Eρεθισμένα μάτια: Οι 5 πιο συνηθισμένες αιτίες και πώς να τις αντιμετωπίσεις

19.10.2020
Eρεθισμένα μάτια: Οι 5 πιο συνηθισμένες αιτίες και πώς να τις αντιμετωπίσεις
Εάν τα μάτια είναι οι καθρέφτες της ψυχής, τα ερεθισμένα μάτια είναι οι καθρέφτες της υγείας σου, γιατί μπορούν να σου πουν αν κάτι συμβαίνει είτε με τα μάτια σου είτε με κάποιο άλλο μέρος του σώματός σου.

Υπάρχουν πολλές καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν μια κοκκινωπή απόχρωση στο ένα ή και στα δύο μάτια σου και δεν είναι πάντα εύκολο να καταλάβεις τι προκαλεί αυτή την ερυθρότητα - και τι πρέπει να κάνεις για αυτό.

«Συνήθως τα μάτια γίνονται κόκκινα επειδή τα αιμοφόρα αγγεία στην επιφάνεια του ματιού διαστέλλονται ή φλεγμαίνονται», εξηγεί στο Health η Jessica Lee, καθηγήτρια oφθαλμικής χειρουργικής στο New York Eye and Ear Infirmary of Mount Sinai. «Και υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορούν να συμβούν». Ας τους δούμε.

Αλλεργίες

Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα είναι μια αντίδραση σε κάτι στο οποίο ένα άτομο είναι αλλεργικό, λέει η Dr. Colby. Συμβαίνει συχνά σε άτομα με εποχιακές αλλεργίες και τείνει να συμβαίνει όταν υπάρχει αυξημένη ποσότητα γύρης στην ατμόσφαιρα.

Η ερυθρότητα θα αρχίσει να εξαφανίζεται μόλις σταματήσεις να εκτίθεσαι σε κάτι αλλεργιογόνο, αλλά αυτό μπορεί να κρατήσει λίγο, ανάλογα με τη σοβαρότητα της αλλεργίας σου. Για να επιταχύνεις τα πράγματα, ρίξε στα μάτια σου νερό ή χρησιμοποίησε μια δροσερή κομπρέσα πάνω τους. Τα οφθαλμικά κολλύρια που έχουν σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση αλλεργιών μπορούν να βοηθήσουν, όπως και τα αντιισταμινικά φάρμακα. Προσπάθησε να καταλάβεις τι προκάλεσε την αντίδρασή σου και απόφυγε να επαναληφθεί, λέει η γιατρός.

Αλκοόλ

Εάν είχες ένα τρελό βράδυ με πάρα πολλά ποτά και παρατήρησες την επόμενη μέρα ότι τα μάτια σου είχαν έντονες κόκκινες φλέβες, τότε βίωσες την επίδραση του αλκοόλ στα μάτια.

Οι οφθαλμικές σταγόνες που κυκλοφορούν μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της ερυθρότητας και καθώς το αλκοόλ θα φεύγει από το σώμα σου σιγά σιγά, τα αιμοφόρα αγγεία θα επανέλθουν στο φυσιολογικό.

Βακτηριακή μόλυνση

Το κόκκινο μάτι μπορεί επίσης να προκληθεί από βακτηριακή λοίμωξη, λέει η Dr. Colby και συχνά είναι ο ίδιος τύπος βακτηρίων που προκαλούν λοιμώξεις όπως ο στρεπτόκκοκος στο λαιμό και ο σταφυλόκκος. Για αυτό πλένε τα χέρια σου συχνά με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα και αποφύγε να αγγίζεις ή να τρίβεις τα μάτια σου και να δανείζεις το make up, τους φακούς επαφής και τα γυαλιά σου.

Κοινή λοίμωξη από το κρυολόγημα

Μια πιο κοινή αιτία της επιπεφυκίτιδας είναι το κοινό κρυολόγημα (λοίμωξη μύτης ή λαιμού), λέει η γιατρός. Πολλοί τύποι ιών μπορούν να προκαλέσουν κρυολόγημα, αλλά οι πιο συνηθισμένοι είναι ρινοϊοί. Εάν έχεις ρινική καταρροή, πιθανότατα θα φυσάς την μύτη σου συχνά και αν μετά τρίψεις τα μάτια σου, ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγεις τα κόκκινα μάτια όταν έχεις κρυολόγημα - ή κάποιος άλλος στο σπίτι σου - είναι να είσαι προσεκτική στο πλύσιμο των χεριών.

Ζητήματα φακών επαφής

Οι φακοί επαφής μπορούν να αποτρέψουν το οξυγόνο να φτάσει στα μάτια σου, αφήνοντάς τα κόκκινα και ερεθισμένα, λέει η Dr. Lee. «Εάν οι φακοί φοριούνται πολλή ώρα ή ακόμα και στον ύπνο, μπορεί να προκαλέσουν ερυθρότητα, λοιμώξεις και σε χειρότερες περιπτώσεις έλκη του κερατοειδούς.

Απόφυγε αυτά τα θέματα ακολουθώντας προσεκτικά τις οδηγίες των φακών, καθάριζέ τους σωστά και βγάζε τους πριν κοιμηθείς. Στο μεταξύ, οι οφθαλμικές σταγόνες μπορούν να μειώσουν την ερυθρότητα και να καταπραΰνουν τον ερεθισμό.