Όταν η περίοδος σου φέρνει πονοκέφαλο

29.10.2008
Ως γνωστόν, οι γυναικείες ορμόνες παίζουν πολλά παιχνίδια με τα νεύρα σου κατά τον έμμηνο κύκλο, αλλά μαζί μ' αυτά μπορούν να σου φέρουν και πονοκέφαλο. Μάθε με τι τρόπους μπορείς να τον αντιμετωπίσεις και πάρε λίγη παρηγοριά, γιατί μαζί με σένα υποφέρει και το 60% των γυναικών από το ίδιο πρόβλημα.

Ως γνωστόν, οι γυναικείες ορμόνες παίζουν πολλά παιχνίδια με τα νεύρα σου κατά τον έμμηνο κύκλο, αλλά μαζί μ' αυτά μπορούν να σου φέρουν και πονοκέφαλο. Μάθε με τι τρόπους μπορείς να τον αντιμετωπίσεις και πάρε λίγη παρηγοριά, γιατί μαζί με σένα υποφέρει και το 60% των γυναικών από το ίδιο πρόβλημα.

Οι στατιστικές: περίπου το 60% των γυναικών παραπονιούνται για ημικρανίες λίγες ημέρες πριν (στο πλαίσιο του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου) και κατά την περίοδο της εμμήνου ρύσεως. Ας δούμε όμως τι λένε οι ειδικοί και τι μέτρα προτείνουν για την αντιμετώπισή του .

Τα τερτίπια των οιστρογόνων: «εκείνο που παίζει ρόλο στην εμφάνιση της λεγόμενης «καταμήνιας κεφαλαλγίας» ή «κεφαλαλγίας της εμμηνόρροιας», λέει ο ενδοκρινολόγος κ. Γιάννης Καστάνης, «είναι η διακύμανση των επιπέδων των οιστρογόνων, ειδικά η απότομη πτώση τους με την περίοδο. Η ίδια αιτία μπορεί να προκαλέσει ημικρανία και κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας. Είναι γνωστό ότι και στη φάση αυτή της περιόδου παρατηρείται μια ορμονική διακύμανση, δηλαδή πτώση των οιστρογόνων και άνοδος της προγεστερόνης. Στις γυναίκες λόγω των ορμονικών αλλαγών παρατηρούνται επίσης ημικρανίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μετά τον τοκετό ή και κατά την κλιμακτήριο και εμμηνόπαυση, ενώ η ημικρανία πολλές φορές έχει να κάνει και με τη χρήση αντισυλληπτικών».

Αναγνώρισε την ημικρανία της περιόδου: η ημικρανία στο διάστημα της εμμηνορρυσίας συνήθως εκδηλώνεται:

  • Δυο ημέρες πριν έως τρεις ημέρες μετά την έναρξη της περιόδου.
  • Ο τύπος αυτής της ημικρανίας είναι συχνά έντονος και παρατεταμένος, ενώ ορισμένες γυναίκες μπορεί να έχουν μέτριο ως δυνατό πονοκέφαλο για μια μόνο ημέρα που μετά να φεύγει.
  • Επίσης πρόκειται για ημικρανία χωρίς αύρα (δηλ. δεν εμφανίζεται με λάμψεις στα μάτια και σκοτοδίνες), που συχνά παρουσιάζουν άλλοι τύποι ημικρανίας.
  • Τα αντισυλληπτικά τι ρόλο παίζουν; η αντίληψη που επικρατεί συνήθως είναι ότι σε περίπτωση προδιάθεσης, τα αντισυλληπτικά χάπια προκαλούν ημικρανία ή αν προϋπάρχει ημικρανία, την επιδεινώνουν σε ένταση και συχνότητα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το αντισυλληπτικό χάπι μεταβάλλει τα επίπεδα των οιστρογόνων στο αίμα. Μετά τη διακοπή του οι ημικρανίες μειώνονται ή εξαφανίζονται. Οι έρευνες επίσης έχουν δείξει ότι η σύνθεση του αντισυλληπτικού παίζει σημαντικό ρόλο στην επιδείνωση ή τη βελτίωση της ημικρανίας, αφού αυτά που εξασφαλίζουν σταθερή συνεχή χορήγηση προγεστερόνης βελτιώνουν την ημικρανία, ενώ αυτά που περιέχουν σταθερές ποσότητες συνδυασμού οιστρογόνων-προγεστερόνης την επιδεινώνουν. Αν παίρνειςαντισυλληπτικά χάπια και παρατηρείς ότι έχουν επιδεινωθεί οι ημικρανίες ή έχεις εμφανίσει για πρώτη φορά ημικρανίες, ενημέρωσε το γιατρό σου. Πιθανόν να αντικαταστήσει τα φάρμακα ή να τροποποιήσει τη δοσολογία, ώστε να ανακουφιστείς από τις κρίσεις.

    Να πάρεις παυσίπονο; όπως λέει χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας, διευθύντρια του Νευρολογικού Τμήματος στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς», κ. Κλημεντίνη Καραγεωργίου: «Ένα παυσίπονο δεν προκαλεί πρόβλημα, όμως η κατανάλωσή τους με τις χούφτες μπορεί να εντείνει αντί να βελτιώσει την κατάσταση». Όταν λοιπόν το κεφάλι «πάει να σπάσει», μπορείς να πάρεις απλό παυσίπονο με παρακεταμόλη, το οποίο θα σε βοηθήσει και στην περίπτωση που αντιμετωπίζεις πόνους περιόδου, αλλά μέχρι εκεί.

    Βοήθεια, μόλις άρχισε!

