Πώς να είσαι ασφαλής στις δημόσιες τουαλέτες στην εποχή του κορονοϊού

12.07.2020
Πώς να είσαι ασφαλής στις δημόσιες τουαλέτες στην εποχή του κορονοϊού
Oι δημόσιες τουαλέτες ήταν ανέκαθεν ο χειρότερος εφιάλτης όσων φοβούνται τα μικρόβια. Αλλά η πανδημία του COVID-19 προσθέτει ένα νέο επίπεδο κινδύνου και οι γιατροί πλέον παροτρύνουν τους ανθρώπους να είναι περισσότερο προσεκτικοί στη χρήση τους.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Physics of Fluids, περιγράφει τους πιθανούς κινδύνους από τις τουαλέτες. Κυρίως, τα σύννεφα σταγονιδίων όταν τραβιέται το καζανάκι, που μπορούν να υψωθούν έως και ένα μέτρο και εισπνέονται από τον ανυποψίαστο χρήστη. Εκτός από τον προφανή παράγοντα της αηδίας, οι προσομοιώσεις διαπίστωσαν ότι τα υπολείμματα κορονοϊού μπορούν να περάσουν σε άλλες επιφάνειες ή να παραμείνουν στον αέρα.

Υπάρχουν όμως πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς για να αποφύγει τους κινδύνους της δημόσιας τουαλέτας.

«Ποιο είναι το πιο επικίνδυνο μέρος της χρήσης της δημόσιας τουαλέτας; Είναι οι άνθρωποι σε αυτήν», λέει στο webmd ο William Schaffner, καθηγητής ιατρικής στο Τμήμα Λοιμωδών Νοσημάτων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Vanderbilt. «Δεν είναι απαραίτητα το άψυχο περιβάλλον».

Διάβασε επίσης: Βλέπεις ζωντανά και αγχωτικά όνειρα στην εποχή του κορονοϊού; Αυτός είναι ο λόγος και πώς θα τα περιορίσεις

Κατ’ αρχάς φόρεσε μια μάσκα. Τσέκαρε εκ των προτέρων την τουαλέτα για να δεις πόσο κόσμο έχει, λέει ο Schaffner και περίμενε να τη χρησιμοποιήσεις όταν αδειάσει λίγο. Εάν είναι επείγον, προσπάθησε να κρατήσεις απόσταση από τον κόσμο. Στόχος είναι να χρησιμοποιήσεις μεγαλύτερες τουαλέτες για να αποφύγεις τη στενή επαφή με άτομα και τους ψεκασμούς της τουαλέτας.

Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό να χρησιμοποιήσεις καλύμματα καθισμάτων, δεν συνιστάται καθώς θα μπορούσαν να καλυφθούν με τα δικά τους μικρόβια και το καλύτερο είναι να διατηρήσεις στο ελάχιστο την επαφή με αντικείμενα.

Οι τουαλέτες με καπάκια μπορούν να κλείσουν πριν πατήσεις το καζανάκι για να αποφευχθεί η νέφωση. Εάν δεν έχουν καπάκια, προσπάθησε να βγεις το συντομότερο δυνατό. Και όταν πλησιάζεις στο νεροχύτη για πλύσιμο των χεριών, λέει ο Schaffner, πρόσεξε τον αριθμό των ατόμων που χρησιμοποιούν ήδη το χώρο. Εάν μπορείς, περίμενε έως ότου μειωθεί ο συνωστισμός.

Αν και μελέτες έχουν δείξει ότι οι στεγνωτήρες αέρα υψηλής ισχύος μπορούν να απομακρύνουν τα επιβλαβή σωματίδια, ειδικοί μολυσματικών ασθενειών λένε ότι αυτά τα μηχανήματα και οι χάρτινες πετσέτες έχουν παρόμοιους κινδύνους. Όπως όμως λέει ο Schaffner, οι στεγνωτήρες αέρα μπορεί να είναι ασφαλέστεροι.

«Νομίζω ότι οι στεγνωτήρες αέρα βοηθούν περισσότερο παρά βλάπτουν, καθώς μετακινούν τον αέρα», λέει. «Εάν υπάρχει κάποιο άτομο δίπλα σου που έχει μολυνθεί, ο στεγνωτήρας αέρα θα διασκορπίσει τον αέρα και είναι πολύ λιγότερο πιθανό να εισπνεύσεις μια μολυσματική δόση του ιού».

Σύμφωνα με τον Aaron E. Glatt, πρόεδρο της ιατρικής σχολής στο Mount Sinai South Nassau, ο κίνδυνος επαφής με σωματικά υγρά είναι μικρότερος σε σύγκριση με τον κίνδυνο των στενών συναθροίσεων. Εξάλλου, υπάρχει πάντα η πιθανότητα μόλυνσης από ιούς και βακτήρια όπως το E. coli.

Διάβασε και αυτό: Κορονοϊός: Τα πέντε σημεία στο σπίτι σου που πρέπει να απολυμαίνεις καθημερινά

«Τα σωματικά υγρά είναι πάντα ανησυχητικά, ανεξάρτητα από τον COVID», λέει.

Οι βασικές συμβουλές του Glatt; Να φέρεσαι έξυπνα και να χρησιμοποιείς την κοινή λογική. Εάν πρόκειται να βγεις από το σπίτι σου, προσπάθησε να αποφύγεις εντελώς τη δημόσια τουαλέτα και πήγαινε στην τουαλέτα πριν φύγεις από το σπίτι.

«Οι άνθρωποι πρέπει να είναι προσεκτικοί στις εξόδους τους και ειδικά τώρα που έρχονται οι διακοπές», λέει.

Όσο οι άνθρωποι έχουν επίγνωση των «μεγάλων τριών» - μάσκες, πλύσιμο των χεριών και αποστάσεις – μπορούν να είναι προστατευμένοι, λέει από την πλευρά του ο Schaffner.