Οι σημαντικότερες ιατρικές ανακαλύψεις του 2021

03.12.2021
Οι σημαντικότερες ιατρικές ανακαλύψεις του 2021
Τα τεστ, οι νόμοι και οι θεραπείες που έχουν τη δύναμη να αλλάξουν ζωές

Εκτός από το κεφάλαιο "εμβόλια", που έγινε πρωτοσέλιδο στον τομέα της υγείας για το 2021, υπήρξαν επίσης πολλές άλλες εκπληκτικές καινοτομίες, κάνοντας αυτή τη χρονιά πραγματικά ξεχωριστή.

Η viral φωτογραφία που δείχνει τα πρώιμα σημάδια καρκίνου του μαστού

Αυτές ήταν οι πιο συναρπαστικές ανακαλύψεις και πρόοδοι στην ιατρική έρευνα για το 2021, κάνοντας την μια σπουδαία χρονιά για την επιστήμη και ελπιδοφόρα για το μέλλον μας.

Πέρα από τα εξαιρετικά αποτελεσματικά εμβόλια για τον COVID-19
Αν και η πανδημία έχει ανατρέψει τον κόσμο εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, μας οδήγησε σε μερικές εκπληκτικές ιατρικές προόδους: Τώρα έχουμε οικιακά τεστ COVID που δίνουν αποτελέσματα σε 15 λεπτά και νέες θεραπείες εμποδίζουν τους ανθρώπους που έχουν ήδη μολυνθεί από τον COVID-19 να αρρωστήσουν επικίνδυνα. Και φυσικά το μεγαλύτερο νέο από όλα είναι ότι εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κάνει εξαιρετικά αποτελεσματικά εμβόλια, τα οποία η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Yale εκτιμά ότι έχουν ήδη σώσει εκατοντάδες χιλιάδες ζωές και έχουν κρατήσει πάνω από ένα εκατομμύρια άτομα μακριά από το νοσοκομείο. Πλέον, οι ερευνητές δοκιμάζουν εάν η νέα τεχνολογία mRNA σε δύο από τα εμβόλια μπορεί μελλοντικά να προστατεύσει από μολυσματικές ασθένειες όπως η λύσσα, ο Ζίκα και ο HIV και από καρκίνο του δέρματος, του μαστού, του παχέος εντέρου και άλλα.

Τα ιατρικά ψυχεδελικά εξελίσσονται
Περισσότερα από 50 χρόνια μετά την απαγόρευση της ψυχαγωγικής χρήσης ναρκωτικών όπως τα μαγικά μανιτάρια, φάρμακα σαν αυτά εκτοξεύονται σε νέα ύψη στον τομέα της ψυχολογικής έρευνας. Σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο, μεγάλα ιδρύματα, όπως το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, άνοιξαν ειδικά κέντρα και περισσότερες από 100 μελέτες εξετάζουν επί του παρόντος το LSD, το MDMA και την ψιλοκυβίνη στα μανιτάρια ως προς την ικανότητά τους να βοηθούν με προβλήματα, από πονοκεφάλους έως ανορεξία. Τα αποτελέσματα φέτος ενίσχυσαν τις θεραπευτικές τους δυνατότητες, με μια μελέτη να δείχνει ότι το MDMA αντιμετωπίζει επιτυχώς το σοβαρό PTSD και μια άλλη να δείχνει ότι η ψιλοκυβίνη μειώνει τα συμπτώματα της μείζονος κατάθλιψης τόσο αποτελεσματικά όσο ένα καθημερινό αντικαταθλιπτικό. «Μόνο μία ή δύο δόσεις ψυχεδελικών σε ένα υποστηριζόμενο περιβάλλον μπορούν να προσφέρουν γρήγορες και βαθιές βελτιώσεις», λέει η Natalie Gukasyan, ιατρική διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Ψυχεδελικής & Συνείδησης στο Johns Hopkins Bayview Medical Center στη Βαλτιμόρη, η οποία τόνισε ότι αυτά τα αποτελέσματα εφαρμόζονται στην ψιλοκυβίνη όταν χρησιμοποιείται σε θεραπευτικό πλαίσιο.

Ένας εύκολος τρόπος για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου
Ακούμε συνεχώς ότι η έγκαιρη ανίχνευση είναι το κλειδί για την επιβίωση από τον καρκίνο, αλλά μερικές εξετάσεις (συμπεριλαμβανομένων τεστ Παπανικολάου, μαστογραφίας, προληπτικής εξέτασης πνευμόνων και κολονοσκοπήσεις) υπάρχουν για να εντοπίσουμε τον καρκίνο στα πιο ιάσιμα στάδια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια νέα τεχνολογία που ελέγχει ένα δείγμα αίματος για θραύσματα DNA από περισσότερους από 50 τύπους καρκίνου προκαλεί μεγάλο ενθουσιασμό. Το τεστ Galleri ειδοποιεί τον γιατρό σου εάν έχεις σημάδια για τη νόσο και υποδεικνύει από ποιο όργανο προέρχεται. Ενδιάμεσα αποτελέσματα από μια κλινική δοκιμή που περιελάμβανε 6.000 άτομα άνω των 50 ετών έδειξαν ότι το τεστ βοήθησε στη διάγνωση καρκίνου του πνεύμονα, των ωοθηκών, του λαιμού, του μαστού και του παγκρέατος, μεταξύ άλλων.

Βοηθώντας το κλίμα και την υγεία μας
Ο τρόπος με τον οποίο τροφοδοτούμε την ενέργεια και τις μεταφορές όχι μόνο επηρεάζει την κλιματική κρίση αλλά επηρεάζει και την ευημερία μας, και τα νέα προγράμματα πρόκειται να βελτιώσουν και τα δύο. Η καύση άνθρακα και φυσικού αερίου εκπέμπει αιθάλη, η οποία μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του πνεύμονα και εγκεφαλικά. Το διοξείδιο του αζώτου από τις απολήξεις της εξάτμισης μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις του αναπνευστικού και άσθμα. Ένα εκτελεστικό διάταγμα που υπογράφηκε νωρίτερα αυτό το έτος, μαζί με την προτεινόμενη ομοσπονδιακή νομοθεσία της Αμερικής, στοχεύει να καθαρίσει τις μεταφορές και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας - συμβάλλοντας στη διάσωση του πλανήτη και των ζωών.

Πρόοδος στα φάρμακα για το Αλτσχάιμερ
Φέτος, πετύχαμε ένα ορόσημο για νέα φάρμακα για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, την πιο κοινή αιτία άνοιας: Το Biogen's Aduhelm έγινε το πρώτο νέο φάρμακο που εγκρίθηκε από τον FDA εδώ και σχεδόν 20 χρόνια. Μια μελέτη στο New England Journal of Medicine του Μαΐου διαπίστωσε ότι τα άτομα με πρώιμη νόσο Αλτσχάιμερ σημείωσαν καλύτερες επιδόσεις σε ορισμένα τεστ γνωστικής λειτουργίας μετά από ενάμιση χρόνο μηνιαίων εγχύσεων από εκείνα που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Το φάρμακο αναζωογονεί ιστορικά τον τομέα, αυξάνοντας τις επενδύσεις που οδηγούν σε περισσότερη καινοτομία.