Όσα μπορεί να μαρτυρούν τα πόδια σου για την υγεία σου, σύμφωνα με μια ποδίατρο

01.09.2022
Όσα μπορεί να μαρτυρούν τα πόδια σου για την υγεία σου, σύμφωνα με μια ποδίατρο
Τα πόδια σου μπορούν να σε βοηθήσουν να καταλάβεις σε πόσο καλή κατάσταση είναι η υγεία σου – Αυτά είναι τα 5 σημάδια που πρέπει να προσέξεις

Υπάρχουν πολλά που μπορείς να μάθεις για τη γενική σου ευεξία αν γνωρίζεις ποια σημάδια υγείας πρέπει να αναζητήσεις στα πόδια—μπορούν να σου πουν για την κατάσταση του κυκλοφορικού σου συστήματος, για παράδειγμα. «Ένας πολύ καλός τρόπος για να ελέγξεις ότι η ροή του αίματος είναι καλή είναι χρησιμοποιώντας τα πόδια σου», λέει η ποδίατρος Dana Canuso. «Σφίξε το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σου για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να γίνει λευκό». Μόλις γίνει, άφησε το και μέτρησε πόσο χρόνο χρειάζεται για να γίνει και πάλι ροζ. Αν τα δάχτυλα των ποδιών σου ανακτούν τη ροή του αίματος σε περίπου τρία δευτερόλεπτα είναι σημάδι καλής κυκλοφορίας, σύμφωνα με την Canuso.

Αλλά η ροή του αίματος είναι μόνο ένα από τα πολλά σημάδια υγείας που μπορείς να διακρίνεις από τα πόδια σου. Ωστόσο, για να μπορέσεις να διαβάσεις σωστά αυτά τα σημάδια, είναι σημαντικό να καταλάβεις πρώτα πώς μοιάζουν τα υγιή πόδια.

«Τα πόδια είναι πολύ περίπλοκα, με δέρμα διαφορετικό και πιο παχύ από το δέρμα οπουδήποτε αλλού στο σώμα», λέει η Canuso. Τα πόδια που βρίσκονται σε καλή κατάσταση θα έχουν μια απαλή και λεία εμφάνιση και υφή. «Τα υγιή πόδια και δέρμα πρέπει να φαίνονται καλά ενυδατωμένα και τα νύχια των ποδιών πρέπει να είναι ροζ και επίπεδα», λέει η Canuso. Τα δάχτυλα των ποδιών σου θα πρέπει επίσης να είναι ανώδυνα και χωρίς παρουσία πληγών, καθώς και οποιωνδήποτε άλλων ενδείξεων κατεστραμμένου δέρματος, προσθέτει.

6 απλά σημάδια που σου δίνει το σώμα σου που μπορεί να κρύβουν προβλήματα υγείας

Οι ξηρές, σκασμένες φτέρνες είναι πιθανότατα σημάδι μύκητα στα πόδια
Δεν είναι ασυνήθιστο να έχεις ξηρό δέρμα στο κάτω μέρος των ποδιών σου, αλλά δεν οφείλεται στην αφυδάτωση όπως πιστεύουν οι περισσότεροι. Ωστόσο, συχνά δεν τραβάει την προσοχή που μπορεί να προκαλέσει το ξηρό δέρμα σε άλλα μέρη του σώματός σας, λέει η Canuso.

