Η θαυματουργή επίδραση του καφέ στην υγεία του ήπατος

18.09.2022
Η θαυματουργή επίδραση του καφέ στην υγεία του ήπατος
Ευχάριστα τα νέα για τους λάτρεις του καφέ. Νέα έρευνα από το Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι η κατανάλωση καφέ σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο χρόνιας ηπατικής νόσου και άλλων παθήσεων της ηπατικής υγείας.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMC Public Health, διαπίστωσε ότι όσοι πίνουν καφέ είχαν 21% μειωμένο κίνδυνο ηπατικής νόσου και 49% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από χρόνια ηπατική νόσο.

Τα οφέλη για την υγεία φάνηκαν να κυμαίνονται σε σταθερό επίπεδο κατανάλωσης γύρω στα τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα και ήταν πιο έντονα σε άτομα που έπιναν αλεσμένο καφέ σε σχέση με εκείνους που έπιναν στιγμιαίο καφέ.

Αυτή η μελέτη συμβάλλει στα αυξανόμενα στοιχεία ότι ο καφές φαίνεται να ωφελεί την υγεία του ήπατος.

Οι ερευνητές εξακολουθούν να μαθαίνουν πώς ο καφές μπορεί να καταπολεμήσει τις ασθένειες του ήπατος, αλλά υποψιάζονται ότι οφείλεται στο ότι το δημοφιλές ρόφημα έχει αντιφλεγμονώδεις ή αντι-ινωτικές ιδιότητες.

Ο καφές σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο ηπατικής νόσου

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα δεδομένα υγείας 495.585 ατόμων που μελετήθηκαν κατά μέσο όρο για 10 χρόνια.

Από την ομάδα, το 78% κατανάλωνε είτε αλεσμένο καφέ με καφεΐνη, στιγμιαίο καφέ είτε καφέ χωρίς καφεΐνη και το 22% δεν κατανάλωνε καφέ.

Οι λάτρεις του καφέ στη μελέτη είχαν 21% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας ηπατικής νόσου και 20% χαμηλότερο κίνδυνο λιπώδους ηπατικής νόσου.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη που έπιναν καφέ είχαν επίσης 49% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από χρόνια ηπατική νόσο.

Οι ερευνητές λένε ότι ο καφές θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί ως ένας oικονομικός και προσιτός τρόπος για να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης ηπατικής νόσου.

Σχετικά με τον καφέ και την υγεία του ήπατος

Αυτή η μελέτη συμβάλλει στα όλο και περισσότερα στοιχεία ότι ο καφές ωφελεί το συκώτι, σύμφωνα με τον Dr. Albert Do, ηπατολόγο του Yale Medicine και αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Yale.

«Υπάρχουν προηγούμενες μελέτες που υποδηλώνουν χαμηλότερο κίνδυνο κίρρωσης του ήπατος, βελτιώσεις στη λιπώδη ηπατική νόσο, χαμηλότερα ποσοστά νοσηλείας και θνησιμότητα από κίρρωση, στοιχεία που σχετίζονται με τη χρήση καφέ», είπε ο Αlbert Do.

Πολλές μελέτες, τέλος, έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καφέ συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα ηπατικών ενζύμων.