Πάρε και μια ανάσα!

30.10.2008
Έχεις παρατηρήσει πόσες φορές νιώθεις την ανάγκη να πάρεις μια βαθιά ανάσα για να μπορέσειςνα ηρεμήσεις ή να σκεφτείς; Έχεις προσέξει πόσο δυσκολεύεσαι να αναπνεύσεις όταν έχεις υπερβολικό στρες; Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι κάθε φορά που ο οργανισμός μας βρίσκεται σε άμυνα χρειάζεται ενισχύσεις από οξυγόνο. Και ακόμα ότι η σωστή αναπνοή, που προϋποθέτει την καλή λειτουργία των πνευμόνων, είναι ο πιο πολύτιμος σύμμαχός μας για τη διατήρηση της υγείας και της σωματικής ευεξίας. Ήρθε ο καιρός να σκεφτείς και πώς θα βοηθήσεις τους πνεύμονές σου να εξασφαλίσουν τα μέγιστα των δυνατοτήτων τους.

Έχεις παρατηρήσει πόσες φορές νιώθεις την ανάγκη να πάρεις μια βαθιά ανάσα για να μπορέσειςνα ηρεμήσεις ή να σκεφτείς; Έχεις προσέξει πόσο δυσκολεύεσαι να αναπνεύσεις όταν έχεις υπερβολικό στρες; Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι κάθε φορά που ο οργανισμός μας βρίσκεται σε άμυνα χρειάζεται ενισχύσεις από οξυγόνο. Και ακόμα ότι η σωστή αναπνοή, που προϋποθέτει την καλή λειτουργία των πνευμόνων, είναι ο πιο πολύτιμος σύμμαχός μας για τη διατήρηση της υγείας και της σωματικής ευεξίας. Ήρθε ο καιρός να σκεφτείς και πώς θα βοηθήσεις τους πνεύμονές σου να εξασφαλίσουν τα μέγιστα των δυνατοτήτων τους.

1. Περπάτημα και άθληση
Σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές, μισή ώρα περπάτημα την ημέρα και άλλες δυο ώρες την εβδομάδα στο γυμναστήριο μπορούν να δυναμώσουν τους πνεύμονες και να βελτιώσουν την αναπνευστική λειτουργία. Επίσης, η επαφή με τη φύση θα τους βοηθήσει να καθαρίσουν και να γεμίσουν με οξυγόνο.

Ακόμα, όπως επισημάνθηκε στο πρόσφατο Πανευρωπαϊκό Πνευμονολογικό Συνέδριο, μισή ώρα καθημερινής ήπιας άσκησης, πέντε ημέρες την εβδομάδα, στον καθαρό αέρα αυξάνει την άμυνα του αναπνευστικού συστήματος στους ερεθισμούς και τις μολύνσεις. Τι σημαίνει ήπια άσκηση; Περπάτημα, ποδηλασία, κολύμβηση, τένις, μπόουλινγκ, γκολφ.

2. Πάρε βαθιές ανάσες
Συχνά το άγχος σεκάνει να αναπνέεις επιφανειακά και γρήγορα. Όμως, σύμφωνα με μελέτη των ερευνητών του Πανεπιστημίου Σαουθάμπτον, η γρήγορη και ρηχή αναπνοή έχει ως αποτέλεσμα να παραμένει «άχρηστος» αέρας στους πνεύμονες καταλαμβάνοντας ζωτικό χώρο, καθώς δεν μπορεί να αποβληθεί με την εκπνοή. Αντίθετα, με τις βαθιές ανάσες ο αέρας, από τη στιγμή που έδωσε το απαιτούμενο οξυγόνο, αποβάλλεται με την εκπνοή και δεν καταλαμβάνει χρήσιμο χώρο. Ιδού μια απλή άσκηση για να... αυξήσεις τη χωρητικότητα των πνευμόνων. Ξαπλώνεις ανάσκελα με τα χέρια στο πλάι, τα πόδια λίγο ανοιχτά και τα μάτια κλειστά. Εισπνέεις και εκπνέεις αργά από τη μύτη έχοντας το μυαλό σου στην αναπνοή. Η άσκηση αυτή, η οποία πρέπει να διαρκεί 10-20 λεπτά, μπορεί να γίνεται τόσο συχνά, όσο εσείς νιώθεις την ανάγκη.

3. Μιμήσου τον... Ταρζάν
Χτύπα πού και πού με τις γροθιές σου το στέρνο ρυθμικά και ζωηρά, όπως κάνουν οι χιμπατζήδες στη ζούγκλα, είπε χαρακτηριστικά στο Reuters Health η δρ Beate Ritz της Σχολής Δημόσιας Υγείας στο Παν/μιο της Καλιφόρνια. «Με την κίνηση αυτή», εξήγησε, «ενεργοποιείται ο θύμος αδένας, ο οποίος βρίσκεται ψηλά στο κέντρο του στέρνου και συμβάλλει στην άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος».

4. Πίεσε στη μασχάλη
Ένα ακόμη σημείο του σώματος που μπορείς να πιέσεις για να αναπνεύσεις ελεύθερα, βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του στέρνου, δίπλα στη μασχάλη. Κάντο όταν αισθάνεσαι πως πνίγεσαι από το στρες. «Θα καταλάβεις ότι βρήκες το σωστό σημείο όταν, πιέζοντάς το με τα τέσσερα δάχτυλα του δεξιού χεριού, νιώσεις έναν ήπιο πόνο», λέει η γιατρός Adriane Fughberman, διευθύντρια δύο εναλλακτικών κλινικών στην Ουάσιγκτον.

