Ποια τρόφιμα δεν πρέπει να μαγειρεύονται ποτέ σε φούρνο μικροκυμάτων (ΣΚ)

19.10.2020
Ποια τρόφιμα δεν πρέπει να μαγειρεύονται ποτέ σε φούρνο μικροκυμάτων (ΣΚ)
Ο φούρνος μικροκυμάτων αρχικά εφευρέθηκε κατά λάθος τη δεκαετία του 1940 και με τα χρόνια έχει αποτελέσει μία από τις σημαντικότερες συσκευές στην κουζίνα κάθε νοικοκυριού. Αν και αυτό το πρακτικό εργαλείο σημαίνει ευκολία στο μαγείρεμα και την επαναθέρμανση, υπάρχουν συγκεκριμένοι τύποι τροφίμων που πρέπει πάση θυσία να αποφεύγεις να μαγειρεύεις στο φούρνο μικροκυμάτων. Διάβασε ποια είναι αυτά τα τρόφιμα:

Βραστά αυγά

Όταν θερμαίνεις ένα βραστό αυγό στον φούρνο μικροκυμάτων, ο ατμός από τα μόρια νερού συσσωρεύεται προκαλώντας πίεση. Επειδή τα αυγά έχουν μια λεπτή μεμβράνη και φυσικά κέλυφος, δεν μπορούν να συγκρατήσουν όλη την πίεση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μια καυτή έκρηξη στο φούρνο μικροκυμάτων, στο πιάτο σου ή ακόμα και όταν πας να το δαγκώσεις!

Καρότα

Παρόλο που τα καρότα μπορούν να μαγειρευτούν και να θερμανθούν σε φούρνο μικροκυμάτων, τα ωμά καρότα, ειδικά εκείνα με τη φλούδα, προκύπτουν "δυνητικά επικίνδυνα". Εάν τα καρότα δεν πλυθούν σωστά και έχουν υπολείμματα βρωμιάς, τα ορυκτά του εδάφους μπορούν να προκαλέσουν σπινθήρες στο φούρνο μικροκυμάτων ακόμα και φωτιά. Επίσης μπορεί να προκληθεί σοβαρή βλάβη στο φούρνο μικροκυμάτων σου εάν το κάνεις συχνά.

Νερό

Η θέρμανση του νερού στο φούρνο μικροκυμάτων μπορεί να φαίνεται σαν η πιο απλή και χωρίς προβλήματα διαδικασία. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι πολλές περιπτώσεις εγκαυμάτων προέρχονται από το ζεστό νερό που θερμαίνεται στο φούρνο μικροκυμάτων, ειδικά όταν τον χειρίζονται παιδιά. Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα στον φούρνο μικροκυμάτων μπορούν να προκαλέσουν υπερθέρμανση του νερού, γεγονός που καθιστά τα μόρια νερού ασταθή, με αποτέλεσμα να προκληθεό έντονος βρασμός ακόμη και έκρηξη!

Κοτόπουλο

Το κοτόπουλο είναι ένας γνωστός ένοχος για τη μετάδοση της σαλμονέλας, ειδικά όταν δεν έχει μαγειρευτεί σωστά! Όταν ζεσταίνεις ένα κομμάτι ωμό κοτόπουλο στο φούρνο μικροκυμάτων, οι πιθανότητες να μαγειρευθεί σχολαστικά και ομοιόμορφα είναι μικρές, οπότε κινδυνεύεις από βακτηριακή μόλυνση. Το ίδιο πράγμα μπορεί να συμβεί και με άλλα ωμά κρέατα. Είναι καλύτερο να μαγειρεύεις καλά το κρέας στην κουζίνα σου, όπως σε μια κατσαρόλα, στην ψησταριά ή στο φούρνο.

Ντομάτες & σάλτσα ντομάτας

Όπως τα βραστά αυγά, έτσι και οι ντομάτες μπορούν να προκαλέσουν εκρηκτικό χάος όταν μείνουν πολύ χρόνο στο φούρνο μικροκυμάτων. Λόγω του υγρού περιεχομένου τους η συσσώρευση πίεσης αναγκάζει τις ντομάτες να φουσκώσουν και να εκτοξεύσουν υγρά, αφήνοντας το φούρνο μικροκυμάτων σου γεμάτο κόκκινες πιτσιλιές.