Πόσο επιβλαβή μπορούν να γίνουν τα στενά τζιν για την ευαίσθητη περιοχή σου

02.12.2021
Πόσο επιβλαβή μπορούν να γίνουν τα στενά τζιν για την ευαίσθητη περιοχή σου
Ας είμαστε ειλικρινείς: Όλες αγαπάμε τα slim κολλητά τζιν μας. Ακόμα κι αν τα στενά τζιν των περασμένων ετών δεν είναι πια τόσο trendy, υπάρχουν πολλά άλλα δημοφιλή στυλ σήμερα που μπορεί να είναι αρκετά στενά. Το πρόβλημα με τα εν λόγω τζιν είναι ότι συχνά μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ενόχληση στην περιοχή του καβάλου. Από το τσούξιμο και τη φαγούρα μέχρι το σφίξιμο στην ευαίσθητη περιοχή, το τζιν δεν είναι πάντα το πιο καλό ρούχο όσον αφορά την άνεση. Είναι όμως τα στενά τζιν στην πραγματικότητα βλαβερά για την υγεία του κόλπου σου;

Σε γενικές γραμμές, το τζιν δεν είναι το καλύτερο περιβάλλον για το ευαίσθητο δέρμα που έχεις στην περιοχή του καβάλου σου και όταν βάλεις κάτι σφιχτό πάνω από αυτήν την περιοχή, μπορεί να προκαλέσει ακόμα περισσότερη πίεση, όπως λέει στο Bustle η Βρεττανή γυναικολόγος Δρ Leila Frodsham. «Το δέρμα του κόλπου και του αιδοίου είναι ευαίσθητο», επισημαίνει.

«Τα στενά τζιν, τα συνθετικά υφάσματα και τα στενά ρούχα μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα, επομένως είναι καλύτερο να αποφύγεις αυτούς τους τύπους ρούχων εάν νιώθεις δυσφορία». Αυτό ισχύει για τις κράμπες της περιόδου, το φούσκωμα και τα περισσότερα γαστρεντερικά προβλήματα .

Διάβασε παρακάτω τι πρέπει να γνωρίζεις για τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν τα στενά τζιν και πώς να τα αποφύγεις.

Οι ειδικοί έχουν συμφωνήσει εδώ και καιρό, ότι οι κολπικές λοιμώξεις, ιδιαίτερα η κολπίτιδα, μπορούν να προκληθούν εν μέρει, από τα στενά ρούχα. «Η κολπική μυκητίαση είναι μια μόλυνση που προκαλείται από την αύξηση της ανάπτυξης του candida albicans, ενός κοινού μύκητα», εξηγεί η Δρ Frodsham. Προκαλεί φαγούρα, πόνο, κολπικές εκκρίσεις, πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή και αίσθημα τσιμπήματος κατά την ούρηση.

Είναι μια πολύ κοινή λοίμωξη καθώς περίπου το 75% των γυναικών θα εμφανίσουν κολπίτιδα κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Το να φοράς στενά τζιν μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες λοιμώξεων όπως η κολπίτιδα, επειδή ο μύκητας candida ευδοκιμεί σε ζεστά, υγρά σημεία του σώματος, όπως εξηγεί η γυναικολόγος . Δεδομένου ότι τα τζιν, μαζί με κάθε στενό ρουχισμό, συμπεριλαμβανομένων κολάν και νάιλον εσωρούχων, εμποδίζουν τον φυσικό αερισμό, είναι λογικό ότι ο μύκητας θα ευδοκιμήσει σε αυτό το περιβάλλον.

Η κολπίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί εάν η φυσική ισορροπία των μικροοργανισμών στον κόλπο διαταραχθεί και ο μύκητας candida πολλαπλασιαστεί (η candida εμφανίζεται φυσικά στον κόλπο και είναι απολύτως αβλαβής σε φυσιολογικά επίπεδα). Αν και τα συνθετικά ή στενά υφάσματα δεν προκαλούν απαραίτητα κολπίτιδα, σίγουρα μπορεί να «προκαλέσουν περισσότερη ενόχληση και να ερεθίσουν το δέρμα εάν μια γυναίκα πάσχει από κολπίτιδα», λέει η Δρ Frodsham.

Εκτός από την κολπίτιδα προσθέτει η Δρ Frodsham, τα στενά τζιν μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσουν και σε άλλα προβλήματα. «Οποιοδήποτε ρούχο με σφιχτή μέση μπορεί να περιορίσει το έντερο ή να προκαλέσει παλινδρόμηση πιέζοντας το περιεχόμενο του στομάχου προς τα πάνω και προκαλώντας δυσπεψία», λέει. «Ορισμένες μελέτες συστήνουν επίσης ότι η αποφυγή των στενών τζιν μπορεί να αποτρέψει την επανεμφάνιση των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος (UTIs).

Αν και τα στενά τζιν μπορεί να μην είναι η βασική αιτία αυτών των καταστάσεων, μπορεί να είναι λογικό να αποφεύγεις τα σούπερ στενά τζιν (τουλάχιστον ως επί το πλείστον) όταν πρόκειται για την υγεία του κόλπου σου.