Μήπως είναι στο μυαλό σου;

30.10.2008
Μήπως ο πρόσφατος χωρισμός σου κάθισε στο... στομάχι, κυριολεκτικά; Κι αυτή η αλλεργία στο οτιδήποτε, μήπως οφείλεται στα επτά χρόνια φαγούρα του γάμου σου; Δες τι μπορεί να κρύβεται πίσω από ένα αθώο σύμπτωμα.

Μήπως ο πρόσφατος χωρισμός σου κάθισε στο... στομάχι, κυριολεκτικά; Κι αυτή η αλλεργία στο ο,τιδήποτε, μήπως οφείλεται στα επτά χρόνια φαγούρα του γάμου σου; Καμιά φορά τα συμπτώματα είναι παραπλανητικά. Αν παρά τις συμβουλές του γιατρού, επιμένουν και ανιστέκονται στις θεραπείες, ώρα να δεις μήπως η έχουν τη ρίζα τους αλλού.

Κατα φαντασίαν ασθενής;

Είναι λίγος καιρός τώρα που αισθάνεσαι κουρασμένη και τις νύχτες δεν κοιμάσαι καλά. Φυσικά δεν είναι κάτι σοβαρό, απλώς έχεις την αίσθηση ότι οφείλεται στην ψυχολογική σου κατάσταση. Ίσως να έχεις δίκιο! Νεότερες έρευνες υπογραμμίζουν την αλληλεπίδραση ψυχής και σώματος καθώς και ότι η καλή υγεία είναι αποτέλεσμα μιας ισορροπημένης συναισθηματικής ζωής. Ανακάλυψε με τη βοήθεια της γιατρού κ. Έφης Παπακωνσταντίνου ολιστικής παθολόγου, ομοιπαθητικού, βελονίστριας, πώς και ποια ψυχοσωματικά συμπτώματα επηρεάζουν την υγεία και κάνε στροφή στη ζωή σου.

Κάτι τρέχει με το σύστημα

Το νευρικό, το ενδοκρινικό και το ανοσοποιητικό, δηλαδή τα τρία βασικά συστήματα του ανθρώπινου σώματος, συνδέονται μεταξύ τους και αλληλεπιδρούν. Οι συναισθηματικές στεναχώριες καταχωρίζονται στη ζώνη του εγκεφάλου που ρυθμίζει τα αισθήματα και τις ενστικτώδεις αντιδράσεις και είναι σε απευθείας επικοινωνία με το ενδοκρινολογικό σύστημα, υπεύθυνο για τις ορμόνες στο αίμα, και το αυτόνομο νευρικό σύστημα, που ρυθμίζει τη λειτουργία των εσωτερικών οργάνων.

Όταν λοιπόν αντιμετωπίζουμε συναισθηματικές δυσκολίες, το μυαλό αποσυντονίζεται και στέλνει «μπερδεμένα» μηνύματα στον οργανισμό, με αποτέλεσμα την εκδήλωση διαφόρων μικροπροβλημάτων υγείας. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ερμηνεύουμε μόνοι και αυθαίρετα όλα τα συμπτώματα ως ψυχοσωματικά. Επιβάλλεται πάντα η συνδρομή και η συζήτηση με το γιατρό μας.

Ενόχληση στον αυχένα = Φταίει η αδιαλλαξία σου

Φυσικά αίτια: ένα κρύο ρεύμα αέρα, το αιρ-κοντίσιον, μια απότομη κίνηση του κεφαλιού είναι αρκετά για να τραυματίσουν τους μυς του αυχένα.

Ψυχολογικά αίτια: «οι μη αρμονικές σκέψεις, η διανοητική αναταραχή εξαιτίας εσωτερικών συγκρούσεων, η αναποφασιστικότητα, η δίψα για απελευθέρωση και οι εσωτερικές ερινύες δημιουργούν μια εγκλωβισμένη συμπαγή μάζα και ο αυχένας σκληραίνει», σημειώνει η κ. Παπακωνσταντίνου. Ίσως κρύβει και μια βαθιά αδιαλλαξία, δεν είμαστε δηλαδή διαθέσιμοι για συμβιβασμούς, ούτε με τον εαυτό μας ούτε με το σύντροφό μας.

Τι μπορείς να κάνεις: αν τα αίτια είναι φυσικά, κάνε απαλό μασάζ με αλοιφή που έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αν είναι ψυχολογικά σκέψου ότι τίποτα δεν είναι απόλυτο και ότι με το διάλογο μπορούν να λυθούν τα προβλήματα.

