Τα τεχνητά γλυκαντικά θα μπορούσαν να σε θέσουν σε υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις

12.09.2022
Τα τεχνητά γλυκαντικά θα μπορούσαν να σε θέσουν σε υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις
Τα υποκατάστατα ζάχαρης θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό, σύμφωνα με μελέτη

Τα τεχνητά γλυκαντικά θα μπορούσαν να σε κάνουν πολύ περισσότερο κακό παρά καλό, ειδικά όταν πρόκειται για την υγεία της καρδιάς σου.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The BMJ διερεύνησε τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης τεχνητών γλυκαντικών και του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Η έρευνα, με επικεφαλής ειδικούς από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, εξέτασε την κατανάλωση γλυκαντικών από όλες τις διατροφικές πηγές, συμπεριλαμβανομένων ποτών, επιτραπέζιων γλυκαντικών και γαλακτοκομικών προϊόντων, και τη συνέκρινε με τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλοαγγειακής νόσου των συμμετεχόντων. Οι ερευνητές εξέτασαν τα τεχνητά γλυκαντικά σε μοριακό επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψη την ασπαρτάμη και τη σουκραλόζη.

5 τρόποι με τους οποίους το σώμα σου δείχνει ότι έχεις ανεπάρκεια βιταμίνης D

Δεν είναι μυστικό ότι πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τεχνητά γλυκαντικά και υποκατάστατα ζάχαρης ως εναλλακτικές λύσεις χωρίς ή χαμηλές θερμίδες στη ζάχαρη. Βρίσκονται σε χιλιάδες προϊόντα παγκοσμίως, ιδιαίτερα σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως ποτά με τεχνητά γλυκαντικά (όπως αναψυκτικά διαίτης), ορισμένα σνακ και έτοιμα γεύματα με λίγες θερμίδες.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 103.388 Γάλλους συμμετέχοντες, εκ των οποίων η μέση ηλικία ήταν 42 και το 80% ήταν γυναίκες. Η διαιτητική πρόσληψη και κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών αξιολογήθηκαν με αυτοαναφερόμενα επαναλαμβανόμενα διατροφικά αρχεία 24 ωρών. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η συνολική πρόσληψη τεχνητών γλυκαντικών συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Τα τεχνητά γλυκαντικά συσχετίστηκαν πιο συγκεκριμένα με τον κίνδυνο εγκεφαλοαγγειακής νόσου, σε σύγκριση με τη στεφανιαία νόσο.

Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει ποτέ να πίνεις νερό ακριβώς πριν τον ύπνο

Η πρόσληψη ασπαρτάμης, ενός συγκεκριμένου είδους τεχνητού γλυκαντικού, συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, όπως το εγκεφαλικό. Από την άλλη πλευρά, η σουκραλόζη συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μια πιθανή άμεση σχέση μεταξύ της κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας τεχνητών γλυκαντικών και αυξημένου κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου.

Αν και υπάρχουν πολλά δυνατά σημεία σε αυτή τη μελέτη, υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν μπορεί να καθοριστεί αιτιώδης σχέση με τα αποτελέσματα μιας μελέτης παρατήρησης, επομένως μπορούμε μόνο να πούμε με βεβαιότητα ότι υπάρχει ισχυρή συσχέτιση και πιθανή άμεση σχέση μεταξύ της υψηλότερης κατανάλωσης τεχνητών γλυκαντικών και του υψηλότερου κινδύνου καρδιακής νόσου. Επίσης, δεδομένου ότι η έρευνα διεξήχθη σε έναν πληθυσμό κυρίως γυναικών με ανώτερο μορφωτικό επίπεδο, τα δεδομένα αυτά πιθανότατα δεν μπορούν να γενικευθούν σε ολόκληρο τον γαλλικό πληθυσμό, καθώς και στον παγκόσμιο πληθυσμό.

Η ομάδα των ερευνητών πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα. Στο μεταξύ, διεθνείς οργανισμοί υγείας, όπως η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, θα πρέπει να εξετάσουν τις βασικές πληροφορίες που παρέχει αυτή η μελέτη και να επαναξιολογήσουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν τα τεχνητά γλυκαντικά σε διάφορα προϊόντα διατροφής.