις για τον HPV και σταμάτα να ανησυχείς!

Τελικά, υποφέρεις από κονδυλώματα. Ποιά είναι η θεραπεία;

Ο γιατρός θα σε ενημερώσει για τα αποτελέσματα της κυτταρικής έρευνας που έγινε στο δείγμα που πήρε. Αν δεν μιλάμε για κακοήθεια και ανάλογα με την δυσπλασία που υπάρχει, θα ακολουθήσει την ενδεδειγμένη θεραπευτική οδό. Αν απλά φέρεις τον ιό, θα σε καλέσει για επανεξέταση μέσα σε διάστημα 6 μηνών. Αν υπάρχει δυσπλασία, θα πυκνώσουν οι επισκέψεις σου και θα παρακολουθείτε στενά την εξέλιξη. Αν τα κονδυλώματα είναι εμφανή, ίσως χρειαστεί καυτηριασμός (Κάψιμο με βελόνα ή με λέιζερ), κρυοπηξία (Πάγωμα με υγρό άζωτο), θεραπεία με χημικές ουσίες ή αν είναι αρκετά μεγάλα, μίνι χειρουργική αφαίρεση.

Έχε βέβαια υπόψη σου, πως ακόμα κι αν αφαιρέσεις τη δυσπλασία ή τα κονδυλώματα, ο ιός θα υπάρχει εφ' όρου ζωής στον οργανισμό σου και σε μια και μόνη ελεύθερη επαφή, μπορεί να ξανακολλήσεις και να μολύνεις εκ νέου την περιοχή ή γειτονικές περιοχές. Όσο πιο γρήγορα, αντιληφθείς και θεραπεύσεις το πρόβλημα, τόσο μειώνεις το ενδεχόμενο εξάπλωσης του ιού. Το διάστημα θεραπείας, καλό θα ήταν να αποφεύγεις τη σεξουαλική επαφή. Μάλιστα, στο πρώτο τρίμηνο μετά την θεραπεία που θα ακολουθήσεις, υπάρχει και ο μεγαλύτερος κίνδυνος να υποτροπιάσει ο ιός! Αυτό σημαίνει, πως για να έχεις καλυμμένα τα νώτα σου, πρέπει να μην αμελήσεις να χρησιμοποιήσετε προφυλακτικό σε κάθε μα κάθε σεξουαλική επαφή.

Πάντως, ανεξάρτητα με τη θεραπευτική οδό που θα ακολουθήσει ο γιατρός σου, εσύ δεν πρέπει να αμελείς την επανεξέταση σε σύντομο χρονικό διάστημα! Γενικά, προτού προβείς σε θεραπευτικές αγωγές και επεμβάσεις, συμβουλέψου και διασταύρωσε τη γνώμη περισσότερων από έναν ιατρούς. Το λέιζερ ή η κρυοπηξία αποτελούν μεν για ακίνδυνες επεμβάσεις που εφόσον γίνουν σωστά δεν θα σου προκαλέσουν κάποιο πρόβλημα γονιμότητας αλλά έτσι κι αλλιώς η καλή κατάσταση του τραχήλου είναι σημαντική και δεν πρέπει να ρισκάρεις με αυτή.

Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του HPV με το στοματικό έρωτα;

Τα κονδυλώματα μπορούν να μεταδοθούν μεν με το στοματικό έρωτα χωρίς τη χρήση προφυλακτικού αλλά στην πλειοψηφία, ο τρόπος μετάδοσης του ιού έχει να κάνει με τη σεξουαλική επαφή και τα υγρά αυτής. Εκτός από το στοματικό έρωτα, έχε υπόψη πως είναι δυνατό να είχες προβληθεί από το ιό προτού εμφανίσεις τα εξωτερικά κονδυλώματα και κάθε ερωτικός σύντροφος που ήρθε σε ελεύθερη επαφή μαζί σου, μπορεί να έχει κολλήσει τον ιό.


Πόσο καιρό αφότου προσβληθείς από τον HPV, θα φανεί ο ιός στο τεστ;

Στο πρώτο Τεστ ΠΑΠ που θα κάνεις, ο ιός θα φανεί και οι όποιες βλάβες έχει προκαλέσει. Συνήθως, τα στελέχη του HPV που προκαλούν τα εξωτερικά κονδυλώματα, εφόσον θεραπευτούν και αποθεραπευτούν, δεν μεταδίδονται. Κάποια άλλα στελέχη του HPV που είναι πιο επικίνδυνα για εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου, είναι πιο ύπουλα και συνεχίζουν να μεταδίδονται χωρίς να ξέρουμε για πόσο διάστημα ακριβώς. Κι αυτό συμβαίνει, γιατί ο ιός παραμένει στον οργανισμό και απλά αναχαιτίζεται από την καλή κατάσταση του ανοσοποιητικού σου συστήματος, όπως ακριβώς συμβαίνει παρόμοια και με τον έρπη!

Και το εμβόλιο που κυκλοφορεί, πόσο σε προστατεύεις και μπορείς να το κάνεις κι εσύ;

Δύο είναι τα εγκεκριμένα εμβόλια προφύλαξης από τον HPV. Πρόκειται για το Gardasil (εγκρίθηκε τον Ιούνιο του 2006 και προστατεύει τον οργανισμό από τους τύπους 6,11,16 και 18) και το Cervarix (εγκρίθηκε τον Σεπτέμβριο του 2007 και παρέχει υψηλή προστασία από τους ΗPV τύπους 16 και 18, υπεύθυνοι για το 71% των περιπτώσεων καρκίνου τραχήλου της μήτρας), τα οποία δρουν προληπτικά και συνίστανται να γίνονται από κορίτσια ηλικία 9 έως 25 ετών που δεν έχουν ακόμα προσληφθεί από τον ιό. Αυτό σημαίνει πως όσο νωρίτερα γίνει το εμβόλιο, τόσο πιο χρήσιμο είναι!

Ακόμα δεν υπάρχει εμβόλιο που να δρα για να θεραπεύει τα άτομα που φέρουν ήδη τον HPV. Το εμβόλιο κυκλοφορεί προστατεύει από τα επικίνδυνα στελέχη του HPV που προκαλούν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ή του ορθού. Το εμβόλιο αυτό βέβαια δεν σου παρέχει προστασία από τα υπόλοιπα στελέχη που προκαλούν τις τυπικές δερματικές αλλοιώσεις των εξωτερικών κονδυλωμάτων. Προς το παρόν στη χώρα μας το εμβόλιο χορηγείται δωρεάν σε κορίτσια προεφηβικής ηλικίας. Ο γυναικολόγος σου θα σου πει ακριβώς πως θα το κάνεις και πώς θα δικαιολογήσεις τα χρήματα στο ταμείο σου.

Για το πρώτο μέρος του άρθρου, κάνε κλικ εδώ:

Κ.Π

Γίνε φίλη του WomenOnly και στο Facebook