    Βρέξε το πρόσωπο με κρύο νερό και στη συνέχεια ξάπλωσε σε ένα ήσυχο και σκοτεινό δωμάτιο. Κατόπιν:

  • Μπορείς να ανακουφιστείς με απαλό κυκλικό μασάζ στους κροτάφους χρησιμοποιώντας αιθέρια έλαια (όπως η λεβάντα, το βάλσαμο και η σκουτελαρία), αραιωμένα σε έλαιο βάσης.
  • Βάλε στο μέτωπο ζεστές κομπρέσες ποτισμένες σε έγχυμα μελισσόχορτου (για κάθε δέκα κομπρέσες, βράζεις για 2 ποτήρια νερού και ρίχνεις μέσα μια χούφτα από το φυτό).
  • Κοιμήσου. Ο ύπνος ανακουφίζει σημαντικά, καθώς χαλαρώνει και μειώνει την ένταση στους μυς, οπότε αμβλύνεται η πίεση στα αιμοφόρα αγγεία.
  • Δώσε ιδιαίτερη σημασία στη σωστή στάση του σώματός, αποφεύγοντας την πλάγια κάμψη του αυχένα και του κεφαλιού.
  • Απόφυγε τη συνεχή έκθεσή στον ήλιο, στο πολύ φως, σε δυνατούς ήχους και οσμές, που αποτελούν εκλυτικούς παράγοντες.
  • Για όσο διάστημα έχεις την ευαισθησία, απόφυγε τα τηγανητά και λιπαρά φαγητά, αλλά και τις σοκολάτες, τα πολλά τυριά, τα εσπεριδοειδή και το αλκοόλ (κυρίως το κόκκινο κρασί), που ενοχοποιούνται για επιδείνωση της ημικρανίας.
  • Μήπως σου λείπει μελατονίνη; πρόσφατες έρευνες υποστηρίζουν ότι μερικές γυναίκες που πάσχουν από έντονο προεμμηνορροϊκό σύνδρομο έχουν έλλειψη μελατονίνης. Δηλαδή, της ορμόνης που ρυθμίζει το βιολογικό ρολόι του σώματος και εκκρίνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας από την υπόφυση (κέντρο του εγκεφάλου, το οποίο, μεταξύ άλλων, απελευθερώνει εκείνες τις ορμόνες που διεγείρουν τις ωοθήκες για την παραγωγή οιστρογόνων και προγεστερόνης).

    3 φυσικά τρικ για να προλάβεις την κρίση:

  • Λίγο πριν από την περίοδο τρίψε καθημερινά το μέτωπό σου με μια φέτα λεμονιού ή αγγουριού. Το άρωμά τους προκαλεί χαλάρωση, ειδικά από την ένταση και το στρες που σας δημιουργεί η επερχόμενη ημικρανία.
  • Πιες αφέψημα μέντας, λεβάντας, χαμομηλιού ή κάνε κομπρέσες με αυτά. Μεταξύ άλλων, τα φυτά αυτά έχουν κατασταλτικές και χαλαρωτικές ιδιότητες.
  • Τις ημέρες αυτές περιόρισε τον καφέ, το τσάι, το κάπνισμα και τα αναλγητικά, διότι η κατάχρησή τους μπορεί να οδηγήσει σε υποτροπιάζουσα ημικρανία.
  • Πώς βοηθά ο βελονισμός: «ο βελονισμός θεραπεύει το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο και μαζί αναστέλλει και τα συμπτώματα που συνυπάρχουν», μας λέει η ιατρός βελονίστρια κ. Κωνσταντίνα Θεοδωράτου. «Αρχικά οι θεραπείες ρυθμίζουν τις ορμονικές εκκρίσεις, βοηθούν ώστε να έχουμε μια ήπια ορμονική λειτρουργία και έτσι επιτυγχάνουμε και ηπιότερα συμπτώματα». Όσο για τον αριθμό των συνεδριών που απαιτούνται, «εξαρτώνται από την περίπτωση. Άλλοτε γίνονται 10 θεραπείες, άλλοτε 2-3 πριν από κάθε κύκλο».Το πιο σημαντικό απ όλα όμως είναι ότι δεν υπάρχουν αντενδείξεις ενώ τα αποτελέσματα είναι άμεσα.

    Και το σιάτσου; το σιάτσου επίσης προσεγγίζει το πρόβλημα της ημικρανίας ολιστικά, χρησιμοποιώντας για τη θεραπεία τις μαλάξεις και ειδικές ασκήσεις σε διάφορα σημεία (όπως η πλάτη, το κεφάλι, η κοιλιά, τα πέλματα κ.ά.). Για την ολοκλήρωση της θεραπείας απαιτούνται ορισμένες συνεδρίες, τις οποίες καθορίζει ο ειδικός.

    Θυμήσου:

    1. Εκτός από τους ορμονικούς, άλλοι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν ημικρανία είναι οι αλλαγές του καιρού, οι εξανλητικές δίαιτες, το δυνατό φως και το αλκοόλ.
    2. Ένα απλό ημερολόγιο στο οποίο θα κρατάς σημειώσεις για τις περιόδους που εμφανίζεις τις ημικρανίες καθώς και το χρονικό διάστημα που σε ταλαιπωρούν περισσότερο μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια τόσο σ' εσένα όσο και στο γιατρό σου.
    3. Δεν υπάρχει φάρμακο που να αντιμετωπίζει το πρόβλημα στη ρίζα του, δηλαδή το αίτιο που προκαλεί τις ημικρανίες. Τα φάρμακα που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά καταπολεμούν μόνο τα συμπτώματα, η αγωγή περιορίζεται δηλαδή στα συνηθισμένα σκευάσματα που ανακουφίζουν απλώς από τον πόνο.

    ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