Ντομάτα: Τα 5 οφέλη για την υγεία σου που ίσως δεν γνώριζες

24.07.2020
Ντομάτα: Τα 5 οφέλη για την υγεία σου που ίσως δεν γνώριζες
Εάν έχεις κήπο, οι ντομάτες σου πιθανώς να είναι τώρα στην καλύτερή τους φάση καθώς τείνουν να ωριμάζουν προς το τέλος του καλοκαιριού. Αυτή είναι μια φιλική υπενθύμιση για να μην τις αφήσεις να πάνε φέτος χαμένες καθώς οι ντομάτες είναι ένας ισχυρός διατροφικός παράγοντας που συχνά αγνοείται. «Η ντομάτα είναι ένα από αυτά τα τρόφιμα που ο καθένας θεωρεί δεδομένο», λέει στο Goodhousekeeping ο Jonny Bowden, συγγραφέας 15 βιβλίων, συμπεριλαμβανομένου του τελευταίου του, Smart Fat: Eat More Fat, Lose More Weight, Get Healthy Now! «Όλοι όμως τις τρώνε, ακόμα και εκείνοι που ισχυρίζονται ότι μισούν τα φρούτα και τα λαχανικά». Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις τα εκπληκτικά υγιεινά οφέλη της ντομάτας.

Οι ντομάτες μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου.

«Το λυκοπένιο έλαβε μεγάλη προσοχή στη διάσημη «μελέτη πίτσας» του 2002», λέει ο Bowden. «Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που έτρωγαν πίτσα δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα μείωσαν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη κατά 23%, γεγονός που δεν έμεινε απαρατήρητο. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το αποτέλεσμα προήλθε από το λυκοπένιο στη σάλτσα ντομάτας. «Έκτοτε, όπως προέκυψε και από άλλη έρευνα, μπορεί να υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ντομάτας και χαμηλότερου κινδύνου καρκίνου των ωοθηκών, του γαστρεντερικού συστήματος, του παγκρέατος και του προστάτη.

Οι ντομάτες μπορούν να σου δώσουν μια ώθηση βιταμινών.

«Οι ντομάτες είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C και καλίου, που οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται όλο και περισσότερο», σημειώνει ο Bowden. «Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: γραμμάριο σε γραμμάριο, ο πουρές ντομάτας έχει περισσότερο κάλιο από τις φρέσκες ντομάτες και o πελτές, διπλάσιο από το κάλιο του πουρέ! Ωστόσο, οι ντομάτες γενικά θεωρούνται τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο. «Για παράδειγμα, μια μεσαία ντομάτα έχει 292 mg καλίου, ενώ μια μεσαία μπανάνα έχει 422 mg».

Οι ντομάτες μπορούν να σε βοηθήσουν να διατηρήσεις το βάρος σου.

Όπως με τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, οι ντομάτες είναι μια καλή πηγή ινών καθώς μια μεσαία περιέχει 1,5 γρ. Οι ίνες βοηθούν στο να κινείται η τροφή μέσω του πεπτικού σου συστήματος, συνεπώς γίνονται περισσότερες κινήσεις στο έντερο σου. Μπορούν επίσης να σε κάνουν να αισθανθείς γεμάτη για περισσότερο μετά από ένα γεύμα, σε σχέση με άλλους τύπους τροφίμων όπως οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, οι οποίοι μπορεί να είναι ευεργετικές για την απώλεια βάρους.

Οι ντομάτες μπορούν να προστατεύσουν το δέρμα σου.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ντομάτας μπορεί να μειώσει την υπεριώδη βλάβη στο δέρμα και να μειώσει τον κίνδυνο ηλιακού εγκαύματος. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα τους σε καροτενοειδή (ένα από τα οποία είναι το φοβερό λυκοπένιο). Φυσικά, επειδή απλά είχες για μεσημεριανό γεύμα μια χωριάτικη σαλάτα με ντομάτες δεν σημαίνει ότι μπορείς να παραλείψεις το αντηλιακό στην παραλία. Συνέχισε να φοράς αντιηλιακό με SPF τουλάχιστον 30, όταν βρίσκεσαι στον ήλιο και θεώρησε την έξτρα προστασία από τις ντομάτες ως μπόνους.

Οι ντομάτες μπορούν να προστατεύσουν την όρασή σου.

Εάν χρειάζεσαι έναν ακόμη λόγο για να καταναλώνεις περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε λυκοπένιο, μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση λυκοπενίου με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία και ενδεχομένως με τον καταρράκτη.