«Για παράδειγμα, εάν είχες ξηρό δέρμα στο πρόσωπό σου για περισσότερο από δύο εβδομάδες, πιθανότατα θα είχες κάποια ανησυχία και ίσως να επισκεπτόσουν έναν γιατρό για το πρόβλημα», λέει. «Ωστόσο, το ξηρό δέρμα στα πόδια σου για περισσότερο από δύο εβδομάδες συχνά όχι μόνο αγνοείται, αλλά είναι και αποδεκτό. Οι άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι το να κάνουν τακτικά πεντικιούρ απλώς θα λύσουν το πρόβλημα», λέει η Canuso, αλλά αυτό δεν συμβαίνει. Εάν υπάρχει ξηρό δέρμα στα πόδια σου για περισσότερο από δύο εβδομάδες, πιθανότατα οφείλεται σε μύκητες στα πόδια, σε αντίθεση με το ξηρό δέρμα. «Ένας αντιμυκητιακός ορός ποδιών μπορεί να θεραπεύσει το ξηρό δέρμα και να αποτρέψει μελλοντικές βλάβες, έτσι ώστε να μην επανέλθει ξανά», λέει η Canuso. Εάν δεν είσαι βέβαιη, συμβουλέψου ένα γιατρό που μπορεί να σε επιβεβαιώσει και να σου γράψει μια συνταγή για φαρμακευτική αγωγή.

Τα παχιά, εύθραυστα ή κίτρινα νύχια των ποδιών είναι σημάδια μύκητα των νυχιών
«Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, σπάνια προέρχεται από πεντικιούρ και συνήθως προέρχεται από χρόνια που αγνοείς το ξηρό δέρμα στις φτέρνες σου, που είναι μύκητας», λέει η Canuso. Αυτός ο μύκητας στη συνέχεια ταξιδεύει στα νύχια σου και οδηγεί σε μύκητα των νυχιών των ποδιών. Ο μύκητας των νυχιών των ποδιών είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί επειδή οι περισσότερες θεραπείες επικεντρώνονται μόνο στη θεραπεία των νυχιών και όχι στην αιτία, που είναι το ξηρό δέρμα που βρίσκεται στα πόδια σου. «Αναζήτησε μια αντιμυκητιακή θεραπεία δύο σταδίων για να φροντίσεις τόσο το ξηρό δέρμα όσο και τα νύχια των ποδιών», προτείνει η Canuso.

Πώς να απαλλαγείς από την ακμή του ώμου

Τα δάχτυλα των ποδιών που μυρμηγκιάζουν ή είναι επώδυνα μπορεί να είναι σημάδι διαβήτη
«Το μυρμήγκιασμα ή ο πόνος στα δάχτυλα των ποδιών για μερικούς ανθρώπους είναι η πρώτη ένδειξη ότι μπορεί να έχουν διαβήτη. Το πρήξιμο στα πόδια και τους αστραγάλους μπορεί επίσης να είναι μια αρχική εκδήλωση διαβήτη».

Τα μπλε νύχια των ποδιών μπορεί να είναι σημάδι καρδιαγγειακής νόσου
Ένας μπλε αποχρωματισμός στα δάχτυλα των ποδιών και των νυχιών των ποδιών μπορεί να υποδηλώνει περιφερική αγγειακή νόσο, η οποία είναι μια συστηματική πάθηση του κυκλοφορικού συστήματος που προκαλεί κακή ροή αίματος στα άκρα. «Αυτή η μείωση της ροής του αίματος στα μικρά αγγεία στα δάχτυλα των ποδιών μπορεί να οδηγήσει σε πόνο ή αλλαγές χρώματος και μπορεί να προειδοποιήσει για πιο σημαντικές καρδιαγγειακές παθήσεις», εξηγεί η Canuso.

Τα νύχια των ποδιών που λυγίζουν προς τα μέσα μπορεί να είναι σημάδι πνευμονικής νόσου
Αν και τα κυρτά νύχια των ποδιών μπορεί να είναι έτσι φυσικά, αξίζει να το κοιτάξεις αν τα νύχια σου δεν έδειχναν έτσι. «Αν η καμπυλότητα συμβεί αργότερα στη ζωή, ειδικά αφού είχες κανονικά νύχια στα πόδια, θα μπορούσε να είναι ένδειξη ότι υπάρχει μείωση του οξυγόνου και της ροής του στα νύχια, η οποία είναι σύμπτωμα από τη μειωμένη λειτουργία των πνευμόνων», λέει η Canuso.