5. Βράσε ευκάλυπτο
Το καλύτερο γιατροσόφι της γιαγιάς, οι εισπνοές ατμού από φύλλα ευκαλύπτου προσφέρουν άμεση ανακούφιση από τις ασθένειες του αναπνευστικού (βρογχίτιδα, άσθμα, αλλά και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια). Επίσης, λίγες σταγόνες από αιθέρια έλαια ευκαλύπτου και αγριοκυπαρισσιού σε ένα μπολάκι νερό, τοποθετημένο πάνω στο αναμμένο καλοριφέρ, απολυμαίνουν την ατμόσφαιρα του χώρου και ανακουφίζουν το αναπνευστικό.

6. Γέλα με την καρδιά σου
Το δυνατό γέλιο «μεγαλώνει» τη χωρητικότητα των πνευμόνων και ταυτόχρονα «ενεργοποιεί» την άμυνά τους. Γερμανοί ερευνητές υποστηρίζουν ακόμα ότι είναι από τους καλύτερους τρόπους αντιμετώπισης των ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος.

7. Έλεγξε το ρινικό σου διάφραγμα
Τελευταία έρευνα έδειξε ότι το 32% των Ελλήνων πάσχουν από στραβό ρινικό διάφραγμα. Όπως επισημαίνει ο δρ Αντώνης Παπαβασιλείου, ωτορινολαρυγγολόγος: «η αναπνοή από το στόμα αχρηστεύει σταδιακά το ρινικό διάφραγμα, που εξασφαλίζει καλύτερο φιλτράρισμα του αέρα πριν φτάσει στους πνεύμονες. Έτσι, δημιουργείται το κατάλληλο υπόστρωμα για λοιμώξεις, που ξεκινούν ως ρινίτιδες, ιγμορίτιδες, φαρυγγίτιδες και οι οποίες, αν χρονίσουν, καταλήγουν επιβαρυντικά για το αναπνευστικό σύστημα».

8. Κόψε το τσιγάρο τώρα!
Η διακοπή του καπνίσματος είναι σωτήρια για την αναπνευστική λειτουργία τόσο του άντρα όσο και της γυναίκας, η οποία μάλιστα είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στον καρκίνο του πνεύμονα.«Μέχρι το 2000 για κάθε 13 άντρες που εμφάνιζαν καρκίνο του πνεύμονα αντιστοιχούσε μόλις 1 γυναίκα. Από το 2000 και μετά η αναλογία έγινε 3 προς 2!», επισημαίνει ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας-Ογκολογίας, κ. Κων/νος Ν. Συρίγος, υπεύθυνος της Ογκολογικής Μονάδας της Γ Παν/κής Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία».

Φυσικά όπλα στη φαρέτρα σου

  • Δυο βιταμίνες, η C και η Ε απ ό,τι φαίνεται, αποτελούν το ισχυρότερο όπλο για την προστασία των πνευμόνων μας, ενώ το σελήνιο και το μαγνήσιο είναι τα μέταλλα που βελτιώνουν πάνω από 50% τα αναπνευστικά προβλήματα.
  • Η βιταμίνη C βρίσκεται: στα πράσινα λαχανικά, στα φρούτα (τα εσπεριδοειδή), στις πιπεριές, στις ντομάτες, στα καρότα και στα φύτρα όσπριων και δημητριακών.
  • Η βιταμίνη Ε, χάρη στην αντιοξειδωτική της δράση, διατηρεί σε καλή κατάσταση τις κυτταρικές μεμβράνες και είναι αποτελεσματική στα αναπνευστικά προβλήματα που επιδεινώνονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση. Βρίσκεται σε: ελαιόλαδο, φύτρα του σιταριού, χουρμάδες, σόγια, ξηρούς καρπούς, αβοκάντο.
  • Το σελήνιο έχει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Βρίσκεται, κυρίως, στα κρέατα, στα δημητριακά και στα θαλασσινά.
  • Το μαγνήσιο βοηθά στη βελτίωση της αναπνοής, επειδή δρα επουλωτικά στους ιστούς του αναπνευστικού και των πνευμόνων. Βρίσκεται κυρίως στο κακάο, στα δημητριακά, στους ξηρούς καρπούς, στο σουσάμι.
  • Θυμήσου: το πράσινο τσάι, τα σταφύλια, τα κρεμμύδια καθώς και το αφέψημα του θυμαριού προστατεύουν από τις ασθένειες των πνευμόνων!

Μετρήσου μόνη!
Σήμερα υπάρχει μηχάνημα με το οποίο μπορείς να μετρήσεις την αναπνευστική σου ικανότητα. Το λεγόμενο «ροόμετρο» σου δείχνει πόσο «ανοιχτοί» είναι οι αεραγωγοί σου, ενώ οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι μπορείς να διαπιστώσεις μια ασθματική κρίση ακόμη και πριν εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα. Οι γιατροί συστήνουν τη χρήση του σε χρόνιους καπνιστές, ασθματικούς και σε όσους αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού.

ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ, Επιμέλεια Κ.Π