Γιατί "κρατάμε" φόβο και άγχος στο στήθος και στους ώμους μας

12.07.2022
Γιατί "κρατάμε" φόβο και άγχος στο στήθος και στους ώμους μας
Και 5 τρόποι για να το απελευθερώσουμε

Συμβαίνει σε όλες μας - Καθημερινοί παράγοντες όπως οι υποχρεώσεις και το γεμάτο πρόγραμμα μας κάνουν να αγχωνόμαστε και να γεμίζουμε στρες. Και όταν είμαστε ανήσυχοι, τείνουμε να νιώθουμε ένταση στο στήθος και τους ώμους.

Όσο για το γιατί ακριβώς κρατάμε φόβο, άγχος και άλλα αρνητικά συναισθήματα στο στήθος και τους ώμους μας, αυτό οφείλεται στη σύνδεση μυαλού-σώματος. «Όταν το μυαλό μας βρίσκεται σε κατάσταση άγχους και μάχης ή φυγής, το σώμα μας βρίσκεται σε κατάσταση προετοιμασίας για να ανταποκριθεί σε αυτό που αντιλαμβάνεται ότι μπορεί να είναι δυνητικά μια κατάσταση ζωής ή θανάτου», εξηγεί η Judy Ho, κλινική και ιατροδικαστική νευροψυχολόγος. "Αυτό προκαλεί την ενεργοποίηση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, την αύξηση του καρδιακού παλμού και το σώμα τεντώνεται για να προετοιμαστεί για δράση. Χρόνια, αυτό μπορεί να προκαλέσει μυϊκή ένταση και πόνο σε όλο το σώμα." Προσθέτει ότι άλλα σημάδια άγχους και έντασης στο σώμα περιλαμβάνουν χρόνιους πονοκεφάλους, πόνο στο σαγόνι και τρίξιμο των δοντιών.

Οι απλοί τρόποι να αποτρέψεις τις πέτρες στα νεφρά

Όπου κι αν κρατάς το φόβο, το στρες και το άγχος στο σώμα σου, υπάρχουν τεχνικές που μπορούν να σε βοηθήσουν να τα απελευθερώσεις. Διάβασε παρακάτω για μερικές στρατηγικές που μπορείς να δοκιμάσεις:

Δοκίμασε το box breathing
Οι ασκήσεις αναπνοής, γενικά, είναι εξαιρετικές για ηρεμία
. Συγκεκριμένα, η Ηο συνιστά τη μέθοδο box breathing, η οποία βοηθά στην απόκριση του συμπαθητικού στρες. Ονομάζεται box breathe γιατί κυριολεκτικά (ή διανοητικά) σχεδιάζεις ένα κουτί με το δάχτυλό σου ενώ κάνεις το σχέδιο αναπνοής τεσσάρων μερών. Να πώς: «Πάρε μια ανάσα και μέτρησε μέχρι το τέσσερα, ενώ σχεδιάζεις με το δάχτυλό σου μια από τις κάθετες πλευρές ενός τετραγώνου μπροστά από το πρόσωπό σου», εξηγεί η Ho. «Στη συνέχεια, κράτησέ το για τέσσερα δευτερόλεπτα ενώ σχεδιάζεις το επάνω μέρος του κουτιού οριζόντια, μετά εξέπνευσε για τέσσερα σχεδιάζοντας την άλλη κάθετη πλευρά του κουτιού και κράτησέ το για τέσσερα ενώ συμπληρώνεις το πλαίσιο, τραβώντας την κάτω οριζόντια γραμμή». Επανάλαβε 10 φορές για να κάνεις τον φόβο και το άγχος να εξαφανιστούν.

Κάνε σάρωση σώματος
Η σάρωση του σώματός σου από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα είναι ένας άλλος τρόπος για να απελευθερώσεις το στρες και το άγχος στο στήθος και τους ώμους σου ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος. Όπως η αναπνοή, ο διαλογισμός σάρωσης σώματος είναι εύκολος και γρήγορος και μπορείς να τον κάνεις οπουδήποτε. Βρες μια άνετη θέση και μετά φέρε την επίγνωσή σου στο σώμα σου. Στη συνέχεια, ξεκινώντας είτε από το κεφάλι είτε από τα πόδια σου, άρχισε να σαρώνεις διανοητικά το σώμα σου και να παρατηρείς πού κρατάς την ένταση. Μόλις εντοπίσεις τις συγκεκριμένες περιοχές, προσπάθησε συνειδητά να χαλαρώσεις αυτό το μέρος του σώματος.

Δοκίμασε τη προοδευτική μυϊκή χαλάρωση
Εάν παλεύεις με την απελευθέρωση της έντασης κατά τη διάρκεια μιας σάρωσης σώματος, η Ho προτείνει την προοδευτική μυϊκή χαλάρωση ως πρόσθετη ή εναλλακτική τεχνική. Για να το εξασκήσεις αυτό, πάρε μια άνετη θέση και εστίασε σε ένα μέρος του σώματος κάθε φορά. Καθώς το κάνεις, τέντωσε τους μύες για αρκετά δευτερόλεπτα και στη συνέχεια απελευθέρωσε την ένταση με μια μεγάλη εκπνοή. Κάνοντας αυτό, δημιουργείται μια αντίθεση μεταξύ της έντασης και της χαλάρωσης.

Ενεργοποίησε τις αισθήσεις σου
Ένα άλλο χαλαρωτικό τελετουργικό που συνιστά η Ho είναι η ενεργοποίηση των αισθήσεών σου, η οποία μπορεί να βοηθήσει το σώμα σου να μπει σε κατάσταση ανάπαυσης και αποκατάστασης και να απενεργοποιήσει την απόκριση μάχης ή φυγής. Παραδείγματα περιλαμβάνουν το άναμμα του αγαπημένου σου κεριού, το ράντισμα κρύου νερού στο πρόσωπό σου ή το να τρως προσεκτικά και να απολαμβάνεις κάθε μπουκιά του φαγητού σου.

Τέντωσέ το
Όταν ο λαιμός και οι ώμοι σου σφίγγονται, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μερικές διατάσεις που θα σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις. Υπάρχουν πολλές διατάσεις στον λαιμό και στους ώμους που μπορείς να κάνεις.