Πονοκέφαλος = Ελευθέρωσε την οργή σου

Φυσικά αίτια: πολύ συχνά συνδέονται με τις ορμόνες και το μηνιαίο κύκλο. Άλλες αιτίες μπορεί να είναι η υπερβολική κούραση, το ξενύχτι και η κληρονομικότητα.

Ψυχολογικά αίτια: «πρόκειται για σημάδια χρόνιας θλίψης και συγκινησιακού στρες, κυρίως σε εξουσιαστικά, αυταρχικά άτομα και φιλόδοξες προσωπικότητες. Υποδηλώνουν εσωτερική οργή και αντιπαλότητα προς τον εαυτό μας», εξηγεί η κ. Παπακωνσταντίνου. Μπορεί ακόμη να υποδηλώνουν ότι σε απασχολεί υπερβολικά η σχέση σου, σε σημείο να «χάνεις» το μυαλό σου.

Τι μπορείς να κάνεις: χαλάρωσε σε ένα σκοτεινό δωμάτιο παίρνοντας βαθιές εισπνοές για ένα τέταρτο. Αν δεν υποχωρήσει ο πόνος, πάρε παυσίπονο. Αν έχεις συχνά πονοκεφάλους, απευθυνθύνσου στο γιατρό για να σου προτείνει συγκεκριμένη θεραπεία.

Δυσπεψία = Η φλόγα της έντασης φέρνει καούρες

Φυσικά αίτια: οι «καούρες», η δυσκολία στη χώνεψη, τα ρεψίματα μπορεί να είναι μια μορφή γαστρίτιδας εξαιτίας των πολλών καφέδων, καταχρήσεων και της κακής διατροφής που κάνεις.

Ψυχολογικά αίτια: μήπως «δεν μπορείς να χωνέψεις» τις εντάσεις στις σχέσεις σου; Ίσως φοβάσαι και δυσκολεύεσαι να εκφράσεις τις αντιρρήσεις σου και απλώς τα «καταπίνεις» όλα, προκαλώντας την έκκριση γαστρικών οξέων, με τα γνωστά, δυσάρεστα αποτελέσματα.

Τι μπορείς να κάνεις: χρειάζεται να αποφεύγεις την κατανάλωση φαρμάκων. Προτίμησε ελαφρά μαγειρεμένες τροφές και εκπαίδευσε τον εαυτό σου στο να εκφράζει το θυμό του.

Αϋπνίες = Φοβάσαι να αντιμετωπίσεις την αλήθεια

Φυσικά αίτια: η υπερβολική κατανάλωση καφέ, η γυμναστική αργά το απόγευμα, το υπερβολικό βραδινό φαγητό, η ζέστη, ο θόρυβος μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο. Κάποιες φορές μπορεί η αϋπνία να είναι αποτέλεσμα του αγχώδους τρόπου ζωής μας, οικονομικών ή άλλων προβλημάτων. «Από αϋπνία μπορεί να υποφέρουν γυναίκες στην περίοδο της κλιμακτηρίου, όσες υποφέρουν από κατάθλιψη ή έχουν προβλήματα θυρεοειδούς», συμπληρώνει η κ. Παπακωνσταντίνου.

Ψυχολογικά αίτια: όταν αισθάνεσαι ότι κάτι δεν «πάει καλά» στη σχέση σου, χάνεις τον ύπνο σου. Φοβάσαι να αντιμετωπίσεις ψύχραιμα τα προβλήματα και ίσως να αρνείσαι ακόμα και να τα δεις. Η αϋπνία είναι μια υποσυνείδητη ενέργεια του μυαλού. Γι' αυτό ούτε κατά τη διάρκεια της νύχτας που χάνεις το συνειδητο, εκδηλώνεται.

Τι μπορείς να κάνεις: εκτός από το να αποφεύγεις την κατανάλωση καφεϊνης και αλκοόλ το απόγευμα και το φαγητό αργά το βράδυ, ένα ζεστό ποδόλουτρο με αιθέρια έλαια λεβάντας μπορεί να βοηθήσει . «Δοκίμασε να κάνεις μασάζ στην κάτω πλευρά του μεγάλου δαχτύλου του ποδιού με αιθέρια έλαια λεβάντας, βασιλικού, ylang-ylang, τριαντάφυλλου, γιασεμιού», συμβουλεύει η κ. Παπακωνσταντίνου. «Επίσης, μια κουταλιά της σούπας ανθόνερο από άνθη πορτοκαλιού σε ένα ποτήρι νερό πριν από τη βραδινή κατάκλιση, κρίνεται ως εξαιρετικά βοηθητική». Εάν το πρόβλημα είναι η σχέση σου, προσπάθησε να αντιμετωπίσεις «κατά μέτωπο» τους φόβους και τις ανησυχίες σου.

Αλλεργίες = Δώσε διέξοδο στα συναισθήματα

Φυσικά αίτια: κνησμός εξαιτίας αλλεργίας από κοσμήματα, καλλυντικά ή απορρυπαντικά.

Ψυχολογικά αίτια: ο φόβος, η οργή, η αίσθηση εκμετάλλευσης προκαλούν έντονη ψυχολογική φόρτιση, με αποτέλεσμα την εμφάνιση εκζεμάτων, έρπητα, κνησμού και ακμής. Ίσως η έκφραση «επτά χρόνια φαγούρα» να υπονοεί αυτό ακριβώς το πράγμα. Μια σχέση που είναι πιο στενή απ ό,τι θα ήθελες, μπορεί να σε καταπιέζει, δίνοντας αυτή τη διέξοδο στην ψυχή σου για να εκφραστεί. Δεν είναι τυχαίο το ότι, ενώ για χρόνια φορά κάποιος τη βέρα του, ξαφνικά εμφανίζει έκζεμα σ' αυτό το δάχτυλο.

Τι μπορείς να κάνεις: επισκέψου ένα δερματολόγο και ακολούθησε την αγωγή που θα σου δώσει. Σε περίπτωση αλλεργίας ίσως πρέπει να κάνεις το ειδικό τεστ σε έναν αλλεργιολόγο. Εάν είναι ψυχολογικοί οι λόγοι, προσπάθησε να βρεις λίγο χρόνο για τον εαυτό σου. Ασχολήσου με τα χόμπι σου, πήγαινε εκδρομή με φίλες, μάθε να εκφράζεις τα συναισθήματά που νιώθεις με δάκρυα χαράς ή λύπης, δυνατό γέλιο, θυμό, οργή.

Δυσκοιλιοτητα = Δίνεις, αλλά χωρίς ανταπόκριση

Φυσικά αίτια: λανθασμένη διατροφή, αλλαγή περιβάλλοντος, έλλειψη χρόνου, άγχος.

Ψυχολογικά αίτια: η κινητικότητα του εντέρου εξαρτάται από το αυτόνομο νευρικό σύστημα, που έχει άμεση σχέση με τη συναισθηματική μας κατάσταση. Η δυσκοιλιότητα, λοιπόν, δείχνει ότι έχεις κουραστεί να δίνεις χωρίς να λαμβάνεις, ενώ η διάρροια ότι έχεις ανάγκη να εκφράσεις όλη τη στοργή.

Τι μπορείς να κάνεις: άλλαξε τρόπο διατροφής με πολλά φρούτα και σαλάτες. Προτίμησε τα τρόφιμα που είναι εμπλουτισμένα με προβιοτικά. Βρες το χρόνο να χαλαρώνεις μέσα στην ημέρα κι ακόμη ετοίμασε μια λίστα με όλα αυτά που θέλεις να συζητήσεις ή να ζητήσεις από το σύντροφό σου, αλλά μέχρι πρότινος δίσταζες.

Περιττά κιλά = Διψάς για τρυφερότητα

Φυσικά αίτια: παρασύρθηκες από τις παρέες σε τροφικές ατασθαλίες. Ή, αντίθετα, ακολούθησες μια περιοριστική δίαιτα, χάνοντας γρήγορα κιλά και τώρα τα ξαναπήρες και με τόκο.

Ψυχολογικά αίτια: πολλές φορές το κενό που δημιουργείται από την ανάγκη για τρυφερότητα και υποστήριξη από το σύντροφό (ή αλλιώς από τη συναισθηματική «πείνα») μπορεί να ερμηνευτεί από τον οργανισμό σαν πραγματική πείνα, την οποία ενδεχομένως να καλύπτεις τρώγοντας. Ή, αντίθετα, η θλίψη να προκαλεί επιβράδυνση του ρυθμού αναπνοής και ανορεξία.

Τι μπορείς να κάνεις: βρες ένα διαιτολόγο και ανακάλυψε την ευεξία μέσω της γυμναστικής. Το πιο σημαντικό όμως είναι να αγαπήσεις τον εαυτόσου με όλα τα κιλά του.

ΛΕΤΙΤΣΙΑ ΜΟΥΣΤΑΚΗ